PDA

Zobacz pełną wersję : który silnik wybrać do civica?1.4 czy 1.6?

jujor
19-08-09, 14:08
witam!
starałem sie znaleźć na forum odpowiedź na moje pytanie ale niestety nie uzyskałem jednoznacznej. Od razu mwie o co chodzi: jestem miłośnikiem VAGów i vw jeździłem ponad 3 lata, ale niestety to był ten moment, że albo kompletny remont silnika + wymiana skrzyni albo na sprzedaż. założyłem skrzynie uzywaną bo niestety moja sie rozspyała i sprzedałem. teraz szukam auta do ok 32 000zł. Jednym z typów jest civic VII sport 3drzwiowy. i tu powstaje pytanie: mam serdecznie dość klekoczących i psujących sie diesli, chciałbym silnik benzynowy którego bym nie musiał gazować żeby go utrzymać...zwłaszcza że czytałem ze z tym gazem w vtekach wcale kolorowo nie jest...kilka pytań:
1. jakie spalanie ma 1.4 a jakie 1.6 vtec (naczytałem się tylu skrajnych opinii, że sam nie wiem w co wierzyć...)
2. czy ciężko znaleźć niebity model? (nigdy sie hondami nie interesowałem, jak już mówiłem german i cult to do mnie przemawia, ale zawsze miałem słabość do civica VII...i po prostu nie wiem jak to z nimi jest. np. seat leony sa w 90% zawsze bite i skladane z 3...)
3. ile kosztuje wymiana rozrządu lub innych podstawowych części? (rozrząd z tego co wiem wymienia się w civicu co 120tyś? czytałem że części drogie...)
4. czy kupując teraz auto ponownie kupiłbyś civica patrząc na wsyztskie usterki jakie sie pojhawiły? (tutaj pewnie samo TAK, w końcu forum civicow, ale prosilbym o w miare rzetelne wypowiedzi...)

z góry dzięki za odpowidź, przepraszam jeśli nudze nowym tematem w sprawach już poruszanych, szukałem ale nie znalazłem dokładnie tego co mnie interesowało

Leeo
19-08-09, 14:34
rozważ jeszcze coupe :) odpowiedzi na Twoje pytania w zakresie em2 znajdziesz w tym obszernym wątku :) http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=34554&page=2

a z tych dwóch które podałeś, to wg mnie tylko 1.6 i tylko wersja sport :)

jujor
19-08-09, 14:44
coupe raczej nie wchodzi w gre...troche poczytałem o spalaniu na różnych serwisach i iby wychodzi ze 1.4 pali praktycznie tyle samo co 1.6. a vtec zadowoli sie srednio 7-8 w zaleznosci od nogi...to niezle, tylko czy prawdziwe?

Kras
19-08-09, 16:00
Prawdziwe. Co do wyboru to tylko 1.6 - ta buda jest zwyczajnie za ciezka do 1.4.

Brad
19-08-09, 17:17
1. Sport 1.6 trasa 5,5l, miasto w moim przypadku gdzie nie ma korkow jak wawa 8l, (wawa podobno nawet 10l)
2. Z tego co slyszalem to bitych sportow na allegro nie brakuje a za 32tys ciezko bedzie Ci znalezc 1.6 po lifcie w bardzo dobrym stanie ale jak bedziesz mial szczescie czego oczywiscie Ci zycze to moze znajdziesz:) jedno jest pewne jak zobaczysz na allegro 1.6 po lifcie za 28tys to rzecz jasna ze to totalna sciema gdzie w opisie jeszcze pisze twardo "bezwypadkowy" i przebieg rzedu 50tys na takie ogloszenia nawet nie patrz, natomiast wersje przedliftowa z pakietem sport jest bardzo ciezko znalezc,
3. Ceny rozrzadu nie znam bo do 120 tys brakuje mi baaardzo duzo wiec jeszcze sie nie interesowalem:)
4. Kolejne autko mysle ze bedzie to civic a jak nie civic to napewno Honda:)

Zycze udanego polowania:)

kawior
19-08-09, 17:22
Niedawno kupiłem (3 miesiące temu), więc może się wypowiem.

ad.1 - Spalanie 1.4: miasto 8-8.5 l/100 km, trasa 6-6.5 l/100 km
ad.2 - Tego do końca nie wiem, ja swój znalazłem jako pierwszy który oglądałem - trzeba mieć szczęście?
ad. 3 - Rozrząd z wymianą do 1.4 kosztował 950 zł
ad. 4 - Fatalna widoczność w każdym kierunku - nie spotkałem się z gorszą jeszcze nigdzie. Poza tym wszystko OK, bardzo fajne auto.

filipfm
19-08-09, 18:02
ad. 4 - Fatalna widoczność w każdym kierunku - nie spotkałem się z gorszą jeszcze nigdzie. Poza tym wszystko OK, bardzo fajne auto.
Hmm dziwne, przod ok, nie widac maski ale pozostale kierunki? Auto ma bryle jak od siekiery, duze szyby, tyl konczy sie 10 cm za tylna szyba. A ja dodatkowo mam fabryczne ciemne szyby z tylu. Narzekasz na widocznosc z tylu, sprobuj nowego civa z dzielona szybka albo poprzedniego accorda tourera z dlugim tylem i malym okienkiem tylnej klapy. Moim skromnym zdaniem civ 7g 3d ma bardzo przyzwoite mozliwosci w tym wzgledzie. W CTR przeszkadza ogromny promien skretu, ale to problem tej specyficznej wersji

kawior
19-08-09, 18:56
filipfm, w porównaniu do poprzednich aut którymi jeździłem mój Cif widoczność ma słabą. Faktycznie, przód OK ale już do tyłu jest kiepsko. O widoczności przez tylną boczną szybę nie będę się wypowiadał bo jej wg. mnie nie ma. Ale wszystko kwestia gustu czy też przyzwyczajenia - wcześniej miałem Corollę i widoczność w niej była w mojej opinii wzorowa w każdym kierunku - bez porównania do stanu obecnego (dodam, że Corolla także 3d).
Nowym Cifem nie jeździłem to nie będę się wypowiadał ale jestem w stanie uwierzyć że jest jeszcze gorzej.

A promień skrętu to faktycznie jest kolosalny...

jujor
19-08-09, 19:39
dzieki chlopaki za rady, na prawde mi pomagacie :) jescze chetnie bym uslyszal od jakiegos vtecowca ile mu spala realnie, jakie sa koszty itp...po przeczytaniu tematow u was na frum stwierdzam ze jednak troche takich typowych usterek to auto ma...parujace lampy, telepiacy sie fotel, fatalny reczny...wszystko musze przemyslec, civic to nie ukrywam jedna z najciekawszych opcji ale chce w koncu auto do jezdzenia i freajdy (dlatego honda) ale tez takiego w ktorego nie bede wkladal co 10tys km co chwile kasy w naprawy...heh, tak to by kazdy chcial ;)

kawior
19-08-09, 19:44
U mnie np. lampy nie parują ani fotel się nie telepie - więc to nie jest reguła.

O ile kupisz naprawdę porządny egzemplarz i zafundujesz mu dobry serwis na początku to powinien się odwdzięczyć bezawaryjnością.

jujor
19-08-09, 20:07
a czy to prawda ze czesci do hondy sa cholernie drogie? o ile rozrzad jest tu na wielki + bo raz na 120 tys to jest cos :)

LemonR
19-08-09, 21:15
dzieki chlopaki za rady, na prawde mi pomagacie :) jescze chetnie bym uslyszal od jakiegos vtecowca ile mu spala realnie,

Do pracy mam pól drogi w trasie i pół miasto więc typowy tryb mieszany i spalanie mam na poziomie 7l/100km.

action
19-08-09, 21:24
kolego ja ma 1.4 spalanie okolo 8 litrow w miescie dynamika nie zachwyca ale rowniez nie przeraza, typowych makamentow civica ja w swojej wersji nie doswiadczam, samochodzik sprowadzilem sobie z niemiec bo w polsce nie moglem wyszukac zadnego godnego egzemplarza. poprzednie moje auto to astra II cabrio i co do widocznosci to moge powiedziec ze tu jest idealna :) jak narazie to duzo pieniazkow w autko nie wsadzilem poza wymiana oleju wszystkich filtrow ale to koszt okolo 300zl. musze przyznac ze autkiem super sie jezdzi ma twarde zawieszenie i dobrze trzyma sie drogi, jezeli posiadalbym wiecej kasy to dzisiaj bym kupil ten sam model tylko type R. samochod bardzo bezawaryjny, oleju od wymiany do wymiany nic nie ubywa:) co w porownaniu do opla jest zdumiewajace!

kawior
19-08-09, 22:06
jujor, tak abstrahując od tematu nie do końca bym się podniecał tymi 120 tyś. przy rozrządzie, bo po 1: biorąc pod uwagę polskie warunki jazdy to ogólnie przeważnie zaleca się skrócenie tego interwału ( o ile to nie jest powiedziane, o kilka/kilkanaście procent pewnie czyli załóżmy do 100 tyś. km);
po 2: zalecana wymiana jest przy 120 tyś. km lub po 96 miesiącach o czym wiele osób zapomina. Niby to 8 lat ale kupując auto z 2002 - 2003 r. i odliczając te kilka procent to wychodzi że trzeba ten rozrząd zmienić.
Ja wymieniłem rozrząd zaraz po kupnie (58 tyś. km / 5 lat) wychodząc z założenia, że jeśli za rok przyjdzie już termin na wymianę to wolę mieć to od razu za sobą.
po 3: słyszałem opinię, że pierwsza wymiana jest po 120 tyś. km, następne już co 60 tyś. km - tego akurat jestem najmniej pewien - niech mnie ktoś poprawi jeśli to nie jest prawda.

To takie moje luźne spostrzeżenia na temat rozrządu ;) Sorry za offtopic.

A co do części to nie specjalnie miałem okazję kupować ale np. po rozrządzie śmiem twierdzić, że wcale nie są droższe niż do innych marek/modeli z porównywalnych roczników.

jujor
19-08-09, 22:43
czyli co vtec pali mniej niz 1.4...jesli vteciem utrzymywalbym sie na poziomie 7-8 litrow srednio to bylbym zadowolony...

co myslicie o czyms takim? to taka zupelnie pierwsza przymiarka...http://allegro.pl/item712438410_civis_sport.html

KUBI2410
19-08-09, 22:57
moje 1.4 5d nie przekroczyło jeszcze 7.5l/100km 80% miasto 6l trasa z klima. Niestety standardowe usterki 7 generacji niektóre u mnie wystąpiły (bujający fotel, problem z pokrętłem ciepło zimno, stuki w przekładni kierowniczej sprężynka) a po za tym 10 miesięcy od zakupu i wymieniony olej filtry rozrząd i jakiś problemów technicznych poważnych brak. Ogólnie jestem bardzo zadowolony cho jakoś samochodu po przeniesieniu produkcji do angli spadła w porównaniu do tych made in Japan. Za 30tyś w pierwszej kolejności szukał bym MAZDY 3.

Brad
19-08-09, 23:02
w zyciu, pisalem wyzej ze w takiej cenie poliftowej wersji nie kupisz bita z kazdej mozliwej strony za taka cene, a to ze pisze ze bezwypadkowy to na to nie patrz bo to ostatnio jest w modzie zeby tak opisywac aukcje http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9234797 to jest minimum na jakie mozesz patrzec z wersji poliftowych a nawet do tej nie jestem do konca przekonany 2005 rok zdrowa wersja musisz liczyc 35-38tys a nawet niektorzy sprzedaja za 40, a jeszcze tak btw odnosnie parujacych reflektorow i bujajacego fotela to tez u siebie nie zaobserwowalem takze zalezy jak trafisz:)

can
19-08-09, 23:30
1. 1.7 benz non vtec pali mi od 7l w trasie do 10l w miescie, w zaleznosci jak bardzo cisne. siedzac w UK robie notorycznie ok 650km na 45l (do rezerwy).
2. tak jak Brad napisal, masa bitego gowna, ale z pomoca nowych kolegow da sie znalezc :D dobrze ze nie szukasz coupe, bo bys nie znalazl.
3. tak co 120kkm, ok 1000 zeta
4. tak kupilbym taki sam jaki mam. koszt eksploatacji (nie wliczamy modów) w skali roku - 370 złotych (płyny, klocki itp). to jest duzo?

1.7 od 1.6 wiele sie nie rozni, wiec dlatego napisalem, chociaz fruwam EM2 jak Leeo.

heh u mnie buja fotel, lampy nie paruja;) (jedna parowala ale wymienilem za całe 200 zeta na nowke)

jacor
20-08-09, 11:09
sedanem 1.6 vtec spokojnie można w okolice 6litrów, wiem bo rodzice taki mieli 2002r, moim coupe ostatnio na trasie 6.5 litra z klimą :) oczywiście 1.7 vtec ale te sliniki różnią sie szczegółami jak napisał can

jujor
20-08-09, 12:14
okej, w takim razie powiedzcie mi co myslicie jak popatrzycie na te oferty. czy to jakas sciema i szkoda czasu?

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9234797
http://allegro.pl/item712438410_civis_sport.html
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9584007

pabloo83
20-08-09, 13:22
Witam, jako że też od ok trzech miesięcy jestem posiadaczem VII gena mogę już coś powiedzieć. Jak na razie spalanie 8l, delikatnie bujany fotel jest, malutkie stuki z przodu(może sprężynka, a może jakieś gumy, ale na przeglądzie nic nie wyszło) Mam 1.6, ale troszkę jestem zawiedziony, nie wgniata w fotel, a przynajmniej tego nie czuć. Jak się rozbuja to leci, hamulce lepsze jak w poprzednim VI genie, w zakrętach jak dla mnie bajka. Mam czarnego, ale jak bym miał możliwość to zastanowił bym się nad czerwonym, wygląda super. W sumie tylko te dwa kolory wchodziły w grę. Co do tych linków to czemu ten srebrny ma czarną środkową konsole jeśli to Sport???

filipfm
20-08-09, 13:40
Co do tych linków to czemu ten srebrny ma czarną środkową konsole jeśli to Sport???
Mnie to wyglada na ozdobna nakladke z akcesoriow - widac przy radiu, ze nie licuje sie z z konsola

pabloo83
20-08-09, 14:14
Radio i schowek pod jest wymienny, mi się wydaje że był wymieniany od wersji zwykłej, tam jest czarna konsola i czarne radio, albo jakiś własny malunek

jujor
20-08-09, 14:36
no coz caly czas sie waham pomiedzy hondzia a ibiza...wiem ze na bank wieksza frajda w hondzie, mojej dziewczynie bardziej sie podoba no i mnie tez. ale za to ibiza w tej cenie jest mlodsza i z lepszym wyposazeniem...nie mowie o benzyniaku bo tam jest tylko 1.4 16v 85km, ale o wersji fr z 1.9tdi 130km...juz sam nie wiem czego chce. jesli diesel to tylko vwejowski...
ktos wspominal o mazdzie 3...za tra cene ciezko cos ciekawgo wyhaczyc.

Brad
20-08-09, 15:33
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9455023 przy dobrych wiatrach ta moze byc dobra a bardziej realna ta http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8674425 , przejrzalem aukcje na allegro i powiem szczerze ze nic ciekawego nie ma z poliftowych oprocz bitego dziadostwa. Ewentualnie ta 1.4 moze byc ciekawa i cena rozsadna http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9541645 ale jak juz posiadacze 1.4 mowili ze jest ciut za slaba, rzecz jasna 1.6 tez nie jest demonem, gdybym mial teraz kupowac znowu autko to bylby to tylko type r

jujor
20-08-09, 16:24
ten ostatni civic 1.4 jest u mnie pod nosem bo okolice krakowa...druga sti w kraku ale tez 1.4 :/ jak to jest muł ktory pali tyle co 1.6 to chyba podziekuje :/

pabloo83
20-08-09, 21:16
Jeśli chodzi o tą z Janek pod wawą co zapodał Brad to oglądałem ją, bardzo fajnie wygląda, długo już stoi, za 35 nie chcieli oddać, ale z ceny powoli schodzą:) na bank była troszkę picowana na sprzedaż, troszkę widać i sami mówią że przygotowują auta na sprzedaż. Może jak by dobrze pogadał to by wyrwał ją taniej, bo cena troszkę nadal za wysoka moim zdaniem. Ja osobiście nad 1.4 nawet się nie zastanawiałem i nie brałem pod uwagę (doświadczenia z poprzedniego gena) jeśli już to minimum 1.6

KUBI2410
20-08-09, 21:50
Nie jest tak źle za około 30tys można kupi mazde 3 w dobrym stanie
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9306545
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9228381
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9588391
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9587660
I do tego to nadal prawdziwy Japończyk składany w Japonii ja strasznie chciałem taka kupi lecz zbrakło kasy :(

micc20
21-08-09, 12:16
jak masz brać to tylko 1,6 mi po mieście spokojnie pali powyżej 12l

kasik
21-08-09, 12:28
to ja nie wiem jak wy jezdzicie tymi EP2.. mi moje w miescie pali 7 przy jezdzie spokojnej 8-9l to jest tak jak juz proboje wydobyc z mej Hondy vteca ktory nie jest tym poczciwym vteciem :D

Brad
21-08-09, 12:39
jak masz brać to tylko 1,6 mi po mieście spokojnie pali powyżej 12l

jak jezdzisz caly czas na jedynce to wezmie to 12l, ale ok nie robmy OT

micc20
21-08-09, 21:53
czasami wrzucam tez 2 a mam jeszcze i 3 i 4 i cos tam jeszcze

_reggie_
24-08-09, 20:57
Witam,
ja mam 1.4 ponad 3 lata i tak:

ad.1
miasto 8-10 litrów, w zależności od pory roku, używania klimy i oczywiście nogi...
trasa 6-7,5 aspekty te same
ad.2
czy ciężko nie wiem, ja kupiłem pierwszy oglądany VII gen. a był to czas że szukałem też VI gen., nie bity na pewno (o ile ktoś Ci to zagwarantować może w 100%), poza wgniecionym progiem (gość spadł z krawężnika:D) i drobnymi rysami spoko, a auto przebiło się przez dwóch właścicieli, bez książki serwisowej (licznik kręcony na bank, to wiem po kartce z wymiany oleju która była schowana ) ale ja nigdy nie patrzę na przebieg auta jako element ważący o decyzji zakupu
ad.3
robiłem od razu za 800 PLN (3 lata temu)
ad.4
zdecydowanie tak, tylko z VII gen. 1.6, no chyba że miałbym na CTR...:D

pozdro :cool:

Pati_crx
27-08-09, 20:04

No to fajnie, że się tym z nami podzieliłeś :)

Ja osobiście bardzo polecam D16V1 miałem w rodzinie dwa sedany z tym silnikiem i przy normalniej miejskiej jeździe paliły po 7,5-8 litrów no i jeszcze jeden plus to są całkiem elastyczne jak na D serię.

Pablo33
28-08-09, 10:11
z 1,4 można żyć, ale frajdy z jazdy nie ma

stajo
29-08-09, 12:59
To mam nadzieję, że mi też pomożecie w szukaniu Sporta 1.6 Vtec w rozsądnej cenie hehe :) Bo już postanowiłem, że ma to być Honda i tyle ;) Teraz tylko do końca roku uzbieram do końca kasę i będę się poważnie rozglądał ;)

piotrooh
01-09-09, 11:16
Hej podłączam się do tematu. Dokładnie tego samego modelu szukam. Ale jak widać w ogłoszeniach sensownych aut w sensownych cenach jak na lekarstwo. Jeszcze mam taką obserwację, że w ogłoszeniach w necie w serwisach niemieckich żadnego nie znalazłem poniżej 100kkm przebiegu a w Polsce już wszystkie po 70. Ciekawostka ;)

Brad
01-09-09, 16:51
http://moto.allegro.pl/item727674612_honda_civic_sport_2005_2xfelgi_audio _serwis_kraj.html tutaj kolega z forum sprzedaje, godna uwagi:)

stajo
01-09-09, 17:14
Sporo za dużo jak na mój budżet heh ;) ale jakbym posiadał takie środki mocno bym się zastanawiał ;)

KUBI2410
01-09-09, 21:09
http://otomoto.pl/honda-civic-civic-sport-C9732135.html
zobacz z mojego miasta myślę że na pewno warto, sto procent jest tak jak pisze

stajo
01-09-09, 22:36
Tam jest napisane w ogłoszeniu, że to jest 1.4 a ja szukam 1.6 ... ;) Ale dzięki za dobre chęci

jujor
02-09-09, 22:30
koledzy , kupiem srebrna hondzie sport z 1.6 vtec z 2004r przebieg 59000tys (sprawdzony) serwisowana w ASO hondy i generalnie wycyckana..:) jak tylko umyje to sie pochwale, dzieki wsyztskim za rady, dzieki Wam wybralem vteca i juz wiem ze nie bede zlaowal :D przy dynamicznej jezdzie spalania 7-7,5l :O pieknie!

czarek
02-09-09, 23:39
Pedał gazu to dla ciebie …..włącz wyłącz
Nie słuchajcie go bo was na złą drogę sprowadzi znam go nie od dziś mnie sprowadził i dziś jestem po ciemnej stronie :cool:
pozdr.

stajo
03-09-09, 15:45
koledzy , kupiem srebrna hondzie sport z 1.6 vtec z 2004r przebieg 59000tys (sprawdzony) serwisowana w ASO hondy i generalnie wycyckana..:) jak tylko umyje to sie pochwale, dzieki wsyztskim za rady, dzieki Wam wybralem vteca i juz wiem ze nie bede zlaowal :D przy dynamicznej jezdzie spalania 7-7,5l :O pieknie!

A zdradzisz ile zapłaciłeś i gdzie go znalazłeś? ;)

micc20
04-09-09, 11:23
Pedał gazu to dla ciebie …..włącz wyłącz
Nie słuchajcie go bo was na złą drogę sprowadzi znam go nie od dziś mnie sprowadził i dziś jestem po ciemnej stronie :cool:
pozdr.

ciemny to ty zawsze byłeś haha

Leeo
04-09-09, 11:31
jujor, gratsy :) ale w mieście i tak Ci łyknie więcej :D Niemniej jednak bardzo dobrze, że to ep2!

kasik
04-09-09, 12:30
no to ja po prosze o jakeis fotki tego ep2 :)

jujor
07-09-09, 20:27
jutro porobie w koncu fotki i sie pochwale :):):) teraz musze poszukac na forum jak wstapic do klubu :) bo bede tu teraz zagladal czesto, musze poszukac jakie tarcze i klocki kupic nie za drogie ale dobre :D

piotrooh
16-09-09, 21:35
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9455023 przy dobrych wiatrach ta moze byc dobra [...]

Oglądałem ją dzisiaj w Gnieźnie. Silnik pracuje raczej równo, brak widocznych wycieków czy choćby pocenia. Był robiony zderzak z przodu, więc możliwe, że coś jeszcze było ruszane, możliwe, że pas przedni wymieniony ale głowy nie dam - moją uwagę zwróciły światła lekko odstające od obrysu. Jeśli robione blachy to ładnie. Handlarz przyznał, że malował zderzak. Z tyłu też było chyba coś grzebane bo plastiki w bagażniku jakoś dziwnie luźne, jakby wyłamane lekko - te plastiki po bokach. Prawe nadkole z tyłu -lekko wyszczerbiony lakier przy łączeniu ze zderzakiem -niezabezpieczone - tam coś było robione a przynajmniej nieumiejętnie przyczepiane wygłuszenie nadkola, bo jest źle spasowane. Co dziwne w środku drzwi kierowcy powycierane a to przecież niecałe 100 kkm dopiero! (Chyba, że to norma - proszę o opinię. ) Ktoś wydłubywał radio i są ślady po śrubokręcie - ponoć sprowadzili bez radia i kupili jakieś inne ale chyba oryginalne. Samochód przywieziony z Włoch. Poza tymi drobiazgami prezentuje się ładnie. Nie prowadziłem bo zastawiony strasznie stoi a nie miałem czasu już. Moim zdaniem koleżka chce za dużo za niego a targować się specjalnie nie chce.
Doliczając koła na zimę, wymianę różnych pierdół jak to w używaku robi się spokojnie pod 37 tys. pln. W tej cenie chyba można coś lepszego znaleźć - poprawcie mnie jeśli się mylę. Niby to są duperele o czym napisałem ale wydając tyle pieniędzy na samochód można oczekiwać, że "PERFEKCYJNY STAN TECHNICZNY I WIZUALNY!!! " oznacza "PERFEKCYJNY STAN TECHNICZNY I WIZUALNY!!! ".