PDA

Zobacz pełną wersję : ładowarka - zasilanie

Polak12
18-08-09, 22:29
Witam mam problem . kopiłem sobie ładowarkę samochodowa do nokii i mam mały problem ponieważ jeżeli chce lądować telefon to muszę mieć włączony silnik lub żeby paliły się wszystkie kontrolki bo inaczej nie działa . i w tym jest moje pytanie jak zrobić żeby można było używać ładowarki jeżeli się tylko przekręci kluczyk na I np tak jak do radia . Proszę o pomoc

raq22100
18-08-09, 22:40
Sprawdz dokładnie, u mnie działa jak włączy się radio (na I), sprawdź. Jaka honda?

Polak12
18-08-09, 23:44
sprawdzałem już i jest tylko jak włączy się zapłon lub silnik cały . civic taki jak dział 5d z 98r

MikeFoto
19-08-09, 09:36
sprawdzałem już i jest tylko jak włączy się zapłon lub silnik cały . civic taki jak dział 5d z 98r

Jak masz podłączone radio to jest tam jeden kabel (chyba pomarańczowy) na którym zawsze jest +12V a także powinien być kabel zasilający radio - gdzie +12V pojawia się gdy przekręcisz stacyjkę w pozycję I.

arass
19-08-09, 15:28
Dokładnie, podepnij pod zapalniczke stałego plusa

Gulon
13-03-10, 20:16
a u mnie jest taki problem, że na wtyczce doprowadzającej napięcie do zapalniczki nie ma napięcia na żółtym kablu. Jest na środkowym czerwonym, ale nie ma na żółtym i mi przez to nie działa zapalniczka.
Ogólnie mam napięcie tylko jak włączę światła i kiedy środkowa konsola się podświetla.

Czy jak połączę kable czerwony z żółtym to się nic nie stanie złego?

PS. Czy w Hondach wszystkie zapalniczki nie są podświetlane? Moja się nagrzewa, wyskakuje ale nie świeci.
Bo gdzie tu jest miejsce na żarówkę? Zdjęcie wymontowanej zapalniczki (tył):
http://img139.imageshack.us/img139/3068/zapalniczkaa.th.jpg (http://img139.imageshack.us/i/zapalniczkaa.jpg/)

raq22100
13-03-10, 21:33
D14Z4 - nie podświetlana, był wgl podświetlane?

Gulon
14-03-10, 14:36
ja mam radio zrobione tak, że działa nawet bez kluczyka - żółty i czerwony przewód są połączone w jeden. Nie mam natomiast napięcia na zapalniczce

- czy można pociągnąć jakoś napięcie z tego radia żeby zapalniczka działała tylko jak jest kluczyk w stacyjce, a nie zawsze tak jak radio?

Pytanie podobne do tego na początku ale u mnie radio jest inaczej zrobione, że właśnie zawsze działa.

raq22100
14-03-10, 18:35
Można ale to już na przekaźniku bo przez zapalniczkę może płynąć większy prąd niż przez kabel do radia.

Ktoś pisał że fabrycznie powinieneś mieć napięcie na zapalniczce dopiero wtedy kiedy kluczyk jest w pozycji (I).

Gulon
14-03-10, 18:47
ja nie mam fabrycznej instalacji - wszystk jest u mnie na odwrót - prąd do radia idzie z białego przewodu od świateł awaryjnych. W kablach które powinny zasilać radio nie ma napięcia. Dlatego też nie ma napięcia w kablu do zapalniczki - pewnie gdzieś on był kiedyś przerwany i ktoś zrobił takie obejście.

Teraz będę ciągnął prąd z żółtego kabla od awaryjnych, bo tam jest napięcie tylko jak kluczyk jest na 1 więc powinno być jak w seryjnym. Byle mi tylko kierunków nie popaliło wszystkich w razie jakiegoś zwarcia

raq22100
14-03-10, 22:59
Lepiej zrób jak być powinno :)