Zobacz pełną wersję : problem zawieszenia
civic '92 EG4
D15B2
Mam pytanie co do zawieszenia tylnego
kiedy wjezdzam w dziury czuje ze tyl mi kolysa
a drugie tez przy wjezdzie w dziure ale tylko w te wieksze i przy wiekszej predkosci
slysze dosyc glosny stuk z lewej strony jakby amortyzator uderzal o cos
Prosze o wiadomosci jak ktos wie co to moze byc
Mozliwe ze to amortyzator wysiadł...
Miałem podobne objawy w swoim Civiku, u mnie pomogła wymiana wszystkich elementów gumowych w tylnym zawieszeniu!Teraz jest cicho i twardo:D (tzn.nie buja)
pozdrawiam
kołysanie tyłu przy nierównościach to często objaw wybitych "cukierków" (tych największych tulei metalow-gumowych w wahaczu wzdłużnym) - najlepiej podnieść autko do góry i posprawdzać wszystkie elementy. Przez internet się nie naprawi :P a diagnozy forumowiczów mogą być trafne lub też nie - po prostu trzeba sprawdzić :)
ale w jaki sposob moge stwierdzic czy cos jest nie tak z tymi tulejami po czym to poznac wzrokowo
ale w jaki sposob moge stwierdzic czy cos jest nie tak z tymi tulejami po czym to poznac wzrokowo
No jak tuleje są mocne zjeżdżone, to da się spokojnie na oko zobaczyć, bo sparciała guma aż bije w oczy :)
A tak to na kanał, breszka w rękę i pod autko sprawdzać wszystko po kolei. Podjedź na jakiś warsztat i poproś o sprawdzenie stanu zawieszenia - to raczej rutynowa robota i żaden mechanik nie powinien mieć z tym problemów.