PDA

Zobacz pełną wersję : Pasy Szelkowe 4Pkt A seryjne fotele ??

...Bartuś...
17-08-09, 12:57
Witam...Zastanawia Mnie czy da radę zamontować pasy szelkowe do seryjnych fotel...Jak z kwestią bezpieczeństwa??Zamówiłem już kubełki ale będą najwcześniej w październiku ponieważ nie ma już tego modelu na magazynie...Widziałem kilka razy w CRX 2gen zamontowane pasy w seryjnych fotelach pod zagłówkiem między prętami,ale zastanawia mnie czy podczas wypadku nie wyrwą zagłówka i nie spadną ze Mnie a jak wylecę przez szybę??

mizer
19-08-09, 23:47
Yo
Seryjne fotele nie sa przystosowane ani wogole stworzone do pasow innych niz seryjne.
Do szelek musisz miec oczka za glowa przez ktore musisz je przewlec ( takie jak w kazdym kuble ) - bron boze nie rob cyrkow typu - przeloze to przez zaglowek - bo to az zgroza bierze.
Pasy montujesz w miejsce seryjnych, wszystko ci styknie oprocz prawej strony kierowcy - tam seryjne pasy sa mocowane do klamry ktora z kolei jest mocowana do fotela zeby mogla sie razem z nim przesuwac.
Niestety w szelkach niedopuszczalne jest mocowanie ich do foteli - to ostatnie mocowanie robisz w tens posob ze kupujesz plytke:
http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkty/8149_dd.jpg
i spawasz ja do tunelu, do tej plytki mocujesz pozniej pas
Plytka sztuke kosztuje jakies 20 PLn ( Sparco ) - wpisz w google "płytak sparco" to bedziesz mial pelno sklepow ktore to sprzedaja.
Acha - dobrze zeby pasy ktore kupiles mialy homologacje chociaz drogowa.

zastanawia mnie czy podczas wypadku nie wyrwą zagłówka i nie spadną ze Mnie a jak wylecę przez szybę??

Nietylko nie wyrwie zaglowka, ale moze ci wyrwac kregoslup, udusic, podciac szyje - wszystko zalezy jaki dzwon bedzie wiec lepiej od razu olac takie cos.