PDA

Zobacz pełną wersję : Kontrolka klapy bagażnika

brak.loginu87
17-08-09, 08:18
Witam
Dzisiaj zauważyłem, że cały czas świeci się kontrolka bagażnika (alarm też to wyczuwa) ale klapa fizycznie jest zamknięta. Sam nie wiem jak to się mogło stać, samochód stał zaparkowany tyłem przy ścianie więc nikt tam raczej nie grzebał, a jak wczoraj go zostawiałem to wszystko było ok. Wie ktoś może gdzie w bagażniku znajduje się czujnik "od zamknięcia klapy", bo nigdzie nie mogę go znaleźć (szukałem takiego jak jest przy drzwiach). Za pomoc z góry dziękuję ;)

maxx
17-08-09, 08:42
Czujnik jest prawdopodobnie w zamku w klapie, spróbuj zdjąć plastyki i po kablach zobaczysz. Byc może trzeba go troszkę przesmarować.

bracho1978
17-08-09, 10:09
Zobacz jeszcze czy linka do otwierania cofa się do końca bo ona morze to powodować jak nie odbija po otwarciu klapy

tomson1192
17-08-09, 10:38
albo tak jak u mnie bylo, przesunal sie zaczep na ktorym zamyka sie zamek od klapy i nei domykalo

brak.loginu87
17-08-09, 16:52
Zamek zamyka się normalnie, linka tez niczego nie hamuje i nie odbija klapy. Jak zamknę sam zamek to jest nadal to samo. Już powoli dobieram się do czujnika w zamku (bardzo ciężko ściągą się plastikowa osłonę bagażnika a nie chce nic urwać).

Edit
To nie zamek - sprawdziłem i działa poprawnie.

Edit x2
Już znalazłem usterkę. Okazało się że nie stykał czujnik od klapy silnika! Szczerze powiedziawszy to nie wiedziałem że ta kontrolka obsługuje klapę silnika i bagażnik (rysunek na to nie wskazuje). W zasadzie temat do zamknięcia, tylko byłbym wdzięczny jak by ktoś sprawdził i tu napisał czy w jego Hance też tak samo jest jak u mnie (kiedyś już miałem problem z czujnikiem z przodu ale wtedy tylko alarm się nie chciał uzbroić a kontrolka się zapalała tylko gdy otwierałem bagażnik).

tomson1192
17-08-09, 23:24
u mnie jak otwarta jest maska to nie swieci kontrolka od bagaznika :p

brak.loginu87
19-08-09, 17:25
Musze powiedzieć że w tym samym czasie restartowałem komputer i po tym zabiegu wszystko wróciło do normy (kontrolka otwartej klapy zapala się TYLKO jak otwarty jest bagażnik, alarm się uzbraja normalnie). Mam tylko jeszcze jedno pytanie bo u nas na forum nie mogłem znaleźć, czy jak się zrestartuje komputer to potem należny tak postępować?

warunek - silnik musi być zimny
odlączyć bezpiecznik 7,5 A na jakąś około minutę , włożyć z powrotem , załączyć motor i zostawić na wolnych obrotach aż załączy się wentylator...
zgasić - zapalić i pojeździć z 15 minut na różnych obrotach przy włączonych światłach,wentylatorach,radiach,klimach itd.
bo mnie w zasadzie nigdy się wentylator nie włącza (jeszcze go nie przyłapałem a mam Hanke już 4 miesiące), wskazówka ani razu nie przekroczyła połowy. Oczywiście wtedy podczas programowania czekałem 25 minut i też się nie włączył. Ewentualnie jakaś metoda sprowokowani wentylator do włączenia się (90km/h na dwójce nie pomoże).

drex87
19-08-09, 17:28
co od wentylatora to u mnie stał 1,5 godziny az sie właczył

brak.loginu87
19-08-09, 18:21
czyli instrukcja "programowania" komputera jest poprawna?