Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sprezyny po raz enty

bialasek21
16-08-09, 12:33
WitaM!
Co sadzicie o tych sprezynach???
http://allegro.pl/item708427411_sprezyny_sportowe_honda_civic_91_01_ 60_35mm_mts.html

poszukuje jakis tanich sprezyn do civica V gen 1,5, ktorym jezdzi moja druga polowka. Nie zamierzamy kupowac kpl. za 700PLN, bo civic jest warty 4000PLN.

Czy ktos zna ta firme, mozna zaufac-cena jest wyjatkowo niska. Bede b. wdzieczny za jakies podpowiedzi

skolopendra
16-08-09, 12:46
Co sadzicie o tych sprezynach???

cena nie wróży nic dobrego , oszczędności w zawieszeni =bezpieczeństwo

jak kasy nie masz to nie zmieniaj,tu nie zaoszczędzisz

pwl
16-08-09, 15:24
Nie ma kasy - nie ma tuningów. Zawieszenie odpowiada za Twoje i Twojej dziewczyny bezpieczeństwo, na tym się nie oszczędza. Jaki jest sens glebić byle gównem, które zniszczy amortyzatory i spowoduje kolejne koszty?

bialasek21
16-08-09, 17:42
troszke dramatyzujecie... Zgodze sie, ze zawieszenie wplywa na bezpieczenstwo, ale sprezyna to chyba w najmniejszym stopniu, a jezeli chodzi o dawanie obnizajacych sprezyn do seryjnych amorow to wogole sie nie zgodze, poniewaz w Preli zalozylem springi - 45mm i zrobilem 80000km a amorki czujy sie b.dobrze-troche sciemy jest w tym, ze wtedy amorkow zywotnosc sie skraca.
Zakupilem nowe amorki, koncowki oraz wahacze na przod. Wczesniej zalozylem nowe tarcze i klocki z przpdu oraz wymienilem okladziny.Teraz poszukuje nizszych sprezyn, czy jest ktos kto moze mi napisac czy zna ta firme i czy one podejda do Civifa jakiego mamy

skolopendra
16-08-09, 17:47
i czy one podejda do Civifa jakiego mamy

sprzedawca już ci napisał

Produkt jest fabrycznie nowy, nigdy nie był instalowany na pojeździe.
- Zastosowanie: Honda Civic / Coupe / CRX bez wersji 5D.

Silnik
1.3 / 1.4 / 1.5 / 1.6

Model

EG2-6/8/9/EH6/9/EJ1/2 EK1/3/4/EJ6/8/9

Obniżenie

60/35mm

max VA-Last

860KG

max HA-Last

820KG

Moc

55-118KW

Rocznik

10/1991-03/2001

Nr. Katalogowy

MTS0431, MTS0432

[H] Dylu [H]
16-08-09, 18:36
troszke dramatyzujecie... Zgodze sie, ze zawieszenie wplywa na bezpieczenstwo, ale sprezyna to chyba w najmniejszym stopniu, a jezeli chodzi o dawanie obnizajacych sprezyn do seryjnych amorow to wogole sie nie zgodze, poniewaz w Preli zalozylem springi - 45mm i zrobilem 80000km a amorki czujy sie b.dobrze-troche sciemy jest w tym, ze wtedy amorkow zywotnosc sie skraca.
Zakupilem nowe amorki, koncowki oraz wahacze na przod. Wczesniej zalozylem nowe tarcze i klocki z przpdu oraz wymienilem okladziny.Teraz poszukuje nizszych sprezyn, czy jest ktos kto moze mi napisac czy zna ta firme i czy one podejda do Civifa jakiego mamy

nie rozumiem po co w takim razie zakładasz temat jak oczywiście sam wiesz najlepiej :rolleyes:

Czemu każdy kto szuka oszczędności na wszystkim na czym się da, nie chce przyjąć do wiadomości, że tanie rozwiązania w 99% są zawodne i zazwyczaj tylko pogarszają to co miały usprawnić :confused:

Ja również potwierdzam to, że na zawieszeniu się nie oszczędza i bzdurą jest twierdzenie, że seryjny amortyzator nie dostaje po dupie na krótkiej sprężynie...seryjne amortyzatory na krótszej sprężynie padają jak muchy na naszych drogach, a wynika to z ich budowy oraz zakresu pracy.

Ostatnio kolega założył jakiemuś amatorowi mocnych wrażeń zestaw sprężyn i amortyzatorów za 800 pln, firmy Techniks czy jakoś tak...jak się oparłem o przód tego auta to nie mogłem się podnieść z ziemi ze śmiechu, taki cudowny był to zawias...auto wyglądało dobrze jak stało w miejscu. Człowiek co owe zawieszenie zakładał, powiedział, że bał się jechać tym samochodem, jak sprawdzał czy wszystko jest ok po montażu...wnioski wyciągnij sam!

milycoupe
17-08-09, 15:19
Niestety, ale muszę się zgodzić z przedmówcami. Kiedyś też jak najszybciej chciałem zglebić qpe, kupiłem nowiusie Jamex'y (gorszej lipy to chyba nie ma pod każdym wględem), pojeździłem może ze 2 miechy i amory tylnie poszły się je*** (a przed zakładaniem tych rewelacyjnych sprężyn zawiecha była na parwdę w b dobrym stanie - byłem na kontroli). Wkurzyłem się, aż w końcu kupiłem całą zawiechę sportową amory + sprężyny i jeźdżę bez awaryjnie jak narazie już ponad 2 lata. Szkoda, że to nie gwint no ale.. :) Także widzisz...... wnioski wyciągnij sam i zdecyduj co dla Ciebie będzie najlepsze :) pozdro