Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hondka odpalana po dlugich przerwach

tommek82
15-08-09, 20:09
Witam

Od jakiegos czasu jestem na delegacji daleko od miejsca zamieszkania/postoju Hondki :)
Wracam raz na dwa tygodnie. W tym czasie Hondka stoi na parkingu i czeka na wlasciciela. Moja Pani niestety nie ma prawka, a ja z kolei Honda na delegacje nie jezdze bo na paliwie bym nie wyrobil, poza tym mam sluzbowe auto. No i problem polega na tym ze jak wroce i odpale auto (pali elegancko) to jak tylko rusze slychac z okolic przedniej oski takie kolatanie ktore narasta wraz z predkoscia. Po pierwszych 2 tygodniach delegacji to kolatanie szybko ustalo jak tylko przegonilem Hanke. Ostatnio to kolatanie (ktore domyslam sie wynikaja z zapieczenia metalowych elementow wskutek nieruszania pojazdu lub upału) na trasie przerodziło sie w takie wibracyjne buczenie w momencie gdy puszczalem noge z gazu, buczenie to ustawalo na chwilke gdy dotknalem pedalu hamulca, ostatecznie buczenie to ustalo po ok 50 km jazdy w trasie. Teraz w sumie Hanke zostawiam na ok. 8 dni ale czuje ze znowu buczec bedzie. Oczywiscie jak wszelkie halasy ustana na dobre po odpaleniu i przejazdzce autem dnia nastepnego nie ma zadnego buczenia/kolatania. Czy powyzej opisane przeze mnie efekty moga miec jakis wplyw na uklad kierowniczy/hamulcowy/czy jakikolwiek inny przez to ze fure odpalam dosc rzadko???

skolopendra
16-08-09, 14:21
nie wykluczone że zaczyna łożysko dogorywać ,pasuje sprawdzić na postoju,lewarku i odpalić