Zobacz pełną wersję : Nie da sie zresetowac ABS :/
bednar_skc
15-08-09, 11:16
Witam,
Mam problem z ABS, kontrolka sie pali...i chce zresetowac komputer ...lacze kabelki wciskam hamulec...wlaczam zaplon...i nic...i pala sie teraz 2 ..ECU I ABS...i nie gasna :/ co zrobic?
Jak masz jakąś usterkę to będzie wywalało błąd cały czas.
Jemu nie wywala błąd, tylko kontrolka nie gaśnie przy zwartym złączu.
[H] Dylu [H]
15-08-09, 14:09
Jemu nie wywala błąd, tylko kontrolka nie gaśnie przy zwartym złączu.
a kontroli od samo diagnostyki przypadkiem nie powinny świeć się na stałe przy zwartym złączu, jeżeli już wszystko jest OK?
Powinny, ale problem jest w tym, że komp powinien pokazać błąd skoro podczas jazdy świeci się kontrolka, a tu jest czysto.
bednar_skc
15-08-09, 14:52
mi sie nigdy nie palila zadna kontrolka podczas jazdy i wszystko bylo OK..ABS byl...
a tu przy zlaczeniu kabli pala sie dwie od kompa i ABS caly czas...i co teraz z tym fantem zrobic?
Skoro się nie świeciła i było OK to po ch** kombinowałeś? :D Jak wyżej napisano - przy braku błędów pali się cały czas. Jak rozłączysz to gasną?
Mam problem z ABS, kontrolka sie pali...i
mi sie nigdy nie palila zadna kontrolka podczas jazdy i wszystko bylo OK..ABS byl...
a tu przy zlaczeniu kabli pala sie dwie od kompa i ABS caly czas...i co teraz z tym fantem zrobic?
Albo się paliła albo nie, zdecyduj się.
Po co sprawdzasz błędy skoro piszesz że nie paliła się???
Po złączeniu maja się palić, więc w czym problem??
i nie ten dział.
skolopendra
15-08-09, 15:52
może jeszcze po przepinasz sobie piny w kompie ,tak dla ciekawości?
bednar_skc
15-08-09, 16:30
Wiec od poczatku opowiem bo nie wszyscy rozumieja w czym rzecz...
Do wczoraj mialem ABS - kontrolka sie nie palila...
Od wczoraj ABS NIE DZIALA- kontrolka sie pali caly czas, podczas czytania bledow kontrolka ABS pali sie caly czas wraz z ECU...i nie gasnie...jak powinna podczas czytania bledow...
(pisalem ze do tej pory sie nie palila - czyli nie bylo sygnalu ze abs nie dziala)
i nic nie grzebalem-stalo sie to samo z dnia na dzien.
wiec jak zrobic by kontrolka ABS zgasla - ABS SPRAWNY
Pojeździj spokojnie. Ja przypadkiem kiedyś rozpiąłem jakiś kabel od ABSu z tyłu i wyskoczyła kontrola, hamulce blokowały. Po 1-2 km wszystko wróciło do normy.
Jeszcze raz - kontrolka się nie paliła, ABS był, tak?
Potem dalej się nie paliła i ABSu nie było czy po twoim gmeraniu kontrolka się zapaliła i ABS szlag trafił?
bednar_skc
15-08-09, 19:13
jezdzilem i nic...
tak jak mowisz kontrolka sie nie palila - abs byl...
i ja nie grzebalem bo nie mialem po co...a kontrolka poprostu sama sie zapalila - a abs nie dziala....
jak resetuje kompa(zwieram kable) to dodatkowo pali sie ECU ...i nic...
kolego tez tak mialem i musialem wymienic czujnik abs
zrobilem to w hondzie na parowcowej, koszt 300zl
Tomasz1985
16-08-09, 09:54
A moze bezpiecznik lub przekaznik Ci sie popsul
bednar_skc
16-08-09, 10:40
bezpiecznik pod maska jest ok od ABS...
a pod kierownica nie wiem ktory ale tez sa wszystkie cale...
a przekaznik od ABS to sie gdize znajduje??
Może zrób na początek fotki układu ABS i wrzuć zdjęcia, bo ja już się pogubiłem którą masz wersje u siebie czy taką jak w 5 czy 6 gen. Zrób zdjęcie pompy i skrzynki bezpieczników przynajmniej.
Nie ma, że jeden bezpiecznik jest ok albo przekaźnik, ich jest kilka.
Co do czujnika ABS i wymiany za 300 zł to lekka przesada, bo wymienia się w pare minut a koszt czujnika to okolice 100zł. Poza tym co to za radzenie wymiany czujnika na oko jak czujniki są 4, to co kolega ma sobie wszystkie wymienić?
samodiagnostyka powinna wskazac ktory to czujnik (tak bylo w moim przypadku)
samodiagnostyka powinna wskazac ktory to czujnik (tak bylo w moim przypadku)
No, ale kolega napisał, że nie może samodiagnostyki odpalić, to niech da zdjęcia jaki ma układ i się sprawdzi czy dobrze wszystko robił.
bednar_skc
16-08-09, 22:31
Zrobie jutro zdjecie calego silnika , bezpiecznikow i komputera ;) i rano je wrzuce...
a mam 6gen 5drzwi...
bednar_skc
18-08-09, 11:49
zdjecia ...
ECU- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9141a8b2030a9e56.html
Pod Maska- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b5628927b0e5d4d6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72ce737ed002d5aa.html
bezpieczniki - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f2f0c1b484ade88.html
zdjecia w duzej rozdzielczosci by mozna bylo podejrzec ;)
Prosze o pomoc...z tym ABS...
zdjecia ...
ECU- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9141a8b2030a9e56.html
Pod Maska- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b5628927b0e5d4d6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72ce737ed002d5aa.html
bezpieczniki - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f2f0c1b484ade88.html
zdjecia w duzej rozdzielczosci by mozna bylo podejrzec ;)
Prosze o pomoc...z tym ABS...
Nie ma na zdjęciach pompy, ale masz raczej układ normalny jak w 6 gen.
Spróbuj procedure kasowania z mojego posta w tym temacie (ostatni):
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=43982
bednar_skc
18-08-09, 22:15
Niestety. jak pisalem wczesniej...
jak polacze to zlacze...wcisne hamulec i wlacze zaplon to pali sie bezprzerwy...nie gasnie...
bednar_skc
19-08-09, 07:22
tak..i co samo...pali sie i pali...tylko ze z ta "zworka" to pali sie ECU i ABS...
U siebie jakieś 2 tygodnie temu miałem podobnie zapaliła się kontrolka ABS i ukłąd nie działał po czym zgasła i działał po 2 dniach znowu się zapaliła i układ padł.Następnego dnia i przez parę kolejnych było ok aż w końcu aż do teraz pali się kontolka ABS nie działa.Przy okazji jak byłem na ordona w autowest podłączyli i zdiagnozowali mi uszkodzony czujnik ABS w prawym tylnym kole...koszt czujnika...1000zł :D I zastanawiam się co teraz :)
U siebie jakieś 2 tygodnie temu miałem podobnie zapaliła się kontrolka ABS i ukłąd nie działał po czym zgasła i działał po 2 dniach znowu się zapaliła i układ padł.Następnego dnia i przez parę kolejnych było ok aż w końcu aż do teraz pali się kontolka ABS nie działa.Przy okazji jak byłem na ordona w autowest podłączyli i zdiagnozowali mi uszkodzony czujnik ABS w prawym tylnym kole...koszt czujnika...1000zł :D I zastanawiam się co teraz :)
Kupić używany czujnik za 1/10 tej ceny.
bednar_skc
20-08-09, 08:56
a to jak ja dojde do tego co padlo? moze to wcale nie czujnik? 4mam wymienic...??
A jeszcze pytanko pomocnicze. Ta żarówka od ABS jest zgaszona kiedykolwiek w którymś momencie jak przekręcisz kluczyk czy zapala sie odrazu?
bednar_skc
20-08-09, 12:21
Pali sie caly czas....
jak dzialal ABS to podczas zaplonu sie zapalala i gasla...i dzialalo wszystko ok...
No to sprawdź kompa ABS i jego połączenia, bo to sugeruje, że wogóle komp nie działa.
bednar_skc
20-08-09, 14:39
no wlasnie nie dziala...tylko zapala sie ECU.. i nic :/
Na początek rozłącz i podłącz wtyczki od ABS bo może coś gdzieś zaśniedziało. Sprawdź od razu jak wyglądają styki. Są to złącza pomarańczowego koloru.
bednar_skc
20-08-09, 23:06
a gdzie sa te zlacza? i pompka od ABS? i cala ta elektryka? - gdzie tego szukac.
a gdzie sa te zlacza? i pompka od ABS? i cala ta elektryka? - gdzie tego szukac.
Może pomogę:
http://img32.imageshack.us/img32/535/abs.png
bednar_skc
26-08-09, 11:04
Nie mam zielonego pojecia jak to naprawic...
moglby ktos za oplata zbadac ten przypadek na zywo??
czujniki wyczyscilem, pompa wyglada na cala...bezpieczniki sa cale...a pojecie o abs mam nie wielkie , co moglem to zrobilem...
układ jest tak zrobiony, że jak padnie komp, ktoś wyjmie wtyczkę z zegarów, spali się bezpiecznik od absu to świeci się kontrolka cały czas na desce. Wygląda, że padł komp od absu, albo jego zasilanie.
bednar_skc
26-08-09, 23:46
chodzi mi o to by ktos z forum stwierdizl co jest do du$#@ bym mogl cos wymienic i by wszystko gralo dalej jak nalezy...
jeśli chcesz to spróbuj do Kościecha albo szukaj u Siebie kozaków
skoro pali sie caly czas..nawet po niby skasowaniu i pali sie nadal to jest gdzies blad,cos jest uszkodzone,otwarty uklad albo gdzies przerwany i mimo ze skasujesz bledy to kontrolka bedzie sie nadal palic bo blad odrazu wraca.
a jaka masz wtyczke pod kompa?? na 3 piny czy na 16?? bo spotkalem sie ze w takiej 5d po prawo pod schowkiem byla kostka na 3 piny a przy konsoli po prawi pod dywanem kostka na 16 .
bednar_skc
27-08-09, 21:29
mam kostke na 2 piny(do resetowania abs) a obok zlacze 5 kabelkow...
niestety w moim rejonie nie ma zainteresowanych.
chodzi o to zeby ktos sprawdzil co jest nie tak bo nie bede wszystkiego po kolei wymienial... :/
niemasz nikogo kto ma tester do hondy?? :/.. w takich testerach sa wtyczki do aut, ja mam do hondy na 3 piny ale na piechote idzie sie polaczyc z ta na 5 pinow
mam kostke na 2 piny(do resetowania abs) a obok zlacze 5 kabelkow...
niestety w moim rejonie nie ma zainteresowanych.
chodzi o to zeby ktos sprawdzil co jest nie tak bo nie bede wszystkiego po kolei wymienial... :/
Kostka 2 piny jest do ECU a ta z 5 pinami do ABS. Zwieramy piny 2 i 3 (BLU/GRN i BLU/WHT) Przekręcamy kluczyk i odczytujemy kod błędu (nie dotykamy w tym czasie hamulca). U mnie pokazało błąd prawego czujnika. Następnie wyłączamy kluczykiem i ściągamy zworkę.
bednar_skc
08-09-09, 21:04
To tez nie dziala. zaden sposob...i niestety niedoszedlem do tej usterki :/
bednar_skc jak poskładam już swoje auto to możemy coś pomyśleć z tym ABS, chyba, że wcześniej Ci się coś uda. Tylko u mnie to chwile potrwa bo obecnie to mam 0 koni pod maską, wypruty cały środek, zawieche do przełożenia itp pierdółki.
bednar_skc
09-09-09, 19:36
Ok,
To poczekam na Ciebie bo ja niestety nie mam pojecia jak to naprawic. A nie chce czegos rozwalic bo moze to drobnostka jakas...
Witam!Mam podobny problem, jade sobie a tu nagle słychać jakiś cichutki terkot czy coś, i zapala się kontrolka ABS, i oczywiście system nie działa, czasem gdy zgasze silnik i ponownie uruchomie silnik to jest OK, ale po czasie i tak się znów zapala.
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, diagnostyki po zwarciu odpowiednich przewodów nie idzie zrobić, bo kontrolka nie wykonuje błysków, resetu też nie, bo po pierwszym zgaszeniu kontrolki i puszczeniu hamulca, ponownie się nie zapala, albo się pali caly czas.
Sprawdziłem opór na przednich czujnikach jest 740 i 755 om, czyli podobno dobrze, tyłu nie sprawdziłem, bo nie mogę znaleźć konektorków od czujników.
Nie wiem co to może być, może jakiś przekaźnik nawalił- jak go sprawdzić?
Swoją droga to dwa dni przed awarią, miałem trasę 600km,w mega deszczowych warunkach z głebokimi kałużami- może przez to coś nawaliło?
Proszę o pomoc ew. sugestie!!!
bednar_skc
13-09-09, 13:27
Niestety ja nic nie wskuralem :(
i tez mi sie to stalo po deszczu :(
wiec mamy problem..
Jak do czego dojdziesz to daj znać, ja będę jeszcze główkował!
Więc dorwałem się do tylnych czujników, wypiełem z konektorka i na jednym jest 850om a na drugim miernik nic nie wskazuje- znaczy, że jest do wymiany????Ciekawe tylko czemu nie idzie zrobić diagnostyki?
tyłu nie sprawdziłem, bo nie mogę znaleźć konektorków od czujników.
Więc dorwałem się do tylnych czujników, wypiełem z konektorka i na jednym jest 850om a na drugim miernik nic nie wskazuje- znaczy, że jest do wymiany????Ciekawe tylko czemu nie idzie zrobić diagnostyki?
Mi ostatnio równiez padł ABS, to już drugi raz odkąd mam samochód. Kiedyś się z tym borykałem już i pamietam, że nie mogłem znaleźć wtyczek od tylnich czujników.
Gdzie onę są? Bo być może będę potrzebował sprawdzić czujniki od tylnej osi. Chyba że padnięty jest czujnik z przodu i się obejdzie bez sprawdzania tyłu, tak jak to ostatnim razem miałem.
zacznij od tylnich czujników z tego co słyszałem częściej się psują
Jak tylko dowiem się gdzie są wtyczki do tylnych czujników, o co pytałem nieco wyżej to tak zrobię.