PDA

Zobacz pełną wersję : Nie da sie zresetowac ABS :/

bednar_skc
15-08-09, 11:16
Witam,
Mam problem z ABS, kontrolka sie pali...i chce zresetowac komputer ...lacze kabelki wciskam hamulec...wlaczam zaplon...i nic...i pala sie teraz 2 ..ECU I ABS...i nie gasna :/ co zrobic?

pwl
15-08-09, 13:24
Jak masz jakąś usterkę to będzie wywalało błąd cały czas.

Sławek
15-08-09, 13:55
Jemu nie wywala błąd, tylko kontrolka nie gaśnie przy zwartym złączu.

[H] Dylu [H]
15-08-09, 14:09
Jemu nie wywala błąd, tylko kontrolka nie gaśnie przy zwartym złączu.

a kontroli od samo diagnostyki przypadkiem nie powinny świeć się na stałe przy zwartym złączu, jeżeli już wszystko jest OK?

Sławek
15-08-09, 14:16
Powinny, ale problem jest w tym, że komp powinien pokazać błąd skoro podczas jazdy świeci się kontrolka, a tu jest czysto.

bednar_skc
15-08-09, 14:52
mi sie nigdy nie palila zadna kontrolka podczas jazdy i wszystko bylo OK..ABS byl...

a tu przy zlaczeniu kabli pala sie dwie od kompa i ABS caly czas...i co teraz z tym fantem zrobic?

pwl
15-08-09, 15:24
Skoro się nie świeciła i było OK to po ch** kombinowałeś? :D Jak wyżej napisano - przy braku błędów pali się cały czas. Jak rozłączysz to gasną?

Sławek
15-08-09, 15:28
Mam problem z ABS, kontrolka sie pali...i

mi sie nigdy nie palila zadna kontrolka podczas jazdy i wszystko bylo OK..ABS byl...

a tu przy zlaczeniu kabli pala sie dwie od kompa i ABS caly czas...i co teraz z tym fantem zrobic?
Albo się paliła albo nie, zdecyduj się.
Po co sprawdzasz błędy skoro piszesz że nie paliła się???
Po złączeniu maja się palić, więc w czym problem??
i nie ten dział.

skolopendra
15-08-09, 15:52

może jeszcze po przepinasz sobie piny w kompie ,tak dla ciekawości?

bednar_skc
15-08-09, 16:30
Wiec od poczatku opowiem bo nie wszyscy rozumieja w czym rzecz...

Do wczoraj mialem ABS - kontrolka sie nie palila...
Od wczoraj ABS NIE DZIALA- kontrolka sie pali caly czas, podczas czytania bledow kontrolka ABS pali sie caly czas wraz z ECU...i nie gasnie...jak powinna podczas czytania bledow...

(pisalem ze do tej pory sie nie palila - czyli nie bylo sygnalu ze abs nie dziala)

i nic nie grzebalem-stalo sie to samo z dnia na dzien.
wiec jak zrobic by kontrolka ABS zgasla - ABS SPRAWNY

pwl
15-08-09, 17:32
Pojeździj spokojnie. Ja przypadkiem kiedyś rozpiąłem jakiś kabel od ABSu z tyłu i wyskoczyła kontrola, hamulce blokowały. Po 1-2 km wszystko wróciło do normy.

Jeszcze raz - kontrolka się nie paliła, ABS był, tak?
Potem dalej się nie paliła i ABSu nie było czy po twoim gmeraniu kontrolka się zapaliła i ABS szlag trafił?

bednar_skc
15-08-09, 19:13
jezdzilem i nic...

tak jak mowisz kontrolka sie nie palila - abs byl...

i ja nie grzebalem bo nie mialem po co...a kontrolka poprostu sama sie zapalila - a abs nie dziala....

jak resetuje kompa(zwieram kable) to dodatkowo pali sie ECU ...i nic...

pawulon_
16-08-09, 09:49
kolego tez tak mialem i musialem wymienic czujnik abs

zrobilem to w hondzie na parowcowej, koszt 300zl

Tomasz1985
16-08-09, 09:54
A moze bezpiecznik lub przekaznik Ci sie popsul

bednar_skc
16-08-09, 10:40
bezpiecznik pod maska jest ok od ABS...
a pod kierownica nie wiem ktory ale tez sa wszystkie cale...

a przekaznik od ABS to sie gdize znajduje??

Tompro
16-08-09, 15:41
Może zrób na początek fotki układu ABS i wrzuć zdjęcia, bo ja już się pogubiłem którą masz wersje u siebie czy taką jak w 5 czy 6 gen. Zrób zdjęcie pompy i skrzynki bezpieczników przynajmniej.

Nie ma, że jeden bezpiecznik jest ok albo przekaźnik, ich jest kilka.

Co do czujnika ABS i wymiany za 300 zł to lekka przesada, bo wymienia się w pare minut a koszt czujnika to okolice 100zł. Poza tym co to za radzenie wymiany czujnika na oko jak czujniki są 4, to co kolega ma sobie wszystkie wymienić?

pawulon_
16-08-09, 18:26
samodiagnostyka powinna wskazac ktory to czujnik (tak bylo w moim przypadku)

Tompro
16-08-09, 18:52
samodiagnostyka powinna wskazac ktory to czujnik (tak bylo w moim przypadku)

No, ale kolega napisał, że nie może samodiagnostyki odpalić, to niech da zdjęcia jaki ma układ i się sprawdzi czy dobrze wszystko robił.

bednar_skc
16-08-09, 22:31
Zrobie jutro zdjecie calego silnika , bezpiecznikow i komputera ;) i rano je wrzuce...
a mam 6gen 5drzwi...

bednar_skc
18-08-09, 11:49
zdjecia ...

ECU- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9141a8b2030a9e56.html

Pod Maska- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b5628927b0e5d4d6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72ce737ed002d5aa.html

bezpieczniki - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f2f0c1b484ade88.html

zdjecia w duzej rozdzielczosci by mozna bylo podejrzec ;)

Prosze o pomoc...z tym ABS...

Tompro
18-08-09, 19:41
zdjecia ...

ECU- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9141a8b2030a9e56.html

Pod Maska- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b5628927b0e5d4d6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72ce737ed002d5aa.html

bezpieczniki - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f2f0c1b484ade88.html

zdjecia w duzej rozdzielczosci by mozna bylo podejrzec ;)

Prosze o pomoc...z tym ABS...

Nie ma na zdjęciach pompy, ale masz raczej układ normalny jak w 6 gen.

Spróbuj procedure kasowania z mojego posta w tym temacie (ostatni):
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=43982

bednar_skc
18-08-09, 22:15
Niestety. jak pisalem wczesniej...

jak polacze to zlacze...wcisne hamulec i wlacze zaplon to pali sie bezprzerwy...nie gasnie...

Tompro
18-08-09, 22:22
A bez hamulca patrzyłeś?

bednar_skc
19-08-09, 07:22
tak..i co samo...pali sie i pali...tylko ze z ta "zworka" to pali sie ECU i ABS...

Konrados
19-08-09, 22:41
U siebie jakieś 2 tygodnie temu miałem podobnie zapaliła się kontrolka ABS i ukłąd nie działał po czym zgasła i działał po 2 dniach znowu się zapaliła i układ padł.Następnego dnia i przez parę kolejnych było ok aż w końcu aż do teraz pali się kontolka ABS nie działa.Przy okazji jak byłem na ordona w autowest podłączyli i zdiagnozowali mi uszkodzony czujnik ABS w prawym tylnym kole...koszt czujnika...1000zł :D I zastanawiam się co teraz :)

Tompro
20-08-09, 06:37
U siebie jakieś 2 tygodnie temu miałem podobnie zapaliła się kontrolka ABS i ukłąd nie działał po czym zgasła i działał po 2 dniach znowu się zapaliła i układ padł.Następnego dnia i przez parę kolejnych było ok aż w końcu aż do teraz pali się kontolka ABS nie działa.Przy okazji jak byłem na ordona w autowest podłączyli i zdiagnozowali mi uszkodzony czujnik ABS w prawym tylnym kole...koszt czujnika...1000zł :D I zastanawiam się co teraz :)

Kupić używany czujnik za 1/10 tej ceny.

bednar_skc
20-08-09, 08:56
a to jak ja dojde do tego co padlo? moze to wcale nie czujnik? 4mam wymienic...??

Tompro
20-08-09, 09:10
A jeszcze pytanko pomocnicze. Ta żarówka od ABS jest zgaszona kiedykolwiek w którymś momencie jak przekręcisz kluczyk czy zapala sie odrazu?

Konrados
20-08-09, 10:07
Tak zapewne zrobie...

bednar_skc
20-08-09, 12:21
Pali sie caly czas....

jak dzialal ABS to podczas zaplonu sie zapalala i gasla...i dzialalo wszystko ok...

Tompro
20-08-09, 12:29
No to sprawdź kompa ABS i jego połączenia, bo to sugeruje, że wogóle komp nie działa.

bednar_skc
20-08-09, 14:39
no wlasnie nie dziala...tylko zapala sie ECU.. i nic :/

Tompro
20-08-09, 14:41
Na początek rozłącz i podłącz wtyczki od ABS bo może coś gdzieś zaśniedziało. Sprawdź od razu jak wyglądają styki. Są to złącza pomarańczowego koloru.

bednar_skc
20-08-09, 23:06
a gdzie sa te zlacza? i pompka od ABS? i cala ta elektryka? - gdzie tego szukac.

MikeFoto
20-08-09, 23:38
a gdzie sa te zlacza? i pompka od ABS? i cala ta elektryka? - gdzie tego szukac.

Może pomogę:
http://img32.imageshack.us/img32/535/abs.png

bednar_skc
26-08-09, 11:04
Nie mam zielonego pojecia jak to naprawic...

moglby ktos za oplata zbadac ten przypadek na zywo??

czujniki wyczyscilem, pompa wyglada na cala...bezpieczniki sa cale...a pojecie o abs mam nie wielkie , co moglem to zrobilem...

emg
26-08-09, 16:48
układ jest tak zrobiony, że jak padnie komp, ktoś wyjmie wtyczkę z zegarów, spali się bezpiecznik od absu to świeci się kontrolka cały czas na desce. Wygląda, że padł komp od absu, albo jego zasilanie.

bednar_skc
26-08-09, 23:46
chodzi mi o to by ktos z forum stwierdizl co jest do du$#@ bym mogl cos wymienic i by wszystko gralo dalej jak nalezy...

pobo22
27-08-09, 12:39
jeśli chcesz to spróbuj do Kościecha albo szukaj u Siebie kozaków

Karuzel
27-08-09, 19:29
skoro pali sie caly czas..nawet po niby skasowaniu i pali sie nadal to jest gdzies blad,cos jest uszkodzone,otwarty uklad albo gdzies przerwany i mimo ze skasujesz bledy to kontrolka bedzie sie nadal palic bo blad odrazu wraca.
a jaka masz wtyczke pod kompa?? na 3 piny czy na 16?? bo spotkalem sie ze w takiej 5d po prawo pod schowkiem byla kostka na 3 piny a przy konsoli po prawi pod dywanem kostka na 16 .

bednar_skc
27-08-09, 21:29
mam kostke na 2 piny(do resetowania abs) a obok zlacze 5 kabelkow...

niestety w moim rejonie nie ma zainteresowanych.

chodzi o to zeby ktos sprawdzil co jest nie tak bo nie bede wszystkiego po kolei wymienial... :/

Karuzel
27-08-09, 21:34
niemasz nikogo kto ma tester do hondy?? :/.. w takich testerach sa wtyczki do aut, ja mam do hondy na 3 piny ale na piechote idzie sie polaczyc z ta na 5 pinow

braun
28-08-09, 16:42
mam kostke na 2 piny(do resetowania abs) a obok zlacze 5 kabelkow...

niestety w moim rejonie nie ma zainteresowanych.

chodzi o to zeby ktos sprawdzil co jest nie tak bo nie bede wszystkiego po kolei wymienial... :/

Kostka 2 piny jest do ECU a ta z 5 pinami do ABS. Zwieramy piny 2 i 3 (BLU/GRN i BLU/WHT) Przekręcamy kluczyk i odczytujemy kod błędu (nie dotykamy w tym czasie hamulca). U mnie pokazało błąd prawego czujnika. Następnie wyłączamy kluczykiem i ściągamy zworkę.

bednar_skc
08-09-09, 21:04
To tez nie dziala. zaden sposob...i niestety niedoszedlem do tej usterki :/

Tompro
08-09-09, 21:57
bednar_skc jak poskładam już swoje auto to możemy coś pomyśleć z tym ABS, chyba, że wcześniej Ci się coś uda. Tylko u mnie to chwile potrwa bo obecnie to mam 0 koni pod maską, wypruty cały środek, zawieche do przełożenia itp pierdółki.

bednar_skc
09-09-09, 19:36
Ok,
To poczekam na Ciebie bo ja niestety nie mam pojecia jak to naprawic. A nie chce czegos rozwalic bo moze to drobnostka jakas...

7zbiniu
12-09-09, 22:50
Witam!Mam podobny problem, jade sobie a tu nagle słychać jakiś cichutki terkot czy coś, i zapala się kontrolka ABS, i oczywiście system nie działa, czasem gdy zgasze silnik i ponownie uruchomie silnik to jest OK, ale po czasie i tak się znów zapala.
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, diagnostyki po zwarciu odpowiednich przewodów nie idzie zrobić, bo kontrolka nie wykonuje błysków, resetu też nie, bo po pierwszym zgaszeniu kontrolki i puszczeniu hamulca, ponownie się nie zapala, albo się pali caly czas.
Sprawdziłem opór na przednich czujnikach jest 740 i 755 om, czyli podobno dobrze, tyłu nie sprawdziłem, bo nie mogę znaleźć konektorków od czujników.
Nie wiem co to może być, może jakiś przekaźnik nawalił- jak go sprawdzić?
Swoją droga to dwa dni przed awarią, miałem trasę 600km,w mega deszczowych warunkach z głebokimi kałużami- może przez to coś nawaliło?
Proszę o pomoc ew. sugestie!!!

bednar_skc
13-09-09, 13:27
Niestety ja nic nie wskuralem :(

i tez mi sie to stalo po deszczu :(

wiec mamy problem..

7zbiniu
13-09-09, 13:36
Jak do czego dojdziesz to daj znać, ja będę jeszcze główkował!

7zbiniu
19-09-09, 22:05
Więc dorwałem się do tylnych czujników, wypiełem z konektorka i na jednym jest 850om a na drugim miernik nic nie wskazuje- znaczy, że jest do wymiany????Ciekawe tylko czemu nie idzie zrobić diagnostyki?

wertervgt
04-11-09, 17:20
tyłu nie sprawdziłem, bo nie mogę znaleźć konektorków od czujników.

Więc dorwałem się do tylnych czujników, wypiełem z konektorka i na jednym jest 850om a na drugim miernik nic nie wskazuje- znaczy, że jest do wymiany????Ciekawe tylko czemu nie idzie zrobić diagnostyki?

Mi ostatnio równiez padł ABS, to już drugi raz odkąd mam samochód. Kiedyś się z tym borykałem już i pamietam, że nie mogłem znaleźć wtyczek od tylnich czujników.
Gdzie onę są? Bo być może będę potrzebował sprawdzić czujniki od tylnej osi. Chyba że padnięty jest czujnik z przodu i się obejdzie bez sprawdzania tyłu, tak jak to ostatnim razem miałem.

IWAN
04-11-09, 20:44
zacznij od tylnich czujników z tego co słyszałem częściej się psują

wertervgt
05-11-09, 07:28
Jak tylko dowiem się gdzie są wtyczki do tylnych czujników, o co pytałem nieco wyżej to tak zrobię.