Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [VI] ECU- błąd 13,45,61

nytmare
14-08-09, 21:08
Witam

Pokusiło mnie ostatnio o zrobionie samodiagnostyki i komputer wymigał błedy 13, 45 i 61. Z serwisówki wyczytałem już, że 13 to błąd czujnika ciśnienia atmosferycznego i zrobiłem to co było napisane w seriwsówce, ale niestety nie pomogło.

54 to błąd czujnika obrotów wału korbowego - w serwisówce napisane jest że czujnik CKF powinien wskazywać 1.6-3.2 ohma a pokazuje 3.7

61 to pierwsza sonda lambda, po pomiarach i jako, że nie mieściła się we wskazaniach voltowych jakie powinna podawać została wymieniona na nową Bosha. Po jej wymianie i resecie kompa niestety błąd nie zniknął.
Dodam, że u mnie kody błędów wymigała kontrolka ABS-u, check-engine świecił się ciągle.

Ktoś wie jak usunąć te błędy z komputera i wspomógł by ewentualnie swoją wiedzą?

Co to za czujnik/złączka zaznaczona na zdjęciu na czerwono?? Dopiero w tym tyg. zauważyłem, że nie jest podpięta do niczego.

Silnik to D14A3 z HB 1.4 i

http://img31.imageshack.us/img31/2234/dsc0757m.jpg

Skoti
14-08-09, 21:12
jaki silnik ?

skolopendra
15-08-09, 14:06
1.6-3.2 ohma a pokazuje 3.7

błąd miernika

61 to pierwsza sonda lambda, po pomiarach i jako, że nie mieściła się we wskazaniach voltowych jakie powinna podawać została wymieniona

sondy nie sprawdzisz miernikiem

Co to za czujnik/złączka zaznaczona na zdjęciu na czerwono?

zakładam że czujnika iat którego nie widzę na swoim miejscu

nytmare
16-08-09, 20:47
zakładam że czujnika iat którego nie widzę na swoim miejscu

czujnik IAT jest w power rurze.

Okazało się, że błedy przenależą do systemu ABS. Po skasowaniu nie pojawiają się od nowa. Ta wypięta złączka jest widoczna w serwisówce na stronie 334 (pod uszczelką pod przepustnicę), ale niestety nie jest opisana. Przynajmniej już wiem gdzie ona ma być. W poniedziałek rozbiorę przepustnicę i wepnę ją tam gdzie rysunek pokazuje.

emg
18-08-09, 19:24
ta złączka to jest rozdzielacz albo +12v na wtryski, czujniki itp. albo masy