Zobacz pełną wersję : problem z akumulatorem
witam
mam pytanie jak najszybciej sprawdzić czy to akumulator jest zużyty czy coś po prostu ciągnie mi cały czas prąd?
CZy akumulator jest sprawny - sprawdź napięcie miernikiem.
Następnie porównaj je z napięciem np po 30 min jazdy.
Jesli napięcie się nie zmieniło tzn że albo aku padnięty albo alternator (np szczotki juz wytarte)
Seryjnie chyba nic nie ciągnie cały czas prądu. A może jest jakies zwarcie w kabelkach?
Sprawdz amperomierzem ile amper pobiera Ci na wyjętym kluczyku.
Sprawdz amperomierzem ile amper pobiera Ci na wyjętym kluczyku.
Ja np. sprawdzałem u elektryka czy wszystko ok. Ja na początku sprawdziłem miernikiem czy ładowanie jest ok i powinno wynosić (na zapalonym) ok. 14,50, czyli alternator sprawny. Elektryk sprawdzał takimi dwoma przyrządami i na jednym wykazało mu że akumulator już do wymiany bo cela się nie nadaje a drugim przyrządem czy nie ucieka prąd (oplatał kabel wokół masy, z prądem było dobrze). Takie przyrządy powinien mieć każdy elektryk. Nie wiem jak się nazywały te przyrządy, więc tu CI nie pomogę.
Elektryk za takie sprawdzenie albo weźmie 0 zł albo groszowe sprawy.
A tak na marginesie też myślałem, że gdzieś prąd ucieka a tu popatrz wymieniony aku i po problemie :)
To sie podajże nazywa multimetr cęgowy. Ale takim zwykłym z suoermarketu tez sprawdzisz, tyle ze bedziesz musial odpinac kabel do aku.
Ja np. sprawdzałem u elektryka czy wszystko ok. Ja na początku sprawdziłem miernikiem czy ładowanie jest ok i powinno wynosić (na zapalonym) ok. 14,50, czyli alternator sprawny. Elektryk sprawdzał takimi dwoma przyrządami i na jednym wykazało mu że akumulator już do wymiany bo cela się nie nadaje a drugim przyrządem czy nie ucieka prąd (oplatał kabel wokół masy, z prądem było dobrze). Takie przyrządy powinien mieć każdy elektryk. Nie wiem jak się nazywały te przyrządy, więc tu CI nie pomogę.
Elektryk za takie sprawdzenie albo weźmie 0 zł albo groszowe sprawy.
A tak na marginesie też myślałem, że gdzieś prąd ucieka a tu popatrz wymieniony aku i po problemie :)
miedzy 13.50 a 14.50 to jest ok pracowalem jako elektormechanik ;)
pietruch_82
20-08-09, 08:08
Ja mam dalej z tym przeboje, jakiś rok temu było tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/033f883af59b12f3.html#v
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/91c0b70d81d7a77c.html
ale dalej była lipa, więc miernikiem chyba wszystkiego nie sprawdzisz...