Zobacz pełną wersję : Zmiana silnika
Witam : )
Chcialbym sie dowiedziec czy mozna zamienic w civicu 5 gen. silnik z 1.6 na 1.8vtec oraz czy mozna dostac ten silnik 1.8 z turbo. Jestem poczatkujacy jezeli chodzi o tego typu rzeczy na zyczenie kolegi staram mu sie w tym pomoc bo zalatany jest chlopak :)
Prosze o konkretne wypowiedzi oraz brak wyzwisk itp :)
Z góry dzieki : )
pozdro !
tak można zmienić silnik. 1.8 z turbo seryjnie nie było.
Na górze jest wyszukiwarka, wpisz tam słowo swap i się dowiesz wszystkiego :)
skolopendra
13-08-09, 14:23
konkretne odpowiedzi znajdziesz tu:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/forumdisplay.php?f=48
więc szukaj na początek :cool:
a moze znacie jakis sklep w warminsko mazurskim ktory robi tego rzeczy? bo silnik to kupilbym obojetnie gdzie, na terenie calej polski bo tu chodzi o jakosc silnika. :) mozecie mi powiedziec jakie powinno byc oznaczenie takiego silnika 1.8 vtec turbo? koniecznie zeby pasowal do civica 5 coupe ;) z gory dzieki
nie ma seryjnie 1,8 VTEC Turbo, juz Ci pisali wyzej...
a oznaczenia dla 1,8 VTEC to B18C4, B18C6, B18C3, B18C1... generalnie B18:p
a czym sie roznią ? bo koncowa to c1, c2 itp. :) moglbys mi to zdradzic? : P
B18c4 - to anglik z civic'a 6gen
B18c6 - to najlepszy silnik hondy jaki powstał (według mnie) montowany w honda integra type r o mocy 190HP ogólnie bardzo ciężko go dostać a jak już jest to koszt od 12tyś zł do 15tyś zł. Zakuty seryjnie i spokojnie wytrzyma ciśnienie 0.7bar.
B18c1 - z tego co wiem to też montowany w Honda Integra i acura integra
B18c3 - ??
B18B - taki widziałem w civic'u 4g ale nic o nim nie wiem
Jeśli chcesz seryjne turbo, to czas pożegnać się z Civicem Coupe i poszukać na przykład Nissana. Tam będziesz miał 1.8 turbo.
A tak generalnie to proszę pana Lug o najpierw poczytanie, a dopiero potem pisanie na forum. I zapoznanie się z panującymi tu regulaminami. Pierwszy założony temat o popularnym problemie już w parę minut po zarejestrowaniu się...