PDA

Zobacz pełną wersję : Centralny po raz kolejny.

polostap
12-08-09, 23:04
Witam wszystkich.

Wiem, że tematów centralnego jest multum, ale od 3 dni szukam czegoś odpowiadającego mojemu problemowi i nic nie znalazłem.
Przejdę od razu do rzeczy. Mam Hondziulę ściągniętą z Amerycy. Wersja 5-cio drzwiowa EG8 93r. D15B7.
Na wyposarzeniu znajduje się centralny. Kupiłem ją niedawno. Poprzedni właściciel nie potrafił odpowiedzieć mi na pytania, które mam zamiar tu zadać. Jak wiecie, firmowy centralny w Hani montowany jest w środku za pomocą takiego pstryczka elektryczka, który otwiera wszystkie drzwi, bądź zamyka.

Problem pierwszy: Otwierając drzwi kluczem, otwieram tylko jedne drzwi, całkowicie mechanicznie, ponieważ nawet nie słyszę, żeby któryś z siłowników w drzwiach się choć trochę ruszył. Jednak zamykając od strony kierowcy, zamykam je wszystkie (wszystkie siłowniki w mgnieniu oka zamykają wszystkie drzwi). Co może być nie tak?

Drugi problem: Dostałem od teścia centralkę radiową i 2 piloty do centralnego. No i jak wiecie problem to teraz to wszystko połączyć, aby działało otwieranie/zamykanie z kluczyka, otwieranie/zamykanie z pilota i otwieranie/zamykanie ze środka kabiny pstryczkiem. Wynalazłem, że centralka centralnego znajduje się w drzwiach kierowcy, pod siłownik w drzwiach przechodzą 4 kable.

Nie wiem, czy na ten mój drugi problem dacie radę odpowiedziec bez jakiś zdjęć poglądowych, jednak jeżeli chodzi o pierwszy z nich chciałbym, abyście mi poradzili co mogę zrobic we własnym zakresie zanim oddam samochód do elektryka. Jakieś sprawdzenie, itp.

Z góry dzięki za odpowiedzi i jeżeli potrzebujecie jakiś jeszcze informacji/zdjęć, to piszcie.
Pozdrawiam,
Ostap.

Kosciech
12-08-09, 23:26
Jesli chodzi o pierwszy problem to najprawdopodobniej umarł stycznik w drzwiach przy zamku i działa tylko w jedną stronę zamykając centralny. Zapewne dostała się do niego woda i przyśniedziała blaszka. Można go spróbować naprawić lub wymienić. Jesli będziesz zakładał sterowanie z pilota, to i tak musisz założyć siłownik do drzwi kierowcy, więc możesz założyć siłownik master i on będzie robił za ten uszkodzony stycznik.

raq22100
13-08-09, 00:00
Kosciech, albo ja albo Ty, ktoś musi sie przespać :D POlostap chodzi Ci że od drzwi pasażera otwierają się tylko one a od kierowcy wszystkie? Tak ma być. Tylko od kierowcy otworzysz wszystkie drzwi. Mógłbyś zrobić fotkę tego "pstrczyka" co zamyka drzwi od wewnątrz? Z chęcią bym zobaczył gdzie on jest i jak wygląda.

pozdrawiam,

Kosciech
13-08-09, 07:14
No to chyba Ty musisz sie przespać, bo z tego co ja zrozumiałem to od strony kierowcy centralny działa tylko w jedną stronę (zamyka) i to nie jest normalne działanie :p. To że od stony pasażera otwierają się tylko drziw pasażera to jest normalne, ale to nie o to chodzi koledze chyba.

raq22100
13-08-09, 09:42
Jakoś dziwnie jest to w ogóle napisane, może i masz racje :P W każdym bądź razie temat o takim niedzialaniu tego czegoś w drzwiach kierowcy, ostatnio gdzieś był rozwiązany, jak Kościech mówi.... Zaśniedziałe blaszki, koledze pomogło rozkręcenei i jakiś zamiennik elektrosolu.

polostap
13-08-09, 10:32
Więc tak. Kosciech ma rację. Drzwi zamykają się wszystkie, ale przy otwieraniu tylko kierowcy.
Tu zdjęcie pstryczka:

http://img156.imageshack.us/img156/7403/dsc00150lhh.th.jpg (http://img156.imageshack.us/i/dsc00150lhh.jpg/)

Pzdr.
Ostap

raq22100
13-08-09, 10:47
No ot wybaczcie :D Rozkręć bok, wyjmij to ustrojstwo, rozkręć na tyle ile się da i elektrosol w łape. Tak jak Kościech mówił zaśniedziało. Popatrz na forum, niedawno ktoś właśnie coś takiego robił, podpowie Ci co i jak dokładnie.

btw. Dzięki za fotkę. Czy taki przycisk był też w VI gen, gdzie?

polostap
13-08-09, 11:26
raq, jakieś namiary na ten temat/kolesia? Przeszukałem forum i nie mogę nic znaleźć.

A co do 6tej gen. To napewno w wersji US takie pstryczki były. Nie wiem jak z Europejczykami.

Pzdr.
Ostap

raq22100
13-08-09, 13:32
Mam anglika, ale 1.4iS więc wyposażenie podstawowe podstawowego. A przydał by się taki u mnie ;) Zaraz cos poszukam, jak znjdę edytuje.

@EDit

Przestudiuj wszystko strony, tutaj coś o tym jest.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=50856
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=50257

pzdr,

Kosciech
14-08-09, 23:30
chyba tylko w 5genie sedanie na stany były takie pstryczki przy klamce. Na pewno w angielce nie było