PDA

Zobacz pełną wersję : Płyn do sprzęgła - co wlewać ?? (D13B2)

Niclaus
26-04-06, 21:16
Jak w temacie. Co polecacie do sprzęgła. Będę wdzięczny za cenne uwagi.

TygrysHonda
26-04-06, 22:05
Jesli sie nie myle to do Vgen wlewamy taki sam olej jak do silnika ( 10W40 ).

jogal
26-04-06, 22:57
A ja leję DOT-4 tak samo jak do hamulców. Nie mam żadnych problemów. Przedmówca chyba nie doczytał dokładnie o co chodzi :)

TygrysHonda
26-04-06, 23:38
A ja leję DOT-4 tak samo jak do hamulców. Nie mam żadnych problemów. Przedmówca chyba nie doczytał dokładnie o co chodzi :)

Faktycznie:)

ANTEK
27-04-06, 01:03
dot-4

kiko
27-04-06, 19:42
dot-3 lub dot-4

prz3mo
27-04-06, 19:59
Podepne sie pod temat. Czy stary płyn moze byc powodem ciezkiego dzialania sprzegla?
Dosc ciezko dziala mi sprzeglo, przy długotrwalej jezdzie w korku jest to troche uciążliwe...
Ew. co nalezaloby zrobic by poprawic ten mankament? No chyba, ze ten typ tak ma.... Mam punkt odniesienia w Mazdzie 323F mojej mamy, w tym autku sprzeglo chodzi duzo lżej...

kiko
27-04-06, 20:07
na pewno ma jakies znaczenie ale glownym powodem moze byc docisk. (na to bym obstawial)

ale wymiana plynu nie zaszkodzi lecz polepszy :)

niewielki koszt i chwilka czasu i wymienione (odpowietrzone)

pasti78
27-04-06, 21:20
Podepne sie pod temat. Czy stary płyn moze byc powodem ciezkiego dzialania sprzegla?
Dosc ciezko dziala mi sprzeglo, przy długotrwalej jezdzie w korku jest to troche uciążliwe...
Ew. co nalezaloby zrobic by poprawic ten mankament? No chyba, ze ten typ tak ma.... Mam punkt odniesienia w Mazdzie 323F mojej mamy, w tym autku sprzeglo chodzi duzo lżej...

Ja też tak miałem, po wymianie płynu chodzi dużo lepiej.
Proponuje najpierw zmienić płyn bo to mały wydatek i jak nie pomoże dopiero szukać innych przyczyn.

kiko
27-04-06, 21:21
ano. napisz jak wymienisz czy cos sie zmienilo

Toms
29-04-06, 14:42
czasem po wymianie plynu moze sie rozszczelnic wysprzeglik bo nowy plyn jest rzadszy niz stary.... ale sa reperaturki za grosze i faktycznie lejemy plyn hamulcowy, co do jakiejs roznicy to brak po wymianie....

Mattmax
29-04-06, 17:22
Dot 3 lub dot 4:) a swoją droga jest "regulacja" sprzęgła pod pedałem sprzegła,niewielka ale jest...mozna wyregulowac twardośc i skok pedału (chyba takze to czy sprzegło bedzie łapało przy samym dole czy przy lekkim wcisnieciu pedału:) (regulujemy w ten sposób skok tłoczka który tłoczy plyn w układzie hydraulicznym)Jesli sie myle i wprowadzam zamęt to przepraszam za niefachową porade:] pozdrawiam