PDA

Zobacz pełną wersję : D15B7 obroty

piotrstrojek
11-08-09, 18:49
Witam Panów,
mam pytanie do posiadaczy silniczka D15B7. W trakcie jazdy, po dojechaniu np. do świateł, wciśnięciu sprzęgła i zatrzymaniu się, obroty na kilka sekund zatrzymują się w okolicach 1000RPM, po ok 10sek (czasem dłużej, czasem krócej) wracają do prawidłowej wartości ~850RPM. Dzieje się tak też za każdym razem gdy podczas posotoju na luzie wcisnę gaz. Czy jest to normalny objaw, czy mam szukać jakiejś usterki? Objaw wystepuje tylko na dogrzanym silniku, krokowy wyczyściłem, nie faluje obrotami, błędów brak...

Dziękuję za podpowiedzi :)

81saren
11-08-09, 19:33
obadaj na poczatek linke gazu czy sie nieprzycina
daj gazu na postoju i pociagnij pedal gazu do siebie moze byc objaw przycinajacej sie linki.

piotrstrojek
11-08-09, 21:35
Sprawdzałem - rzeczywiście się przycinała, ale już wyeliminowałem problem - napusciłem strzykawką oleju do środka pancerza i skończyło się przycinanie - mógłbym teraz girę połamać próbując "podnieść" gaz i nic by to nie dało :P

Jeszcze jakieś sugeste? Jak zachowują się u was obroty po wysprzęgleniu?

sentex
12-08-09, 10:45
Moim zdaniem to normalne... u mnie też jak wcisnę choćby na postoju gaz wskazówka najpierw spada na 1000rpm, a po jakichś 2s dopiero niżej... myślę, że to komputer steruje w ten sposób obrotami

edit:

a sory dopiero teraz zauważyłem, że u Ciebie trwa to ok 10s więc trochę za długo... próbowałeś resetować ECU?

piotrstrojek
12-08-09, 17:49
Heja :)

kompa resetowałem i dlatego napisałem na forum temat bo wyczerpałem wszystkie pomysły, ale chyba na razie tak to zostawię jak jest skoro piszesz że masz podobnie, nie zaobserwowałem żadnych innych negatywnych symptomów :)

Dziękować za odpowiedzi :)

smad
13-08-09, 19:29
Mam podobnie, ale trwa to z 2 sekundy...
W ogóle wolne obroty mam ustawione na 850, ale jak jest ciepło obroty ustawiają się na 500 (tak jak miałem poprzednio), po jeździe na wysokich obrotach obroty mam 850 - widać ECU samo sobie dobiera odpowiednie obroty do warunków :)

Skoti
13-08-09, 22:55
wyczyść krokowy, nie zaszkodzi a może pomóc