Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy da sie jakos utwardzic fotel kierowcy?

Wally
26-04-06, 12:53
Witam,

czy istnieje jakas mozliwosc utwardzenia seryjnego fotela w mojej Hani? Wkurza mnie to poduszkowate siedzisko (na pewno nie jest uklepane ze starosci - auto ma b. niski przebieg). W poprzedniej 4gen siedzenie bylo twardsze przez co bardziej komfortowe.

LOY
27-04-06, 02:23
hym..dotknałeś znanego mi tematu ..też mam EJ9 i też narzekam na niewygodnie-komfortową miękkosć fotela. Efekt-kupiłem uzywane twarde RECARO :D i narazie testuje je w pokoju oglądająć wygodnie telewizję :grin: Oczywiście mozna utwardzic fotel..jednakże poniewaz nigdy nie rozebrałem fotela hondy dam ci kika wskazówek opierających się na gdybaniu ..ty sam dostosujesz jedną z nich gdy poznasz "wewnetrznie seryjny fotel"
Za twardość odpowiadaja dwa czynniki.Formatka siedziska (gąbka) której struktura bardziej lub mniej porowata pozwala na rózne ugięcie i tutaj mozna zdjąć wiezchnia warstwę formatki i wkleic pasek gabki o gestej strukturze-gabki beda mieli dobrzy tapicerzy lub profesjonalne składy tapicerski-dobór twardosci to oczywiście loteria .Macaj i decyduj.Druga wersja to zawieszenie fotela :D Fotele sa montowane na sztywnych płytach ,(twarde -i nic nie zrobisz) wytłoczkach blaszanych -też nic nie zrobisz gumowych pasach -możesz wstawić pasy z grubszej gumy ale w praktyce niewykonalne dla laika. zawieszenie na poziomych sprężynach-skracjąc sprężyne (musisz ja oczywiscie potem rozciagnąć ) niwelujesz jej skok. albo dorabiasz spreżyny z grubszego drutu.Jak widzisz fotel można stuningowac-dla laika jest to trudne -fachowiec powinien się tego bez problemu podjąć -na początek powalczyłbym z zawieszeniem fotela na końcu z formatka ...albo tak jak ja kup inne fotele:)

woodie
27-04-06, 08:45
Kazdy lepszy tapicer z tym sobie da rade. Koszty nie sa tragiczne - w zaleznoci od tego co chcesz uzyskac od kilkudziesieciu do 200 zl/fotel (w przypadku zmiany profilu fotela). Tani sposob? Polozyc deske na fotelu ;D