Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Modulator/Pompa ABS/Katalizator

Grog
10-08-09, 21:10
Witam wszystkich.

Posiadam Civica VII gen, 4D, 1.4, 90KM, wersja wyprodukowana w Japonii w 2001r. (JHMES4)

Od pewnego czasu na pulpicie swieca mi sie kontrolki ABS oraz hamulca recznego. Pojawily sie w odstepie ok. dwoch tygodni, ABS jako pierwsza. ABS oczywiscie od tego momentu przestal dzialac.

Jako, ze mniejsze warsztaty nie potrafily sobie poradzic ze zdiagnozowaniem usterki, pozostala mi wizyta w ASO a tam srednio mila wiadomosc - padniety "modulator ABS" cena ponad 4tys zl plus robocizna.

Oczywiscie takie rozwiazanie w przypadku Civica z 2001 pierwszego roku nie wchodzi w rachube :)
W necie udalo mi sie znalesc kilka obiektow o troche skromniejszej nazwie - Pompa ABS, ale tez znacznie skromniejszej cenie (200-250zl). Wg wstepnego rozeznania chodzi wlasnie o to. Moje pytanie - czego dokladnie szukac, jakie pompy podejda? czy pompa z Civica 5D z tej samej generacji bedzie odpowiednia ?

http://allegro.pl/item694539639_honda_civic_5d_01_06_pompa_abs_igla. html

W ASO wyszla takze jeszcze jedna rzecz - uszkodzony katalizator. Autko ma przejechane ok 168tys, od jakiegos czasu swieci sie kontrolka silnika, wymieniona jedna sonda lambda (taki zabieg zapronowalo ASO za pierwszym podejsciem - prawie 1000zl wywalone w bloto), czasem w trakcie jazdy slychac lekkie grzechotanie spod podwozia. Cena w ASO 2500+robocizna. W polaczeniu z pompa ABS daje to prawie polowe wartosci samochodu :) Stad moje drugie pytanie - co zrobic, zeby bylo tanio i dobrze ? :) Z tego co wyczytalem na forum, uniwersalne katalizatory raczej nie wchodza w rachube. Mozna probowac regenerowac lub szukac czegos z rozbitka. Jezeli chodzi o regeneracje - moze ktos polecic jakis warsztat na Śląsku (okolice Zabrza) ? Czy ma to w ogole sens ?

A moze cos takiego ?
http://allegro.pl/item707166050_katalizator_honda_civic_1_4_i_1_6_r_ p_od_98_do05.html

genior
10-08-09, 21:48
nie wiem czy dobrze rozumiem, pisząc 4D masz na mysli sedana? bo z tego co mi wiadomo te sedany wychodzily z silnikiem 1.6, chyba że gdzieś się zakiwałem w próżni :) takze sprecyzuj troche te informacje, ale jeśli chodzi o modulator abs to chyba własnie rzeczona pompa, chyba ze jest jeszcze jakies elektroniczne ustrojstwo ale to by nie kosztowalo takie wielkie pieniadze, te ceny to w ogole przegiecie na maksa:cool:

Grog
10-08-09, 22:00
Jak bylo w prozni ? ;)
Wersja to oczywiscie sedan, 1.4 16V. Z tego co pamietam pierwsze roczniki byly tylko 1.4, mocniejsze silniki pojawily sie troche pozniej. Ale oczywiscie moge sie mylic :)

genior
10-08-09, 22:24
chyba że :o

LemonR
11-08-09, 18:07
Daj sobie trochę czasu i szukaj z rozbitków ale nie po budzie tylko po oznaczeniu silnika np D14Z7 czy jaki tam masz nie wiem.
Modulator to jest to samo co pompa (z TCW).

Grog
11-08-09, 18:55
no wlasnie. skad mam wziac to oznaczenie silnika ?

-edit-
ok. juz wiem. D14Z5

LemonR
11-08-09, 19:10
Nie szukaj na allegro pompy tylko szukaj silnika np tu
http://moto.allegro.pl/item691989406_honda_civic_r_01_05_silnik_1_4_d14z5 .html
i pisz do gościa czy ma pompę i za ile itd.
Praktycznie nigdy ktoś kto sprzedaje rozbitka wystawia wszystkie części.
powodzenia