Zobacz pełną wersję : Najlepsze miejsce na katalizator w D15Z6
Mam dwie możliwości:
a) oryginalny katalizator wbudowany w kolektor wydechowy 4-1 (tuż za pierwszym zakrętem kolektora)
b) katalizator zamontowany za kolektorem 4-2-1
Z powodu redukcji kosztów kupiłem kolektor z D16Z6 i nie chciałbym wydawać kasy na hamownie, może ktoś z was już przerabiał taki problem?
Za opcja a) przemawia wysokie ciśnienie spalin blisko silnika, za opcją b) moc D16Z6 i poprawa dołu kolektorów 4-2-1....
Zdecydowanie opcja B, ale nie myśl, że to coś da przerabiałem ten temat w D15Z6 użytkowniczki mia i po założeniu 4-2-1 potem kat , wydech od accorda (2 cale po zewnętrznej) i koncowy przelot, moc doszła dopiero w górnych obrotach, zobacz sobie jej temat i tam masz wykres seria i po wydechu.
dzięki za info, przestudiowałem cały temat.
Mógłbyś coś więcej powiedzieć o tym wydechu z accorda? z jakiej wersji podszedł i czy dużo było przy tym roboty? Mój wydech jest i tak do roboty, więc powalczyłbym nawet o te 5KM ;)
Kat to jest największy niewypał w ogóle. Jebajowe 4-2-1 koledze z forum, z działu 5D dało w D15Z8(to jest praktycznie to samo) 12xKM(nie pamiętam dokładnie) i 149Nm. Bez kata właśnie. Wykrusz z obudowy kata, wsadź do niej rurke, bebechy z niego sprzedaj i nie dość, że wyjdziesz prawie na zero to na stacji kontroli pojazdów nikt się przyburzyć nie powinien.
vtec, pytanie nie dotyczyło sensu pakowania kata, tylko jego miejsca w układzie wydechowym.
Od jakiego accorda to Ci dokładnie nie powiem, ale wiem że trzeba było przespawać flansze łączenia wydechu z katem. Teraz się zastanawiam czy nie przełożyć mojego wydechu z integry, albo nie powrócić do tego co był oryginalnie w d15z6 bo w tym aucie potrzeba dołu i to bardzo. Co do wypruwania kata to lepioej go zdemontować i sprzedać na skup, a w jego miejsce jakiś tłumiczek przelotowy wstawić.
vtec, pytanie nie dotyczyło sensu pakowania kata, tylko jego miejsca w układzie wydechowym.
Tak wiem, to było odnośnie ewentualnych przyrostów mocy po zmianie kolektora.
skolopendra
14-08-09, 12:17
jego miejsca w układzie wydechowym.
jak masz teraz z6 to na jego końcu