Zobacz pełną wersję : Zawieszenie protec
Witam
czy ktoś orientuje się gdzie kupić zawieszenie od proteca i czy pasuje plug and play do civa vgen coupe? Duża jest róznica w cenie między serią a protekiem? Z góry dzięki
Mysle ze za okolo 300 zeta dostaniesz, zapytaj na naszej gieldzie, raczej maja takie sprezyny. Podejdzie bez problemu.
wojtus1199
10-08-09, 18:26
za 300 to chyba same spręzyny, bez amortyzatorów
Mam w planach obniżenie auta i tu pytanie do was. Chciałbym obniżyć je nieznacznie z wiadomych przyczyn naszych pięknych dróg. Tu mam dwie opcje albo wrzucić zawieche od pro-tec albo Koni1110 co byście wybrali na moim miejscu?
koni. poniewaz obnizenia pro tec nie zauwazysz, koni tak, a pozatym koni to amor i sprezyna.
Moim zdaniem w ogole nie trafione porownanie. Protec obniza ok 20mm, koni 1110 30mm - taka jest teoria oczywiscie. Mysle ze roznica w obnizeniu nie bedzie znaczaca miedzy takimi zestawami. Ale porownywac caly kit koni za 1600zl do samych sprezyn?
Pewnie ze lepszym (ale i ok 5X drozszym:P) rozwiazaniem jest nowy kit niz uzywane springi.
Takze zalezy ile na to obnizanie chcesz przeznaczyc funduszy.
dzieki za porady obstaje przy Koni
A protec to nie przypadkiem komplet sprzężyn(-20do-30) i anorów(lekko twardzszych od serii). Można taki nowy komplet kupić w zwykłym sklepie motoryzacyjnym, tak jak się kupuje seryjne zawieszenie?
Protec to specjalna wersja wyposazenia w coupe Vgen, i zdaje sie VIgen. Generalnie byly to fury z pelnym wypasem, plus wlasnie obnizone zawieszenie: amorki kayaba i springi H&R. Takze takie zestawy to jedynie uzywane. Przy springach ma to jeszcze jakis sens, ale kupowac kilkunastoletnie amorki to juz raczej nie;)
no napewno nie ma sensu kupowć urzywanych amorów, myślałem że może mozna kupić taki nowy zestawik
inwestuj w koni, albo sprezyny eibach na seryjne amory (ja bym zrobil tak ze minus 40-50 na sam przod tylko)a jak nie to na 4 łapy kompletny zawias amor plus sprezyna.
sprezyny od proteca sa dosc miekkie. wrzucilem do swojego sedana na przod i obnizylo o jakies 40 mm(sam bylem w szoku). jezdzi sie fajnie, nic nie trze, nie dobija-prowadzi sie lepeij niz seria ale jest odrobina komfortu, nie jest twrado jak w taczce. dla porownania kumpel wlozyl Koni do swojego hb i obnizylo mu tylko o jakies 20 mm. Jesli sa do wyrwania w dobrym stanie sprezynki z proteca to brac, do tego polecam kayaba ultraSR(btw mam dostep do Kayaby po cenach hurtowych jakby ktos potrzebowal) i prowadzi sie idealnie na polskie warunki drogowe.
dzięki kolego za informacje, wiec sie rozglądam za springami a amorki wymienie chyba za rok bo seria chyba się kończy powoli więc akurat będzie. Ile kosztuje wymiana speżyn w warsztacie, czy da się to samemu zrobić?
dzięki kolego za informacje, wiec sie rozglądam za springami a amorki wymienie chyba za rok bo seria chyba się kończy powoli więc akurat będzie. Ile kosztuje wymiana speżyn w warsztacie, czy da się to samemu zrobić?w takim autku to spokojnie samemu zrobisz o ile bedziesz mial pare kluczy i sciagacze do sprezyn, prosta sprawa nie ma co oddawac partaczom samochodu, chyba ze masz dobrego mechanika to czemu nie...:)
mechanika znam dobrego wiec ne ma problemu, bo nie mam sciągaczy do sprężyn. jak poznać ze używane sprężyny są w dobrym stanie?
A jak się mają sprężyny Eibach pro kit -30?
Zasłyszałem, że są twarde i hałasują, a to jest in minus znacząca zarówno jedna jak druga cecha.