PDA

Zobacz pełną wersję : zawieszenie przód civic

majsterus
10-08-09, 00:16
panowie i panie:)
otóż mam problema....

stuka mi przód -wykryłem, że przy ruchu kierownicą prawo -lewo. I to daje sie we znaki po dziurach.
teraz pytanie czy poszła przekładnia zębatkowa czy skończył sie przegub kulisty na drążku kieowniczym - ten przykręcany do maglownicy - nie zewnętrzny.

Gdyż przy tam właśnie wyczuwam stuk przy ruchu kierownicy.i

chyba zadałem za trudne pytanie...chyba wszyscy jeżdżą do mechaników....:D

darkwap
11-08-09, 20:43
u mnie strasznie stukało przy prawym przednim kole....
po dziurach a szczególnie po bruku to była tragednia...
na przeglądzie okazało się że do wymiany końcówka drążka kierowniczego.
po wymianie (50 końcówka + 15 zł robocizna) jak ręką odjął.

xstanx
12-08-09, 00:47
JA MA PODOBNIE....jak jade po jakis dolach nawala jak cholera,jak ruszam kierownica tez slychac stuki,okazalo sie ze do wymiany lacznik stabilizatora z wahaczem....musisz na kanał pocisnac jeden niech rusza kierownica a drugi w kanale nie kuka i nasluc**** :)

majsterus
12-08-09, 08:46
no piszę, że wyczuwam luz w przekładni.

Pytam, czy zdarzają się uszkodzenia przegubu kulowego drążka kierowniczego.

nie mam fizycznej możliwości teraz sprawdzenia tego...

To nie łacznik stabilizatora.

TO-MASS
12-08-09, 09:03
Na 95% jest to końcówka drążka kierowniczego. Takie objawy pojawiają się przy skrętach, jeździe po dziurach, ale nawet na prostej drodze.
Stukanie przenosi się na kierownice, tak więc jest wyraźnie wyczuwane pod dłońmi. Oprócz uderzeń daję się usłyszeć specyficzny metaliczny dźwięk.
Powodem jest wydostanie się smaru z końcówki drążka. Zwłaszcza jak jest sucho [choć nie ma reguły] jest duże tarcie i stąd te stuki. Najlepiej od razu wymienić.

majsterus
12-08-09, 22:08
TO-MASS, ale czytaj uważnie mojego posta, proszę.
Nie piszę o końcówce drążka - bo to jest sprawne.
Piszę o drążku a to jest kolejna część, na którą nakręcasz końcówkę.

darkwap
13-08-09, 19:39
no piszę, że wyczuwam luz w przekładni.

nie mam fizycznej możliwości teraz sprawdzenia tego...

.

jestem ciekaw jak ustaliłeś że to luz w przekładni skoro nie masz fizycznej możliwości sprawdzenia tego.....
popieram gościa który mówi że to najprawdopodobniej końcówka drążka.

przez internet nikt Tobie nie odpowie co jest nie tak...
jedź na kanał i sprawdź. innej metody nie widzę.

majsterus
13-08-09, 22:39
łe jery....tłumaczyć jak dzieciom....

napisałem TERAZ nie mam fizycznej możliwości...ale skoro stwierdziłem ze na przekładni mam luz, to musiałem organoleptycznie sprawdzić no nie??

A pytanie moje dotyczy czy ktoś miał problemy z przegubem kulistym DRĄŻKA KIEROWNICZNEGO a nie końcówki drążka.

Jutro sprawdzę jeszcze raz też bo teraz auto mam na miejscu.

qba1983
14-08-09, 19:54
tak, cos takiego kiedys czytalem na forum, wiec wydaje mi sie ze jest to mozliwe, szczegulnie ze na allegro sprzedaja takie drazki wiec jakis tam popyt musi byc. ja cale szczescie jeszcze tego nie robilem.
jak bys kupowal, to zwroc tylko uwage na gwint bo cos kojaze ze byly roznego skoku w roznych modelach

majsterus
14-08-09, 22:54
oto mój problem, czytać uważnie i przyswajać wiedzę:D:D:D:D

http://www.honda-crx.info/forum/viewtopic.php?t=33531

http://www.honda-crx.info/forum/viewtopic.php?t=21192&postdays=0&postorder=asc&highlight=teflonowa&start=0

i mi chyba poszła lewa.
dziś wymacałem i rąbie ostro.
Jak gumę zdejmę to będę widział wszystko.

teg
15-08-09, 00:31
:|:|:|
. Bardzo pomogła wymiana kolumny kierowniczej (60zł za używaną w stanie bdb). Majsterus czy masz stuki kiedy robisz szybkie krótkie ruchy prawo-lewo na postoju? Przy włączonym i wyłączonym silniku?

qba1983
15-08-09, 07:53
takie stuki na wylaczonym silniku to normalna rzecz i tak jest w 90% samochodach ze wspomaganiem.
ojciec w toyocie avensis z 2006 roku tez tak ma.

majsterus
16-08-09, 00:32
tak właśnie rąbie mi, na postoju gdy gwałtownie ruszam kierownicą, i ręką wymacałem że to w tamtej okolicy.
I podczas jazdy słychać luzy.
Sworznie mam w porządku, sam sprawdzałem łomem:D:D:D

teg
16-08-09, 01:36
Na wyłączonym to wiem, na włączonym już nie bardzo :)