Zobacz pełną wersję : wspomaganie
Czy wymienial moze ktos z was plyn wspomagania ukladu kierowniczego? Jak to najlepiej zrobic, bo nawet w Haynesie tego niema (co mnie niezmiernie zdziwilo :shock: ). Musze wymienic bo mi chyba troche gdzies przymarza i rano po odpaleniu na mrozie odczuwam brak wspomagania, a nawet kilka razy sie zdarzylo ze po odpaleniu kierownica zaczela sie krecic w lewo - sama :roll:
Witam
temat opisany w service manual dla V gen. na stronie 17-43 w jązyku angielskim "Fluid Replacement" :P
Pozdrawiam
po wymianie plynu przez pewnien okres czasu moze ci glosno chodzic pompa wspomagania, a spowodowane jest to zapowietrzeniem ukladu, ale on sie odpowietrzy z czasem sam wiec sie nie martw...
a czy probowal ktos dolozyc wspomaganie do cifa 5 gen? jakie elementy sa potrzebne? zna ktos koszty? pzdr
no na logike:
1)listwa kierownicza(chyba z nia najwiecej zabawy),potem zbieznosc
2)pompa wspomagania
3)zbiornik wspomagania
4)przewody gumowe
5)metalowy przewod chlodzacy plyn z przodu kolo chlodnicy w ksztalcie U
Koszt hmm pewnie kolo 1000-1500zl
oferowali mi za 800pln z montazem.. pytanie czy sie to oplaca.. pzdr
oferowali mi za 800pln z montazem.. pytanie czy sie to oplaca.
To juz ty musisz wiedziec, czy wspomaganie jest dla ciebie warte 800zl.
Ja bym pewnie sobie zamontowal gdybym nie mial :wink:
jak masz oponki 155 to bym nie montowal ale jak szersze i chcesz jezdzic troszke dluzej furka to moze warto.
w planie sa 195/50/15 lub 185/60/14.. jezdzilem kumpla cifem (sedan 92) na 195/50/15 bez wspomagania i sie dalo nawet.. a 800 mozna przeca gdzie indziej zainswestowac :) dlatego sie zastanawiam, w corollce mam wspomaganie i dziwnie mi sie przesiada miedzy autami nonstop.. pzdr
Ja wspomagania nie mam... i napewno nie kupie na lato opon szerszych niz 185 :]
Ja śmigam bez wspomagania, oponki 195 i daję radę, przy okazji mięśnie rosną :wink: A kasę można na coś ciekawszego zainwestować...
czyli jednak dobre wrazenie odnioslem, ze da sie krecic nie ze strasznymi problemami na 195/50/15.. spoko.. czyli czekam na wiosne bo fele i gumy leza :D pzdr
Ja tez nie mam wspomagania i na poczatku mialem opony 195 i sie przyzwyczaiłem do tego jak sie kreciło, ale jak zalozylem sobie zimowki 175 to napewno do 195 nie wroce 8) bo roznica jest ogromna, na lato 185 i nic wiecej :wink:
jak zaloze to Wam powiem jakie ja wrazenie odnioslem :) pzdr
Witam mam problem. A hani 93r mam wspomagania a tak naprawde go nie mam.... krece kierownica jakbym tego poprostu nie mial!! Nie wiem co jest tego przyczyna!! Płyn? Jest jakis pasek od wspomagania?? Hm.... prosze o pomoc co mam zrobić... ? A tak wogóle to jaki płyn przychodzi do wspomagania do tej HONDY d13b2 93r.? i jaki koszt by tego byl.. dziekowka...
bowwer, a sprawdziłeś cokolwiek? Płyn? Pasek?
Na co czekasz?
Chyba że jesteś aż tak w temacie że nie wiesz gdzie co jest pod maską... poczytaj jakąś książkę, znajdziesz linki na forum.
bowwer, a sprawdziłeś cokolwiek? Płyn? Pasek?
Na co czekasz? łyn sprawdziłem jest odpowiednia ilość. A pasek to pewnie jest koło tego zbiorniczka... lecz jak mam go sprawdzić?? gdzie mogę kupić taki płyn do wspomagania HONDA GENUINE?
jakie sa inne alternatywy oprocz plynu HONDA GENUINE ??
jaki najlepiej plyn dolac ??