rutkose
07-08-09, 20:41
Siemka. Otóż coś jest nie tak i szukam pomocy tutaj. W grudniu kumpel podłączał pod moje EJ2 komputerek pokazujący parametry silnika i wszystko było OK. Około 2 miesięcy temu auto zaczęło mi więcej palić. Przyczyny szukałem w sondzie lambda. Więc ponownie spotkałem się z kumplem, aby podłączył komputerek. Okazało się, że sonda jest OK, ALE..., wykorzystanie alternatora strasznie duże!! Przy wyłączonych odbiornikach energii (lampy, nawiew, radio itd.) przy włączonym silniku pokazało wykorzystanie alternatora dochodzące do 70%, przy włączonych światłach prawie 90% !!! Dodam, że akumulator trzyma wartości prawidłowe, a mimo tego pojawiły się problemy z odpalaniem (tzn. zawsze odpali, ale czasem musi dłużej pokręcić)
I tutaj rodzą się pytania, czy może mieć to wpływ na większe niż zawsze zużycie paliwa?? Czy to po prostu oznaka zużycia alternatora?? Wiadomo wolę wymienić jak coś alternator niż zlecić elektrykowi pełna diagnostykę za ponad 200pln :/ Jeśli miał ktoś podobną przypadłość lub może coś poradzić to bardzo proszę o pomoc.
I tutaj rodzą się pytania, czy może mieć to wpływ na większe niż zawsze zużycie paliwa?? Czy to po prostu oznaka zużycia alternatora?? Wiadomo wolę wymienić jak coś alternator niż zlecić elektrykowi pełna diagnostykę za ponad 200pln :/ Jeśli miał ktoś podobną przypadłość lub może coś poradzić to bardzo proszę o pomoc.