PDA

Zobacz pełną wersję : Na niskich obrotach szarpie:/

tm151
06-08-09, 19:24
Mam pytanko od jakiegos czasu w moim jajku podczas jazdy czuc szarpanie...tzn do 3 tys obrotow sa takie jaja ze jak dodam gazu do szarpie jakby go cos dlawilo, przy zmianie biegow tez czasem, problem sie konczy na wysokich obrotach, aha na luzie jak dodam gazu tak przy 2500tys obr dlawi do cos, trzeba zrobic dobry przegaz zeby przeskoczyc ten moment;/ zmienilem filtr powietrza i paliwa ale bez zmian...denerwuje mnie to strasznie, pomozcie:confused:

kmikolaj
06-08-09, 21:55
świece/kable WN

dees24
06-08-09, 22:14
miałem to samo...luknij może pomoże:D/

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=47130

Skoti
07-08-09, 00:42
wyszło że wadliwa świeca(jeśli rozumiem) ale powodów może być wiele

sodaone
07-08-09, 12:59
wyszło że wadliwa świeca(jeśli rozumiem) ale powodów może być wiele

włącznie z rozciągniętym paskiem rozrządu

ejzon
07-08-09, 13:11
było już kilka tematów t !! wystarczy poszukać :) ale już Ci powiem co jest grane ... z twojej obserwacji wnioskuje że na 99% masz zasyfiony wtryskiwacz odpowiedzialny za niższe obroty (ten brązowy) wykręć go przeczyść i będzie OK.

tm151
07-08-09, 15:07
wlasnie przeszukalem pare tematow(moze o pare za malo) i wszystko o czym pisali bylo u mnie zmieniane:) pasek rozrzadu jakies 30tys km temu zmienialem wiec raczej odpada ale sprawdze, swiece tez zmieniane, wlasnie mi tez sie cos wydaje ze wtryskiwacz, slyszalem tez opinie ze map sensor szaleje...sprawdze na razie pasek i ten wtryskiwacz, chyba nie zaszkodzi tez wlac jakiejs mikstury czyszczacej uklad paliwowy???? jak ktos ma jeszcze nowe pomysly to piszcie:) dzieki za wszelka pomoc

Siny26
08-08-09, 11:24
sprawdz czy palec w aparacie zapłonowym się nie poluzował u mnie ta śrubka miała tęndęcje to samo wykręcania :)

nostro
08-08-09, 12:34
Moja strzelała, dławiła się i szarpała, okazało sie ze były za duże przerwy na świecach... zmniejszyłem i samochód jak nowy :P

zabor
10-08-09, 12:26
Podpinam się pod ten temat mam dokładnie to samo co kolega w swoim EG3.
Dusi go do 3,5 tysięcy jak dodam mało gazu jak walne w podłogę to pojedzie ale tez z przerwami do tych 3 tys.
Raz dusi go zaraz po odpaleniu a raz po przejechaniu 20km jak się zagrzeje, nie ma zasady.
Dlatego podejrzewałbym tu jakąś elektronikę np. sonda, pompa/filtry paliwa, map sensor,kable albo ten wtryskiwacz z gaźnika górny do przeczyszczenia.
Jak naprawie dam znać.

ejzon
19-08-09, 09:45
to ja też się podepne po temat Problem z civiciem mojego kolegi

Silnik D15B2 - nie chodzi na jeden cylinder w zakresie od jałowe-1500 rpm powyżej pali na wszystkie
- wtryski OK
- filtr paliwa OK
- świece nowe
- kable nowe
- lewego powietrza nie łapie
- kopułka OK
- zapłon ustawiony

dlaczego nie pali na 3 cylinder od rozrządu w tym zakresie obrotów ??????????????

teg
19-08-09, 23:21
A ciśnienie sprężania w tym cylindrze sprawdzaliście? :)
To może też na cewkę wskazywać - tak teoretycznie.

ejzon
20-08-09, 12:53
ciśnienia nie sprawdzaliśmy... mechanik (taki przeciętny) stwierdził że coś jest z zaworami ale nie chce mi się w to wierzyć :/

teg
22-08-09, 02:18
Z tą cewką to na pewno nie mam racji :)
Sprawdź ciśnienie sprężania, jeśli zawór się nie domyka czy jest nadpalony to wyjdzie. Jeśli bedzie na tym cylindrze za niskie to próba olejowa wszystko pokaże.

mca07
06-06-11, 18:35
podepne sie rowniez mam takie same objawy co kolega sprawdzone palec kopułka wyczyszczone wtryski z czego jeden wymieniony sprawdzone cisnienie sprezania kable nowe filtry tez swiece git wiec co ?????? to moze być??? wyczyszczony krokowy i przepustnica

Marcin1792
08-06-11, 20:42
było już kilka tematów t !! wystarczy poszukać :) ale już Ci powiem co jest grane ... z twojej obserwacji wnioskuje że na 99% masz zasyfiony wtryskiwacz odpowiedzialny za niższe obroty (ten brązowy) wykręć go przeczyść i będzie OK.

Mówisz o d15b2?

ejzon
13-06-11, 08:14
tak mowa tu była o D15B2 lecz z tego co pamiętam (choć było to chyba z 2 lata temu) okazało się że to nie żaden wtryskiwacz, zawory, cewki czy cokolwiek innego tylko wydmuchana uszczelka pod ssącym własnie przy 3 cylindrze

Marcin1792
13-06-11, 13:26
Mi szarpie do 2,5k rpm wlałem wczoraj środek do czyszczenia układu paliwowego i zobaczę jakie będą tego wyniki.