Zobacz pełną wersję : zgasł i nic
pawelolszewski
06-08-09, 12:11
witam
mam taka dziwna przypadłość samochodzik chodził normalnie bez żadnych problemów a dziś przyjechałem do tyrki zgasiłem zamknąłem i ok. Po ok 15 minutach wsiadłem do aut i już nie zapalił..co to może być biorąc pod uwagę że byłem wczoraj na przeglądzie??paliwo jest rozrusznik kręci żółta lampka komputera się nie pali??silnik do d 14z4..
prosiłbym o szybka odpowiedz bo jak na złość w poniedziałek miałem jechać na urlop;(
A zielona lampka immobilajzera? Mruga, świeci, nie świeci?
pawelolszewski
06-08-09, 13:03
no właśnie wszystko gaśnie zostają tylko 2 czerwone lampeczki i nic
Po przekręceniu kluczyka na "zapłon" słychać jak pompka poda paliwo?
pawelolszewski
06-08-09, 13:10
no właśnie nie słychać jej ale ja nigdy nie zaobserwowałem żeby ja było słychać
no właśnie nie słychać jej ale ja nigdy nie zaobserwowałem żeby ja było słychać
Pąpę w naszych wozidłach słychać bardzo wyraźnie - na filtrze paliwa odkręć trochę przewód od paliwa (takżeby rozszzelnić układ), przekręć na moment na zapłon (nie odpalaj) i zobaczy czy zalało troch komorę paliwem (na zimnym też nie odpala?)
U mnie w momencie jak przekręcam kluczyk zapalają sie kontrolki, cyknie przekaźnik pompki (za deską po lewej stronie kierownicy - posłuchaj czy cyka) i stojąc w zamkniętym garażu słychać bzyk pompki do momentu aż zgasną kontrolki immo i check.
pawelolszewski
06-08-09, 13:16
tak na zimnym też nie odpala:/
tak na zimnym też nie odpala:/
dobra sprawdzaj czy podaje paliwo - najprościej domowym sposobem tak jak napisałem
pawelolszewski
06-08-09, 14:46
nie wiem czy ma to sens bo nie pompa ani przekaźnik nie daje znaku życia
nie wiem czy ma to sens bo nie pompa ani przekaźnik nie daje znaku życia
wykrec przekaznik, rozbierz go i przelutuj
pawelolszewski
06-08-09, 14:53
a gdzie szukać tego przekaźnika??
a gdzie szukać tego przekaźnika??
po lewej stronie kierownicy, koło skrzynki bezpieczników - takiw szarej obudowie, przykręcony jedną srubą (chyba 10) - z tego co pamiętam jest nad cięgnem otwierania maski
tak to wygląda
http://www.allegro.pl/item705439502_honda_accord_civic_przekaznik_glowny _pompy.html
andrzej_civic
06-08-09, 15:45
Za schowkiem tym małym z lewej strony od kierownicy odkrec ten caly plastik łacznie z tym schowkiem dla lepszego dojscia. jakis czas temu tez go lutowalem powinien byc przy lewej sciance jak dobrze pamietam małe pudełeczko z podł. wtyczka
pawelolszewski
06-08-09, 18:22
auto u mechanika i podobno jest to moduł zapłonowy..nie wiem czy się z tym spotkaliście bo ceny są okrutne:/
jak bardzo okrutnie chce Cie skasować
skoro to moduł to pompa działa i przekażnik też powinien prztykać
pawelolszewski
06-08-09, 19:10
nie to ze chce tylko rzucił dziwne ceny:/znajomy to jest wiec może się mylił..ale tez liczę na pompkę albo przekaźnik
A może to tak banalna rzecz jak wyłącznik bezwładnościowy który odcina paliwo w razie kolizji, wiem wiem ze zadnej kolizji nie bylo ale byly juz przypadki ze "wyskoczył"
pawelolszewski
06-08-09, 19:55
niestety to nie to bo jako pierwsza rzecz to właśnie to sprawdziłem;/
no i wszystko jasne..alarm się zrypał i odciął zapłon;)wymieniony i jak nowy:)