Zobacz pełną wersję : alarm- problem:/
Mam problem z alarmem w mojej ej9..
działał normaln ie do momentu aż się nie uruchomił, chciałem wyłączyć, wcisnąłem przycisk, lampki zamrugały niby ok a syrenka dalej wyła- musiałem ja kluczykiem wyłączyc. Teraz co- auto otwiera sie zamyka bez problemu ale jak włącze ponownie syrenke dalej wyje co jest nie tak???
pozdrawiam i prosze o poradę
Masz instrukcje do niego? Na początek odłącz mu zasilanie na jakiś czas i podłącz z powrotem. W instrukcji musisz zobaczyć jak się go programuje, bo może coś się przeprogramował.
nie mam nic do niego:/ alarm nazywa sie prestige tyle tylko pisze nic to nie mówi:/ zasilanie ale gdzie???kleme odłączyc???
Najlepiej bezpiecznik, ale jak nie wiesz który to może być klema. Poszukaj może jeszcze jakichś numerków na alarmie, ewentualnie po wyglądzie poszukaj go na stronie producenta.
Alarm APS 400MX- udało mi się dopwiedzieć ze to ten system:) dalej wyje sama:/
zmierz, czy na wyjściu na syrenę podana jest masa lub +12. Będziesz wiedział, czy to wina alarmu, czy syreny
Najprawdopodobniej syrenka straciła zasilanie i wyje ze swojego wbudowanego akumulatora. Sprawdź, czy do syrenki dochodzi zasilanie + 12V stałe i czy ma mase. Często jest tak, że kabelek zasilający do syrenki gdzieś tam przyśniedzieje na łaczeniu i stąd problemy, albo wywaliło bezpiecznik od syrenki przy centralce alarmu (najczęściej 3A). Tak bym obstawiał, jesli mówisz, że normalnie się otwiera/zamyka z pilota. Jeśli zasilanie jest, a na kablu gdzie podawane jest wyzwolenie syrenki jest też + 12V to może być uszkodzony tranzystor w alarmie.