PDA

Zobacz pełną wersję : Sonda Lambda

sentex
05-08-09, 00:24
Siema,
ostatnio postanowiłem przebadać sondę gdyż spalanie wydało mi się za duże i rzeczywiście sonda do wymiany... w ASO powidzieli mi 890pln za samą sondę + wymiana...z kolei w innych serwisach odradzają zamienniki bo ponoć w japońcach nie chcą za bardzo działać.... prosiłbym o opinie osób, które wymieniały sondy w D15B7 czy rzeczywiście nie warto kupować zmiennika tylko oryginalną sondę bo mam serce w rozterce :( ja kocham te hondzine!

rafalb33
05-08-09, 09:23
Dobry zamiennik da rade. Kup jakies NGK najlepiej w sklepie i bedziesz zadowolony.

szkari
05-08-09, 12:14
kupiłem używkę za 50zł, bo stara dławiła auto, po wymianie jest jeszcze gorzej :D Nie miałem jak jej sprawdzić w sklepie, bo jak ? Teraz będe polował na nówkę

sentex
05-08-09, 17:21
U znajomego mechanika już sobie załatwiam zamiennik i od razu założy... twierdzi, że będzie działał

z tym spalaniem to dziwna sprawa - dziś miałem akurat kurs do Łodzi i dawałem Hondzie ostro w piec i wyszło mi spalanie 7L/100km czyli OK :) .. za to w mieście 10L :( przy spokojnej jeździe wcale mnie nie zadowala

jak wymienię na ten zamiennik to na piszę czy pomogło

piotrstrojek
05-08-09, 22:22
U znajomego mechanika już sobie załatwiam zamiennik i od razu założy... twierdzi, że będzie działał

z tym spalaniem to dziwna sprawa - dziś miałem akurat kurs do Łodzi i dawałem Hondzie ostro w piec i wyszło mi spalanie 7L/100km czyli OK .. za to w mieście 10L przy spokojnej jeździe wcale mnie nie zadowala

jak wymienię na ten zamiennik to na piszę czy pomogło

Siema, mam dokładnie tak samo - przełożyłem B2 na B7 i wrzuciłem nówkę NGK/NTK. Problem o którym piszesz to prosta sprawa, po prostu za wynik spalania w mieście odpowiada prędkosć z jaką reaguje sonda. W trasie jak rozbujasz furę to wartość jaką podaje sonda do kompa jest w miarę stała, po mieście zmienia się bardzo często. Stąd sonda podaje do kompa błędną informację a komputer dobiera zbyt bogate mapy... ot cała filozofia, też wybieram się po używkę bo spalanie po miście 10l/100 mnie nie satysfakcjonuje....

sentex
20-08-09, 15:35
no więc tak, nowa sonda Walker + nowy kolektor wydechowy z uszczelkami... wynik: 11,3L po mieście :D
albo sonda nie działa albo to wynik mojej ciężkiej nogi i klimy... na trasie dopiero przetestuję, a po mieście postaram się nie wkręcać już do 6,5k rpm

Matey
21-08-09, 16:58
Klima powoduje znaczy wzrost spalania... U mnie z 8 wskoczylo na 11 w miescie...

sentex
22-08-09, 15:35
ok, teraz jeździłem bez używania klimy i spalanie dalej 11L przy spokojnej jeździe... i wcale mnie to nie bawi :(

Myślę czy by nie pojechać do ASO aby zdiagnozowali czy ta nowa sonda działa prawidłowo bo w większości serwisów nawet nie mają jej jak podpiąć Hondziny pod komputer :rolleyes:

edit:

tak se myśle, że może najpierw zresetuje jeszcze ECU i sprawdzę czy coś się polepszy :confused:
(wiem, że mechanik odpinał klemy bo miałem zresetowane stacje w radiu, ale może to nie działa tak jak reset z bezpiecznika 7V?)