Zobacz pełną wersję : Czy mogę domontowac BLOSA?
Witam! Mam Honde Civic V gen silnik d15b2 i chce zamontować w niej instalacje LPG 2 generacji. Moje pytania są następujące.
Czy rzeczywiście bez BLOSA będę odczuwać spadek mocy?:confused: Gazownik powiedział mi, że jeśli instalacja jest dobrze zamontowana to spadku mocy praktycznie nie będzie czuć. Wierzyć mu? :confused:
Koszt z butlą w kole 1600 zł - odpowiednio??
Czy mogę zamontować BLOSA dopiero po jakimś czasie? czy musze od razu przy montażu całej instalacji?
Czekam na ansłery :D
Weź kalkulator w łapę :D Blos ok 400zł... Czyli dajesz 2000zł... Sporo... A może lepiej założyć pełny wtrysk i wtedy sekwencję?
Na pewno ze standardowym mikserem/palnikiem odczujesz spadek, zwłaszcza na wyższych obrotach... Ale jak jeździsz spokojnie, to przeżyjesz ;) A gaziarz może nie chcieć Blos-a założyć, bo to "nielegalne". Zależy od chłopa... Najwyżej sam założysz, ale musisz znaleźć gaziarza, który potrafi to ustawić :)
W drugiej gen. LPG i na monowtrysku BLOS nie przejdzie przeglądu - chyba, że dasz w łapę. Unijne przepisy zezwalają w silnikach wtryskowych używanie tylko instalacji LPG sterowanych komputerem. Dlatego jeśli BLOS to tylko wersja z krokowym, ale raczej już nie do kupienia, droższy i podobno średnio to pracuje (jak "chwalą się" użytkownicy). Dlatego jak wyżej - jeśli będziesz miał dosyć miksera, to raczej zmiana na wielopunkt i sekwencję.
Oj tam, na sam przegląd założyć najlepiej miksera i po bólu :D A później powrót na blosa...
Bassmaster
06-08-09, 20:09
W drugiej gen. LPG i na monowtrysku BLOS nie przejdzie przeglądu - chyba, że dasz w łapę. Unijne przepisy zezwalają w silnikach wtryskowych używanie tylko instalacji LPG sterowanych komputerem.
Kolego wildbill radzę poczytać mój temat nt. montażu BLOS-a w Hondzie. Wyraźnie tam napisałem, że można zamontować BLOS-a (wersja zwykła bez elektroniki) i nie pozbywać się krokowca, tylko wykręcić z niego tłoczek. Samochód taki przejdzie przegląd, gdyż instalacja mimo założonego BLOS-a posiada elektronikę w postaci krokowca (ja mam właśnie tak zrobione). Krokowiec bez tłoczka wcale nie przeszkadza w poprawnej pracy całego układu.
Bassmaster masz świętą rację :D Kumpel tak ma, no i jest ok. A ja się zdecydowałem na sekwencję, DT Gas z MagicJet-ami i mam nadzieję, że będę zadowolony :)