Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z podnoszeniem/opuszczaniem szyby

ARC3
03-08-09, 15:42
Witam,
przestało mi kilka dni temu działać podnoszenie/opuszczanie szyby po stronie kierowcy. Jakiś czas temu zdarzało się, że w gorące dni nagle szyba kierowcy nie chciała się podnieść/opuścić, często przy otwartych drzwiach od strony kierowcy. A jak zamykałem drzwi to problem znikał. Podobnie było jak chciałem zamknąć/otworzyć szybę pasażera przyciskiem od strony kierowcy. Problem pojawiał się coraz częściej aż ostatnio chciałem otworzyć szybę po stronie kierowcy, opuściła się może z 2mm i koniec. Ale nadal mogę przyciskiem od kierowcy otwierać/zamykać szybę pasażera.
Odkręciłem panel i wyjąłem włącznik, sprawdziłem styki, nie widzę jednak tam nic podejrzanego. Czy to możliwe żeby był jakiś problem z przewodami? Czy może raczej z przełącznikiem się coś stało?

Będę wdzięczny za sugestie.
Pzdr

marcocivic1
03-08-09, 17:28
Rozłacz ta kostke przy dzrzwiach spryskaj odrdzewiaczem i kilka razy rozłacz i złacz powinno działac:)

Andrew98
03-08-09, 18:03
A ja mam takie pytanie: Jak płynnie powinny się otwierać szyby bo zauważyłem że od strony pasażera dość ciężko szyba mi się zamyka i to słychać. Spryskałem prowadnice silikonem w sprayu ale to wystarcza na niedługi czas a potem znów ciężko idzie. Od strony kierowcy idzie nieco lepiej:confused:

pobo22
03-08-09, 18:37
smarowanie prowadnic linek i uszczelek <-- te ostatnie wystarczy plakiem albo czymś podobnym

rafnexster
03-08-09, 19:15
po pierwsze ! zdejmij gumę osłaniającą przewody wchodzace od błotnika do dzrzwi kierowcy - ja nie posłuchalem kolegów z forum:o i zakupiłem chyba ze trzy panele sterowania szyb (ktore w przyszłości okazaly się dobre:) .... także po zdjęciu gumy , spróbuj poruszać przewodami ... u mnie okazało się że trzy kabelki ledwo sie stykaly z kostką prawie wypadły (jak zamknołem dzrzwi to nieraz działało a nieraz nie ) ... także to sprawdź najpierw :) a później szukaj dalej ( w razie czego to mam dwa panele na zbyciu ) - ale z autopsji wiem że one raczej sie nie psują ;)

ARC3
04-08-09, 08:33
Dzięki za podpowiedzi. Dziś sprawdzę tę kostkę przy drzwiach, może faktycznie coś tam nie styka. Napiszę później czy pomogło.

Andrew98 - u mnie od strony pasażera zawsze szyba opuszczała/podnosiła się wolniej. Też zamierzam przesmarować prowadnice, może pomoże. Czytałem, że ktoś użył takiego niebieskiego smaru i pomogło.

A mam jeszcze pytanie - czy możecie polecić jakiegoś manuala do EJ8 dostępnego na forum, w którym są wskazówki jak bezpiecznie rozebrać panel środkowy (tam gdzie radio, nawiew,zegar) bo padło mi tam podświetlenie i chciałem sprawdzić co jest grane.

ARC3
05-08-09, 10:04
Celowo nie edytowałem posta żeby poszedł wyżej na liście bo zależy mi na odpowiedziach.

Sprawdziłem tę kostkę - okazało się, że wyszły z kostki dwa przewody a potem jeszcze trzeci Dostęp do tej kostki i przewodów jest tragiczny. Poprawcie mnie jeśli się mylę ale żeby z powrotem włożyć te przewody na swoje miejsce muszę wyjąć te metalowe złączki, które są w kostce, tak? Ale jak to zrobić? Tam są jakieś zapadki, coś trzeba przygiąć, odgiąć? Rafnexter, jak wsadziłeś z powrotem te przewody? Niestety, nie zdążyłem zobaczyć gdzie jaki przewód wchodzi więc może ma ktoś schemat?

Dookoła tej kostki jest jeszcze taka zielona ramka? Czy to ona może blokuje piny?Ktoś ma sposób na jej odpięcie bo ewidentnie można ją otworzyć ale ja próbowałem i ni chu chu

rafnexster
05-08-09, 19:53
Celowo nie edytowałem posta żeby poszedł wyżej na liście bo zależy mi na odpowiedziach.

Sprawdziłem tę kostkę - okazało się, że wyszły z kostki dwa przewody a potem jeszcze trzeci Dostęp do tej kostki i przewodów jest tragiczny. Poprawcie mnie jeśli się mylę ale żeby z powrotem włożyć te przewody na swoje miejsce muszę wyjąć te metalowe złączki, które są w kostce, tak? Ale jak to zrobić? Tam są jakieś zapadki, coś trzeba przygiąć, odgiąć? Rafnexter, jak wsadziłeś z powrotem te przewody? Niestety, nie zdążyłem zobaczyć gdzie jaki przewód wchodzi więc może ma ktoś schemat?

Dookoła tej kostki jest jeszcze taka zielona ramka? Czy to ona może blokuje piny?Ktoś ma sposób na jej odpięcie bo ewidentnie można ją otworzyć ale ja próbowałem i ni chu chu
kostki nie otworzysz :) także musisz uzbroić się w cierpliwość ( ja poswięcilem dwa wieczory i mam spokój .... zrobiłem tak : wypiołem kostkę z drzwi (między błotnikiem a drzwiami) , uciołem wszystkie kabelki ( dopiero zrobiły się krótkie:D )...nie ma problemu z kolorami bo odpowiadają tym które są w drzwiach (((ale polecam najpierw sprawdzić czy po wejściu wiązki w dzrzwi nie są inne))), zapoatrzyłem się w "nowe kabelki " i do każdego przewodu oryginalnej wiązki dolutowałem po około 15cm przewodu (((dostęp jest wtedy lepszy bo kable masz między drzwiami a błotnikiem))) następnie wywierciłem dziurę w tej nieszczęsnej kostce(((oczywiście najpierw ją wyjołem))) , przełożyłem przewody przez wywierconą dziurę :D i połączylem juz w drzwiach ( oczywiście odpowiednio kolorami które wcześniej spisałem na kartce ) ... troczę to niby zawiłe ale można to ogarnąć w bardzo krótki czasie ( ja musiałem spisać kolory bo do każdego kabla dolutowałem inny kolor itd) .... działa wszystko do dzisiaj .... a przez te kable bywało że w póżniejszym czasie nawet głosniki nie działały albo centralny zamek :o

ARC3
07-08-09, 15:22
Żyłem nadzieją, że uda mi się wypiąć te 3 piny z kostki i z powrotem wpiąć w nie kable i potem do kostki. Do tej pory, każda kostka w civicu jaką widziałem miała takie zabezpieczenie z góry i z dołu, potem mała kombinacja cienkim śrubokrętem i pin wychodził.
Jak mi się nie uda to zrobię tak jak ty. Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem ale dziurę wierciłeś w kostce która jest w dzwiach, nie w tej co jest na przewodzie wychodzącym z błotnika?
Naliczyłem 16 pinów w tej kostce a z tego, co pamiętam w kostce do panelu podnoszenia szyb jest ich 8. To reszta przewodów gdzie idzie? Głośniki? Centralny?

81saren
07-08-09, 16:48
To reszta przewodów gdzie idzie? Głośniki? Centralny?

Brawo