Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : chlodnica

jamal
27-01-05, 16:19
mam pytanko bo przy chlodnicy sa 2 przewody jeden z cieplym powietrzem a 2 chyba powinien byc zimny bo z ochlodzonym powietrzem a ja obydwa mam cieple :| znaczy tak chwile mam ten dolni zimny a i w zbiorniczku mam plyn a puzniej ten przewod zaczyna byc goracy bardzo i plyn znika ze zbiorniczka co to moze byc ?

SAJENS
27-01-05, 16:23
Jak masz chlodnice nie wymieniana od nowosci to sprawdz sobie czy nie jest przytkana, sprawdz tez termostat. Temat walkowany kilka krotnie. \
Pozdrawiam SAJENS

jamal
27-01-05, 16:30
ok dziekuje :) temat zamkkniety :) jutro ide sprawdzac :D

GoorY
27-01-05, 18:13
w chlodnicy to te przewody powinny byc z plynem a nie z powietrzem :grin:
dolny robi sie goracy po otwarciu termostatu.

LIO
27-01-05, 18:28
mam pytanko bo przy chlodnicy sa 2 przewody jeden z cieplym powietrzem

w chlodnicy to te przewody powinny byc z plynem a nie z powietrzem
DOKLADNIE :D

dolny robi sie goracy po otwarciu termostatu.

czy górny ? :? :oops: 8)

GoorY
27-01-05, 18:30
u mnie dolny... ale ja nie mam v-tec'a :D

jamal
27-01-05, 19:27
ok ok z plynem :oops: :D no ale i tak sa obydwa gorace :P

LIO
27-01-05, 20:30
ok ok z plynem :oops: :D no ale i tak sa obydwa gorace :P
no wiesz chlodnica nie chlodzi niewiadomo jak tego plynu, raczej utrzymuje go w odpowiedniej temperaturze, ponizej temp wrzenia, sprawdz sobie po zalaczeniu sie wiatraka i schlodzeniu jaka jest temperatura. Zreszta cyrkulacja w obiegu po rozgrzaniu sie silnika jest caly czas, wiec oba beda cieple/gorace.

jamal
27-01-05, 20:47
wiem ze napewno niebedzie jeden goracy a drugi zimny ale powinien z logicznego punktu widzenia ochlodzic troszku ten dolny poprzes chlonice a nie ze oba sa w takiej samej temperaturze ?:|

jamal
29-01-05, 20:59
ok chlodnica jest ok bo plyn schodzi jak sie go wlewa od gory tak ze zostala wymiana termostatu :)

SAJENS
30-01-05, 10:08
To nie jest tak z ta chldnica ja mialem chlodnice zatkana i normalnije plyn mi przelatywal. Zrob taki test.
Zobacz jeszcze termostat czy pracuje czy sie otwiera tzn wykrec go i wloz do szklanki z zagotowana woda (goraca). Jesli termstat sie lekko rozchyli to poinno byc ok bo one zregoly sie zacinaja. Potem nie zakladaj termostatu tylk oskrec wszytsko bez niego. Zalej caly uklad woda zeby nie tracic kaski na plyn. Jak zalejesz uklad woda odpal silnik i sprobuj rozgrzac wode do normalnej temperatury pracy ale staraj sie nie gazowac ostro i zostaw odkrecony korek od chlodnicy jezeli bedzie ci wywalalo gora wode tzn ze masz zapchana chlodnice. I nie masz sie co przejmowac japonskie chlodniczki sa do niczego.
Pozdrawiam SAJENS

jamal
30-01-05, 23:51
hmmm raz mialem taki przypadek ze w zbiorniczku tym werzykiem mi lecialo powietrze banki normalnie doslownie jak by sie plyn gotowal :| ok wiec jutro zrobie tescik :D sajens a mam pytanko bo na kompie mi wyswietla kod 10 czujnik temperatury powietrza gdzie on je ?

jamal
31-01-05, 13:10
ok podaje sie szukalem termostatu i niemam pojecia gdzie on jest wydawalo mi sie ze jest na gornym przewodzie ale okazalo sie ze to zawor bezpieczenstwa <wstydnis> ale zrobilem cosik takiego otkrecilem korek i po pewnym czasie jakies 10-15 min jak sie silnik zagrzal do pozadku to zaczlo mi od czasu do czasu wywalac wode z chlodnicy normalnie tak jak by sie gotowala i przestala znow wywalalo i przestala hmmm :|

LIO
31-01-05, 13:15
termostat jest na górnym przewodzie, przy laczeniu obok glowicy, chyba ze ktos u ciebie go wyjal :?

jamal
31-01-05, 22:22
hmmm wlasnie to odkrecalem i w srodku nic tam niebylo :|
pusto tam je taka srobka ino z gomka na dole to je chyba zabezpieczajacy ale odkrecilem te 2 srobki laczace to z glowica no i wyjolem a w srodku pustka nic tam niema :| wsadzalem palec i nic :|

SAJENS
01-02-05, 11:34
Czyli nie ma termostatu. Ktos przed toba mial problemy z ukladem chlodzeia i go wyciagnol :) No to zostaje tylko chlodnica. Kup termostat :)
SAJENS

jamal
01-02-05, 11:37
ok :D dzieki sajens jak kupie termostat to napisze :)