PDA

Zobacz pełną wersję : Nietypowy swap licznika - potrzebna pomoc

rallykage_
03-08-09, 08:42
Jak w temacie - obecnie posiadam w Civie V g. licznik bez obrotomierza (wersja kanadyjska) po swapie silnika na D16z6 chcę przełożyć także licznik z auta z którego pochodzi ten silnik. Wszystko pięknie ładnie tylko problemem jest fakt że w kanadyjce mam 2 poduchy i w liczniku z tego co się zorientowałem siedzi jakiś moduł który kontroluje poduchy i steruje zapalaniem kontrolki SRS. Licznik który chcę przełożyć pochodzi z wersji EH9 bez poduszek i nie posiada tego modułu. Gdzieś na forum czytałem że jeśli przełożę licznik pomijając ten moduł może dojść do nieprawidłowości ? błędów ? w ukł. sterowania poduszek.. chciałbym tego uniknąć i przekładając mieć pewność że wszystko będzie działało tak jak powinno.
Jeśli na forum ktoś ogarnia ten temat lub robił już taką przekładkę proszę o pomoc, jakieś informacje.. etc.

Tompro
03-08-09, 09:43
Nie ma żadnego problemu. Rozbierasz oba liczniki i przekładasz cały moduł SRS pomiędzy zegarami. Błędów żadnych nie będzie nawet jak dasz zegary bez modułu bo on tylko ma wyjście na sterowanie żarówką z kompa SRS i tyle.

najemnik_
03-08-09, 22:50
Taaa a poduszki to na pewno sa super sprawne po tyle latach...........

Tompro
04-08-09, 06:34
Wiesz, z takim podjeściem to może odrazu powiedz "Taaa, a to auto nadal jest super sprawne po tylu latach........." i kup sobie nowe.

A w kwestii poduszek to żebyś czasem się nie ździwił, jak w razie dzwona wybuchną jak gdyby nigdy nic.

rallykage_
04-08-09, 07:50
Co do sprawności poduszek to nie wiadomo... można niby coś tam sprawdzić ale czy zadziała tego nie wiem. Moje obawy dotyczą raczej sytuacji odwrotnej tzn. odpalenia w najmniej oczekiwanym momencie albo powodowanie zakłóceń/błędów etc.

Tompro
04-08-09, 08:08
Brak kontrolki nie ma żadnego wpływu na działanie bądź nie działanie poduszek.