Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dolot

pablito
02-08-09, 21:22
Witam

Jestem tu nowy wiec liczę na zrozumienie;)Chce założyć sobie kompletny dolot ze stożkiem i mam pytanie czy po całym tym zabiegu należy zresetować komputer czy też nie??

z góry dziękuje za odpowiedz

MikeFoto
02-08-09, 22:45
Warto to zrobić bo jakby nie było jest to jakaś zmiana.

pablito
03-08-09, 00:30
hmm tez tak myślałem..no a możn powiesz mi jeszcze jak zrobić ten reset??

czara
03-08-09, 07:49
wyciągasz bezpiecznik od kompa na 10 sek. a który to bezpiecznik to już Sobie poszukaj było o tym sporo...:D

crash
03-08-09, 08:51
7,5 A :p

MikeFoto
03-08-09, 10:37
hmm tez tak myślałem..no a możn powiesz mi jeszcze jak zrobić ten reset??

Pokrótce:

Ważna sprawa na początek - silnik musi być zimny.

1. Podnosisz maskę, tam zaglądasz do puchy bezpieczników koło akumulatora.
2. Wyciągasz bezpiecznik 7,5A - oznaczony jako Back-Up
3. Czekasz około 15sek. Ja zalecam minutkę. Wkładasz bezpiecznik ponownie.
4. Odpalasz auto bez gazu! Musi pochodzić na obrotach jałowych do momentu włączenia się wentylatora (niektórzy czekają aż nastąpi to 2 razy). Obroty będą nierówne - ale NIE NACISKAĆ pedału gazu!
5. Jedziesz pojeździć na szerokim zakresie obrotów.
6. Załączasz wszelkie możliwe odbiorniki prądu i obciążające silnik - światła, klima, ogrzewanie szyby, halogeny.

Jeśli coś pominąłem proszę mnie poprawić.

pablito
03-08-09, 14:38
no dziękuje wyczerpująca odpowiedz;)
na jak długo mam pozałączać wszystkie odbiorniki prądy??czy audio tez??

czara
03-08-09, 20:24
wszystkie !

taif1991
03-08-09, 21:56
A po mniej wiecej jakim czasie załączy sie wentylator?
No wlasnie i na jak dlugo maja byc pozalanczane te wszystkie odbiorniki?

MikeFoto
03-08-09, 22:26
A po mniej wiecej jakim czasie załączy sie wentylator?

Wentylator załączy się kiedy silnik osiągnie określoną temperaturę.

Odpowiedź wymijająca - Sorka ale inaczej odpowiedzieć się nie da :). Wszystko zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od temp zewnętrznej. Latem szybko. Ok 5-8 minut myślę.

No wlasnie i na jak dlugo maja byc pozalanczane te wszystkie odbiorniki?

Nigdy nie spotkałem się z określeniem czasowym. Wydaje mi się że chodzi o to, by silnik był w stanie utrzymać obroty po nagłym obciążeniu silnika. Ja osobiście robiłem robiłem reset 2 razy. Załączałem wsztstko jednocześnie: klima, światła, halogeny i kręcenie kierownicą w tym samym czasie - obroty nagle spadały ale po krótkiej chwili wracały do tego samego poziomu. I tak kilkukrotnie....

crash
04-08-09, 08:50
wydaje mi sie ze poczekasz kilkanascie minut po wlozeniu bezpiecznika i odpaleniu auta, nie popadajmy w paranoje z tym resetem przeciez komp na bieżaca sprawdza wszystkie parametry silnika i nie ma co sie uczyć

kamsmol
25-09-09, 17:53
Witam

Chciałbym założyć do mojej 5D układ dolotowy ze stożkiem i dlatego mam pytanie czy dolot w linku ponizej bedzie pasował do mojej H bo nie widze zeby byly doloty dedykowane do 5D

http://www.allegro.pl/item749372790_uklad_dolotowy_simota_dolot_honda_ci vic_92_95.html

Czy warto kupować za te pieniadze czy od razu zainwestować w K&N

Jesli macie jakies inne propozycje dolotow do 5D to prosił bym o linki...

Z góry dziekuje..

Pozdrawiam
Kamil

czara
25-09-09, 22:45
po wyglądzie na 99% będzie pasował musisz tylko dopytać sie o średnice tej zwężki żeby weszła ładnie na przepustnice

misiek1
26-09-09, 08:51
Podepnę się pod temat:) poszukuje CAI ale długiego, ta wersja w której filtr wchodzi w nadkole:) ma ktoś taką wersję u siebie w autku i gdzie ewentualnie można kupić taki komplet, który będzie pasował bez rzeźby:p

vtec
26-09-09, 15:00
poszukuje CAI ale długiego, ta wersja w której filtr wchodzi w nadkole:)

No innych CAI'ów nie ma :rolleyes:

misiek1
26-09-09, 22:51
No innych CAI'ów nie ma :rolleyes:
:D Pewnie i nie ma, ale jeśli ktoś ma w swoim 5D to proszę o jakieś namiary, chyba że wcześniej skombinuję coś na kibel rurze:p

jakub005
02-10-09, 23:14
Witam, sorki, że tutaj ale to jest trochę związane z dolotami. Jak i z kąd najlepiej doprowadzić chłodne powietrze?

Randall
04-11-09, 00:25
Jaki dolot polecacie do B18C4 w 5d ? Czy parówa np. Simoty pasuje plug'n'play ?

sane
04-11-09, 00:31
Podepnę się pod temat:) poszukuje CAI ale długiego, ta wersja w której filtr wchodzi w nadkole:) ma ktoś taką wersję u siebie w autku i gdzie ewentualnie można kupić taki komplet, który będzie pasował bez rzeźby:p

od 5gena będzie pasował...

mAgik
04-11-09, 10:29
Jaki dolot polecacie do B18C4 w 5d ? Czy parówa np. Simoty pasuje plug'n'play ?

Podpinam się pod pytanie. Zastanawiam się jeszcze czy zakładać stożek simoty czy K&N bądź AEM

szastal
04-11-09, 18:43
Osobiście już jakiś czas jeżdżę na shorcie AEM (b18c4) i jest sympatycznie, choć auto dostało dość znacznego ryku po tym zabiegu, na filtr kupiłem tylko osłonę termiczną z blachy największą jaką mieli żeby jak najbardziej osłonić, wszystko obłożone pianka termoizolacyjną.