Zobacz pełną wersję : jaki dobrać akumulator?
thomason_2006
02-08-09, 20:49
muszę wymienić akumulator w moim civicu 2002 r 1.6, na starym nie ma zadnych parametrów. Jak go dobrać?
Instrukcja obsługi i manual mówią, że powinien być 12V 36AH/5HR lub 12V 45AH/20HR.
http://autoban.com.ru:8080/manual/CivHtml/2-30.htm
Zwróć też uwagę aby bieguny były po właściwej stronie bo są różne.
Witam,
ja ostatnio kupiłem o pojemności 45Ah, nie baw się w ten mniejszy bo po pierwsze nie wiem gdzie go znaleźć ja znalazłem tylko 45 Ah a po drugie i tak ten mocniejszy będzie lepszy i dłużej pojeździ..
Wymiary masz zapewne jak i u mnie w 1.4 czyli 237/128/225 mm i taki wchodzi idealnie do skrzynki.
I pamiętaj koniecznie żeby kupić LEWY plus bo akumulator wkładasz odwrotnie w stosunku do tego jak go widzisz od przodu i jak kupisz prawy to będziesz miał problem bo plusowa klema będzie za krótka...:D
Co do producenta to już sam wybieraj za jakieś 200-300 PLN masz spory wybór np. Varta, Bosch, Bergen, czy rodzimy ZAP.
pozdro :cool:
Ja kupiłem aku VARTY o nr 545 158 033 3132. W zasadzie to ma minimalnie większą pojemność od fabrycznego.
Jeżeli szukasz aku a nie masz pojęcia co i jak to na stronach producentów są przeważnie wyszukiwarki aku wg modelu.
Pozdr
thomason_2006
04-08-09, 22:04
dzięki za info. pozdrawiam.
To mojego Sedana z 2004 będzie pasował odpowiednik Boscha S4 o takich parametrach ? :
Akumulator Bosch S4 0.092.S40.230 S40 23 238x129x227 45Ah, 330A, L+
Wygrzebałem ze strony Boscha po silniku D16V1 i dacie produkcji generacji Civiców "Civic 1.6 i Hatchback, siln. D16V1, poj. 1,6, prod. od 02.2001 do 12.2005" - niestety do Sedana nie ma i się zstanawiam czy ten od Hatchbacka będzie pasował ?
niestety do Sedana nie ma i się zstanawiam czy ten od Hatchbacka będzie pasował ?
z tego co widzę po zdjęciach sedanów na llegro to powinien pasować plus na pewno lewy a wymiary najlepiej zmierz i będziesz wiedział jak nie jesteś pewien
z tego co widzę po zdjęciach sedanów na llegro to powinien pasować plus na pewno lewy a wymiary najlepiej zmierz i będziesz wiedział jak nie jesteś pewien
Tzn. mechanik mierzył akumulator ale zadzwoniłem do niego i podałem mu jeszcze te ze strony Boscha - swoją drogą mam identyczny w starszej Hondzie też w sedanie z tym że z 1998 r. - jest on mniejszy od oryginału fizycznie ale parametry ma poprawne...
P.S. Na stronce Boscha do silnika D16V1 jest tylko jeden typ akumulatora do Hondy Civic ale nie wiem czemu napisali tylko "hatchback" bo ze zebranych informacji wynika że pasuje również do sedana...
no musisz sie liczyc z tym ze wiele rzeczy bedziesz musial dopasowywac po modelu silnika D16V1 bo malo gdzie pisza ze cos jest do sedana chyba ze chodzi o rzeczy ewidentne np cos z nadwozia
Proszę o poradę.
Jestem nowym użytkownikiem Hondy Civic z 2001 r. 1.4 i S, model 2001-2006.
Niestety kupiłem go z włoską instrukcją obsługi i wielu rzeczy nie mogę sprawdzić.
Tak wiec poszukuję instrukcji w j. polskim (pleesssssss)
Przed zimą muszę zmienić akumulator (a autku oczywiści był jakiś zamiennik).
Troszkę poszukałem w googlach i nie za bardzo mogę znaleźć parametry zalecanego akumulatora.
Proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam.
;)
CENTRA PLUS CB454 ja na takim jeżdżę http://allegro.pl/akumulator-centra-plus-45ah-honda-45-ah-warszawa-i1242383990.html