Zobacz pełną wersję : VTEC light B18C4
witam wiem ze bylo wiel tematow o vtec light...pewnie zaraz mnie zkatuja ze znow to samo,ale chociaz sporo znalazlem to i tak nie wiem skad pociagnac prad do lamki vtec...nie chce ciagnac go z pod machy od solenoidy...wiem ze mozna sie podpiac gdzies w kabinie,ale gdzie w aerodecku B18C4 bo nie mam pojecia a tematy ktore znalazlem opisywaly inne modele...nie mam pojecia...jesli komus sie chce opisac ten niby banalny zabieg,bede wdzieczny,moze jakies foto....pozdr...
Podpinasz albo bezposrednio pod solenoid albo pod pin ECU do ktorego przewod do solenoidu prowadzi.
Mase bierzesz z nadwozia.
W ECU to powiniem byc kabel zielono- zółty podłaczony do pinu A8
ECU powinienes miec po stronie pasazera a dokladnie po prawej stronie prawej nogi pasazera, na boku, zasloniete czrny plastikiem.
no wlasnie juz sam doszedlem do tego ze to kabel zielono-żółty...wykrecilem kompa a tu we wtyczce A sa dwa takie kable jeden w pinieA4 a drugi jest chyba tak jak mowisz A8...wiec chyba to bedzie to...podlacze -przetestuje-powinno sie udac...dziekuje za info...
Dokładnie to pin A4, drugi od lewej dół,
odgrzebie kotleta ....
i jak zrobiles tego vtec light-a ? przy ilu rpm zapala ci sie dioda ?
kolega wczoraj na krotko podlaczyl pod zawor w b18c4 i jakie bylo nasze zdziwienie jak zobaczylismy, ze dioda zapala sie zawsze przy kolo 4600-4700rpm ?!?
spodziewalismy sie, ze dioda zacznie swiecic przy 5850rpm jak manual mowi. o co chodzi, biorac pod uwage, ze komp nie byl modyfikowany.
pozdrawiaM
bo vtec przy 4800 się przełącza a iab przy 5800
bo vtec przy 4800 się przełącza a iab przy 5800
dziekuje bardzo za szybka odpowiedz, to teraz juz jasne - jesli prawde prawisz, a na to by wskazywalo ;)
a nie jest tak, ze najpierw sie zalacza iab a potem zawor vitka, tak jak np. w h22 ?
to gdzie sie powinno podlaczyc z lampka, zeby zapalala sie wtedy kiedy "go czuc" b18c4 przy kolo 5850rpm ?
VTEC 4800 IAB 5800, jak kolega pisze. Duży ryk przy 5800 to IAB, jak przysłuchasz się to usłyszysz przy 4800 metaliczny dzwięk silnika przez załączany się VTEC.
JulekCIVIC
09-02-10, 12:13
no ale nikt nie odp koledze gdzie sie podpiac zeby przy dopiero calkowitej pracy Vitka swiecila sie nieszczesna lampka a nie jak wchodzi w "przygotowanie"... w taki razie lampka powinna miec podpis "no uwaga za chwile przeniesiemy sie w swiat VTEC'a" :D
... w taki razie lampka powinna miec podpis "no uwaga za chwile przeniesiemy sie w swiat VTEC'a" :D
heeh dobre, tak ja sobie opisze na desce ;)
pod sterowanie IAB ? :)
no to jedyne co mi przyszlo na szybko do glowy, liczylem ze jakas madra glowa mi napisze gdzie i jak najlepiej/najszybciej sie wpiac ;)
w obd1 pin A17, jesli dobrze wynalazlem, a jak jest w b18c4 ?
Kondi moze wiesz co i jak ?
Panowie no nikt więcej na ten temat nic konkretnie nie napisze, może trzeba przez manuala przebrnąć ?
nie wiem, ale jak wam tak zależy na tej zbędnej *******e :) to poprowadźcie przewód od sterowania IAB.