Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Demontaz silnika civic 95

kamil_tel
02-08-09, 12:55
Chciał bym sam wymontować i zamontować kpl silnik w civicu 1.3 d13b2, czy potrzebuje jakieś specjalne klucze?
Od czego zacząć? jakie narzędzia będą potrzebne? :)

Za pomoc dziękuje :)

KrzyChules
02-08-09, 15:46
porzebne będą nasadki z przedłuzkami , trzeszczotka , klucze płaskie , narzedzia podstawowe
ja u siebie wyjmowałem od dołu , musiałem wpierw odkrecic wszystko a potem podnosic do gory przod samochodu , a silnik wyjechał dołem
na poczatku zacznij od zrobienia dokumentacji co gdzie było zeby potem nie szukac i głowkowac a gdzie to siedziało , ptem po kolei odlanczac rzeczy typu chłodnica filtr przewody kable połosie (jak chcesz wyjac silnik ze skrzynią ) drązki wybieraka , wydech itp

reaktor
02-08-09, 19:24
a nie prosciej zajrzez do manuala tam wszystko jest napisane srubka po srubce

arturoleksik
02-08-09, 20:28
Ja ostatnio przekładałem silnik trzeci raz i zdoswiadczenia wiem, że lepiej załatwić sobie żurawia, np. od zaprzyjaźnionego mechanika (ja tak robie), jeśli chodzi o podłączanie to nie ma z tymwiększego problemu, rury są tak wyprofilowane ze wiadomo gdzie je podłączyć, z wiązką jest tak samo. Ale dla pewności zawsze możesz sobie zrobić fotki, chociażby komórką.
Powodzenia życzę, naprawdę fajna zabawa.

kamil_tel
03-08-09, 20:42
Dzięki Panowie za odpowiedz ale chciał bym wiedzieć od czego zacząć, przeguby? mocowania silnika do ramy? czy muszę zawieszenie rozbierać??

Tompro
03-08-09, 20:52
Otwórz manual tam masz wszystko opisane i pokazane na rysunkach co i jak.

Mocowania silnika to na końcu się rusza ;) no chyba, że chcesz, żeby sam wypadł i nie będziesz musiał reszty rozpinać bo się wszystko urwie.

kamil_tel
03-08-09, 21:25
Ostatnie pytanko, po zdjęciu głowicy konieczne jest wymiana uszczelki? tak samo z gaźnikiem?

Tompro
03-08-09, 21:59
Tak, uszczelki wymienić a głowice trzeba jeszcze splanować (wyrównać).