Zobacz pełną wersję : Demontaz silnika civic 95
Chciał bym sam wymontować i zamontować kpl silnik w civicu 1.3 d13b2, czy potrzebuje jakieś specjalne klucze?
Od czego zacząć? jakie narzędzia będą potrzebne? :)
Za pomoc dziękuje :)
KrzyChules
02-08-09, 15:46
porzebne będą nasadki z przedłuzkami , trzeszczotka , klucze płaskie , narzedzia podstawowe
ja u siebie wyjmowałem od dołu , musiałem wpierw odkrecic wszystko a potem podnosic do gory przod samochodu , a silnik wyjechał dołem
na poczatku zacznij od zrobienia dokumentacji co gdzie było zeby potem nie szukac i głowkowac a gdzie to siedziało , ptem po kolei odlanczac rzeczy typu chłodnica filtr przewody kable połosie (jak chcesz wyjac silnik ze skrzynią ) drązki wybieraka , wydech itp
a nie prosciej zajrzez do manuala tam wszystko jest napisane srubka po srubce
arturoleksik
02-08-09, 20:28
Ja ostatnio przekładałem silnik trzeci raz i zdoswiadczenia wiem, że lepiej załatwić sobie żurawia, np. od zaprzyjaźnionego mechanika (ja tak robie), jeśli chodzi o podłączanie to nie ma z tymwiększego problemu, rury są tak wyprofilowane ze wiadomo gdzie je podłączyć, z wiązką jest tak samo. Ale dla pewności zawsze możesz sobie zrobić fotki, chociażby komórką.
Powodzenia życzę, naprawdę fajna zabawa.
Dzięki Panowie za odpowiedz ale chciał bym wiedzieć od czego zacząć, przeguby? mocowania silnika do ramy? czy muszę zawieszenie rozbierać??
Otwórz manual tam masz wszystko opisane i pokazane na rysunkach co i jak.
Mocowania silnika to na końcu się rusza ;) no chyba, że chcesz, żeby sam wypadł i nie będziesz musiał reszty rozpinać bo się wszystko urwie.
Ostatnie pytanko, po zdjęciu głowicy konieczne jest wymiana uszczelki? tak samo z gaźnikiem?
Tak, uszczelki wymienić a głowice trzeba jeszcze splanować (wyrównać).