Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Montaż silników elektrycznych szyb z wersji angielskiej

braun
01-08-09, 22:47
Witam.
Civic MB2 5D 98r po lifcie. Czy jest możliwość zamiany samych silniczków od elektrycznych szyb przednich z wersji angielskiej? Wersję angielską najłatwiej jest dostać. Myślę, że po zamianie silniczków z prawej strony na lewą i odwrotnie wszystko powinno pracować nie licząc zamiany kabli. Tylko czy te silniczki się zmieszczą w drzwi bo będą założone odwrotnie, z tego co pamiętam będą skierowane prawdopodobnie do góry. Może ktoś już przerabiał te temat? Silniczki te są mocowane na 3 śrubach i prowadnice pozwalają na ich odwrotne przykręcenie. Zamierzam takie kupić i nie chciał bym wtopić kasy. Chcę aby sterowanie od strony kierowcy pracowało jak w oryginale z wersji europejskiej (z automatycznym opuszczaniem szyby).

MikeFoto
02-08-09, 00:45
(z automatycznym opuszczaniem szyby).

Pamiętaj, że za automatyczne opuszczanie szyby odpowiada sterownik w drzwiach (nigdy nie pamiętam czy tych od pasażera czy kierowcy) i właśnie taki musisz posiadać by to działało jak należy.

zoy
02-08-09, 08:22
Pamiętaj, że za automatyczne opuszczanie szyby odpowiada sterownik w drzwiach (nigdy nie pamiętam czy tych od pasażera czy kierowcy) i właśnie taki musisz posiadać by to działało jak należy.

po stronie kierowcy :) przerabialem temat przy wymianie przednich drzwi. Kosciech przelozym mi cale mechanizm z europejki do angielskich drzwi.

braun
02-08-09, 11:38
Chodzi przede wszystkim o to, że silnik po stronie kierowcy powinien posiadać 2 dodatkowe przewody, które sterują modułem w drzwiach. Po stronie pasażera tego nie ma. Najważniejsze jest to, czy silniczki założone odwrotnie w mechanizm nie będą gdzieś kolidowały z obudową drzwi i nie będą czegoś dodatkowo blokowały.

lunatyk
02-08-09, 11:38
kolego mi padł mechanizm jakiś czas temu ( wyszczerbił się ząbek na tym " sierpie " ) i przekładałem i powiem szczerze że to kompletnie różne silniki są :> inny wymiar, wygląd a i ile dobrze pamiętam więcej/mniej kabelków idzie do któregoś więc z racji tego że u mnie silnik był sprawny to przekręciłem go do nowego " sierpa" i wszystko bangla do tej pory :) jak bardzo byś potrzebował to mogę Ci fotki podesłać tego angiielskiego :)

braun
02-08-09, 21:49
Wiem o tym, że to są różne silniki. Najprościej powiedzieć, że jest to ich lustrzane odbicie. Dlatego w oryginale jeśli są przykręcone (najprawdopodobniej) "silnikiem do dołu" to ja chciałbym je zamocować "silnikiem do góry". I o to się rozchodzi. Czy obudowa drzwi nie będzie ich w taki sposób jakąś częścią blokować. I czy ktoś już coś takiego przerabiał? Bo kable można zawsze zamienić.
Dzięki za wcześniejsze odpowiedzi ale ja mam już całą elektrykę podciągniętą łącznie z modułem sterującym i pozostały same mechanizmy z silnikami. A takowych na dzień dzisiejszy nie posiadam i dlatego pytam czy jest sens kupić od wersji angielskiej? Bo lewy przedni z wersji europejskiej jest lustrzanym odbiciem prawego przedniego z wersji angielskiej.
Będę wdzięczny za wszelakie sugestie.