Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Komputer P29 a P28 - różnice

kocel
01-08-09, 16:48
Wszędzie szukałem i nic nie mogę znaleźć. :(

Mam w swoim EG5 komputer P28 a jest to silnik D16A9 i z tego co wiem powinien być komputer P29.

Samochód był Swapowany z D16Z6 na D16A9

Komputer(P29-od D16A9) nie został przełożony przy swapie (z D16Z6 na A9) bo jak mówił poprzedni właściciel - nie pasowały wtyczki (domyślam się że znalazł komputer P29 od CRX-a na OBD-0).

A więc dla zrozumienia:
Na chwilę obecną jest taki setup : silnik D16A9 - Wiązka od D16Z6 - komputer od D16Z6 (P28 OBD-1)

I tu pojawia się kolejne pytanie - czy jeżeli załatwię kompa P29 OBD-1 to tylko wypinam stary komputer i wpinam nowy? nic kompletnie nie trzeba będzie przerabiać?

Z tego co wiem w D16A9 niema sondy lambda - ja u siebie mam(kolektor jest home made z otworem na sondę pewnie dlatego, że komputer P28 jest przystosowany do sondy)...

Na chwilę obecną świeci się Check Engine (wina nie podpiętego Vteca) - jak zmienie kompa na P29 to check zgaśnie?? czy to też wina wiązki??

Czy silnik przez to że jest złym kompie traci na mocy? jeśli tak to ile mniej więcej...
oraz ostatnie pytanie :)

Z tego co wiem to P28 jest najlepszy do "modowania" więc może jest możliwość żeby nie wymieniać kompa?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Edit:poprawłem żeby było bardziej zrozumiałe...

Tompro
01-08-09, 17:40
Nie no weź to co napisałeś ogarnij trochę i napisz po ludzku o co Ci chodzi.
Po pierwsze D16A9 nie ma VTEC'a, jest to silnik dwuwałkowy.
Po drugie jak Ci chodzi na P28 bo wiązka już pod niego jest to po co kombinujesz. Wystarczy pojechać do kogoś kto ci go zczipuje i wystroi.
Po trzecie zrób jakieś zdjęcia silnika, kompa, kolektorów i wrzuć, bo coś ten Twój opis się kupy nie trzyma.

sane
01-08-09, 17:45
Bez przesady... zrozumiale napisał.
Miał Z6, był swap na A9, a komputer i wiązka zostały na OBD1 od Z6. VTEC nie podpięty, bo silnik bez VTECa, wiec wywala CEL. Wszystko zrozumiałe, ale jedno pytanie sie nasuwa: Jak to jeździ na innym kompie i z Turbo? AFR był mierzony? Ciekawe jakie mapy są wgrane w tego P28.

Tompro
01-08-09, 17:50
No nie do końca, bo napisał, tak jakby VTEC'a miał zamiar podpinać.

kocel
01-08-09, 22:16
Sane dobrze mówi!!! Polać mu!! :D

Ad.1 Vteca niema i nie będzie-toć to D16A9. Rozchodzi mi się oto czy jeżeli zmienie kompa na P29(który jest od silnika bez Vtec-a) mając nadal wiązkę od silnika z Vtec-iem(D16Z6)czyli nadal z wtyczką od Vteca to czy zginie mi Check??? Najprościej mówiąc:czy błąd wywala zły komp(potrzebujący Vtec) czy może wiązka potrzebująca Vtec czy jedno i drugie...
Ad.2 Strojenie jest poprzez dodatkowe wtryskiwacze :( Mapy są seryjne chyba- a wystrojone tym FMU... Podczas "strojenia" napewno było EGT/AFR - wiem, bo teraz kiedy się dowiedziałem, że jest nie ten komp ta sama osoba która instalowała to Turbo będzie go przekładała(przerzucała kompa) -nie dostałem pozwolenia na przerzucenie sobie kompa samemu(co to za sztuka przepiąć kostki) bo mamy to zrobić na hamowni obserwując właśnie EGT (o AFR nic nie mówił ale to wsumie prawie to samo)

A teraz moje pytania:
-czy komp P29 OBD1 jest 100%plug&play (tylko kostki przepiąć?)
-czy po zmianie może zmienić się moc? pozytywnie? Przyjmując że komp nie był wogóle przemapowywany.
Bo narazie to tłmaczę sobie tak... skoro teraz samochód bez turbo ma powiedzmy te 90km i dmucha 0,4bara mając wsumie powiedzmy 150 a po zmianie bedzie miał 130km i bedzie dmuchał 0,4bara to powinien mieć powiedzmy 190?
-czy po zmianie kompa na P29 będę musiał wywalić sondę i ją czymś zaślepic?(swoją drogą to chyba będzie dobre miejsce na EGT :) )

Mam nadzieję że wszystko jest w miarę zrozumiałe...

Tompro
02-08-09, 06:44
Jak P29 jest na OBD1 to wystarczy przepiąć. Ja na twoim miejscu nie kombinowałbym z tym P29. Wgrałbym mapy do D16A9 i wyłączył VTEC'a w kompie P28 i będziesz miał to samo co chcesz uzyskać. I wtedy chipujesz tego kompa co masz. Wkładasz dodatkową pamięć na stałe a po dojechaniu na strojenie zwierasz tylko zworke i komp pracuje na zewnętrznej pamięci.

Sprawdzałeś błędy i jesteś pewny, że masz tylko błąd VTEC'a? Bo, żeby się nie okazało, że coś jest namieszane i są jeszcze inne.

kocel
02-08-09, 11:48
nie sprawdzałem błędów. Chcę pożyczyć od kogoś kompa żeby na moment przełożyć i chcę sprawdzić czy moc może się zmienić... Cośtam słyszałem że P29 jest dwumapowy, a P28 jednomapowy czy coś takiego??

Może mi to ktoś wytłumaczyć - przybliżyć?

I najważniejsza dla mnie sprawa... czy auto po zmianie zyska na mocy?

Tompro
02-08-09, 14:18
Coś ktoś, źle Ci tłumaczył. P29 będzie miał jedną mape a P28 ma dwie bo ma mape bez i z VTEC. Na mocy zyska lub straci zależy co jest teraz. Sprawdź błędy i jak będzie tylko błąd VTEC'a to daj go do przerobienia i niech Ci wrzucą od razu mapy D16A9 i po kłopocie.
Jak masz łatwo dostępnego kompa P29 na OBD1 to możesz podmieniać tylko nie bardzo widze w tym sens.

E2rd
06-08-09, 23:29
Ad.2 Strojenie jest poprzez dodatkowe wtryskiwacze :( Mapy są seryjne chyba- a wystrojone tym FMU... Podczas "strojenia" napewno było EGT/AFR - wiem, bo teraz kiedy się dowiedziałem, że jest nie ten komp ta sama osoba która instalowała to Turbo będzie go przekładała(przerzucała kompa) -nie dostałem pozwolenia na przerzucenie sobie kompa samemu(co to za sztuka przepiąć kostki) bo mamy to zrobić na hamowni obserwując właśnie EGT (o AFR nic nie mówił ale to wsumie prawie to samo)
...

Nie rzumiem trochę tego kombinowania z dodatkowymi wtryskami. Jak masz już p28 to wywal te dodatkowe wtryskiwacze, wstaw większe co ogarną turbo i wystrój tak jak trzeba. Vteca można wyłączyć albo przełączać mapy poprzez wejście vtec pressure (tak mi się wydaje, ale pytaj fachowców stroicieli). I tak czeka Cię strojenie, to ogarnij to porządnie.

kocel
07-08-09, 13:19
będzie ogranięte porządnie po gwarancji..

E2rd
08-08-09, 21:00
będzie ogranięte porządnie po gwarancji..

Oby nie było tak, że zaraz po gwarancji nie będzie co stroić. Jak masz gwarancję to nie zmieniaj kompa, bo to może być powodem utraty tej gwarancji.

kocel
09-08-09, 11:32
nie no właśnie gdybym zamienił kompy przy osobie ktora ta gwarancje daje i ta osoba odrazu by sprawdziła czy wszystko jest ok (EGT-Afr itp. itd.) i udowodniłbym że samochód zyskał na mocy i całej reszcie dzieki poprawnemu komputerowi to gwarancji bym napewno nie utracił. Ale jak mam wziąść kompa i dać do całkiem innej osoby na przestrojenie to już jednak ta gwarancje moge utracic... (nawet gdyby było to zrobione idealnie)

Tompro
09-08-09, 15:20
Ale ogólnie to trzeba przyznać, że bardzo oblatana osoba Ci to turbo zakładała skoro nawet do kompa nie została wgrana mapa bazowa dla silnika który jest w aucie.

kocel
09-08-09, 16:35
ja już taki samochód kupiłem... i teraz odnajduje coraz to nowe smaczki tunera :)

grafix
28-02-11, 15:55
Do P29 da sie wgrac zewn mapy, to jest taki p28 bez obslugi vteca, oczywi na OBD1.

Miałem w swoim d16a9 takiego kompa, dało się go stroić.

Furious
01-03-11, 13:30
Niezły odkop sprzed 1,5 roku :/

grafix
02-03-11, 16:23
Może sie przydać zwłaszcza że ostatnio 3 osoby mnie na PW pytały jak swapować a9 do jajka ...