Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : gorsze prowadzenie się 6gen 3d

majkel
21-04-06, 13:58
1. Wymieniłem oponki na letnie wreszcie. Przesiadłem się z 175x65x14 na 185x60x14.
Niby niewielka zmiana ale jeździ się znacznie gorzej. Szarpie kierownicą i nosi na koleinach. Wiem że to wada szerszych kapci - ale czy to możliwe żeby tak niewielka zmiana profilu tak bardzo wpłynęła na odczucia z jazdy?
Subiektywnie jeździło się na 5 - teraz na 3,5. Jedyne co się poprawiło to hamowanie.

Pomyslałem że może zbieżność nie bangla. Pojechałem gdzie trzeba - a diagnosta mi mówi że zbieżność to i może trzeba zrobić, ale najpierw wymienić łożysko-piastę (lewy przód). Koło faktycznie ma luzy. Być może na zimowych kapciach nie było tego tak czuć. A może coś jeszcze?

Przy wymianie opon zwróciłem uwagę na to co jest w nadkolach. Silentblocki z tyłu mocno sparciałe - ale jeszcze nie wyrobione całkiem. Klocki, tarcze równo starte - więc raczej to nie hamulce.

2. Ile moze orientacyjnie kosztować piasta/łożysko na lewy przód (auto bez ABSu) z wymianą?

3. Kolejna sprawa - tego samego dnia co wymiana oponek zrobiłem wreszcie klimę. Nie wiem czy łączyć to z oponami, czy z klimą - ale dół poniżej 3500rpm wyraźnie osłabł. Cholera wiem, że większe kapcie mulą - ale te, to prawie to samo co było! 08.04 na hamowni wszystko było ok.
Szczerze mówiąc to sam już nie jestem pewien, czy jak wyłączę klimę to jest lepiej (znacie pewnie to uczucie gdy coś was wkur.... tylko nie wiecie co :mrgreen: )

Poradźcie co sprawdzić, co jeszcze może być przyczyną mojego wkur.....

wilder666
21-04-06, 15:57
Ad 1.Niestety zmiana rozmiaru opony(szerokości i profilu) prowadzi do tego, że samochód zaczyna "tańczyć" w koleinach i i wyrywa kierownicę... Coś za coś
Ad 2. Nie wypowiadam się...
Ad 3. Klimatyzacja strasznie obciąża silnik i niestety, samochód poniżej 3500 tys/obr jest mułowaty, musisz się ztym pogodzić...

Pozdro.

bartol
21-04-06, 19:05
Ad 1.Niestety zmiana rozmiaru opony(szerokości i profilu) prowadzi do tego, że samochód zaczyna "tańczyć" w koleinach i i wyrywa kierownicę... Coś za coś
Ad 2. Nie wypowiadam się...
Ad 3. Klimatyzacja strasznie obciąża silnik i niestety, samochód poniżej 3500 tys/obr jest mułowaty, musisz się ztym pogodzić...

Pozdro.

Ale bez przesady to jest niewielka roznica miedzy oponami zeby az tak zaczelo wozic samochod... stawiam na luzy w zawieszeniu :roll:

majkel
21-04-06, 22:42
Ad.3. Pierwsze słyszę żeby klima tak muliła i aż mi się wierzyć nie chce. Ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć?

Rikoo
21-04-06, 22:47
wypowiadam sie klima zamula ale czy strasznie nie wiem ale czuc roznice
co do opon to ja z 195/60/14 przeszlem na 205/45/16 i jestem zachwycony jazda fakt ze jezdze wolniej bo moje miasto do super idealnych drog nienalezy ale prowadzenie mam spoko i wogole nienarzekam :lol:

majkel
21-04-06, 22:57
Przypuszczam że co do prowadzenia w moim przypadku to było tak że na miękkim zimowym kapciu nie czułem luzów - a na twardej i troszeczkę szerszej/niższej letniej gumie już je czuję i to one tak mnie wkurzają.

A co do klimy - echhhh - po cholerę ją naprawiałem :wink:

Większej gumy na tą felgę nie założę - a felgi na razie zmieniać nie zamierzam - odrapany i poprzecierany oryginał hondy 14". Lans jest ważny ale taka felga budzi mniejsze zainteresownie amatorów cudzego. Mam ochotę posadzić delikatnie auto ale obawiam się że wtedy te kółeczka będą śmiesznie wyglądały. Chociaż teraz mam prześwitu w nadkolach coś pod 5 centów :D i to jest dopiero cross.

No ale w tym miesiącu wypadły mi nieoczekiwane luzy i klima więc sprężynki poczekają do kolejnej wypłaty - teraz to dywagacje o dupie marynie.

maps
23-04-06, 12:31
A co do klimy - echhhh - po cholerę ją naprawiałem :wink:

Jeśli włączasz klimę i zamula to nie możesz po prostu jej nie włączać? Nie prościej? Aż takich upałów jeszcze nie ma ....

majkel
23-04-06, 19:40
Wiesz, to nie o to chodzi. Nabilii mi klimę i powiedzieli że szczelna - wzięli za to dwie stówki z groszami - niby nie pieniądz - ale warto sprawdzić czy robota jest zrobiona dobrze. Poza tym uważam że jak jest to czemu miałbym z niej nie korzystać.

Pytam tutaj dlatego że wcześniej woziłem się passatem '98 i corollą '02 (nie moimi co prawda) i tam nie było czuć pod pedałem gazu czy klima włączona czy nie. Dlatego mnie to dziwi i pytam czy honda tak ma. Spadek mocy w niskim zakresie obrotów jest mocno odczuwalny.