Zobacz pełną wersję : szarpie przy zmianie biegu z 1 na 2-kę..
..mój problem polega na tym, że szarpie mi auto przy wrzucaniu dwójki...i nie mogę za cholere wyczuć aby to płynnie szło..szczególnie jak chce troche pogonić...jest odczuwalna "dzura"jak przy turbo
Poprostu możę kwestia wyczucia sprzęgła :) kiedy puszczasz np. za mało gazu do popuszczonego sprzęgła :) że on jakby już zwalniał przez za małe dodanie gazu :) tak mi się wydaje...poczekajmy na wypowiedzi innych :)
Ja też tak miałem, i dałem sobie z tym spokój do czasu aż na dobre zaczął mi szwankować przekaźnik od pompy paliwa (na ciepłym miał problem z odpaleniem). Po wymianie przekaźnika problem sam zniknął :) Nie przypuszczałem że to może być to, szukałem właśnie coś ze sprzęgłem. Jak masz możliwość to podmień go na chwilę i będziesz wiedział.
Honda Civic EG8 1992 1.5 V gen. Sedan
Możesz miec również wywalone poduchy na silniku i skrzyni.
NIe ciagnij wysoko 1, biegu, tak do 2 tys i wbijaj dwojke, chyba ze jak juz depniesz na pierwszym to krec do konca. I delikatnie z gazem mi troche zajelo nauczenie sie plynnej jazdy moja H.
..ale jak jest ok?...1 bieg tak do 2,5 tys obrotów ...puszczamy nie do końca..2 bieg i gazu troche czy puszczacie sprzęgło do końca i dopiero gazik..hm?
Lekko na 1. do 2 tys. i zmieniasz bez gazu, zawsze przy kazdym biegu puszczaj gaz i wciskaj jak calkiem puscisz sprzeglo.Nie umiem ZCi tak wytlumaczyc sam pokombinuj.Ale da sie plynnie jezdzic.
mi tez szarpało i poprostu wyczilem. Co prawda chyba troche mi szwamkuje docisk jednak duzo dało wyczucie i jest ok :) Czasami troche przypale sprzegło
Nie rozumiem tych waszych problemów XD Ja się ze swoją ejotką dogadywałem od pierwszej jazdy jeśli chodzi o sprzęgło itp :D Jak z kobietą trzeba - z wyczuciem :P