Zobacz pełną wersję : lampka kontrolna silnika
Witam.
A więc mam honde civic 3d rocznik 99 z silnikiem d14z2 i od pewnego czasu włącza mi się lampka kontrolna silnika.Włącza się świeci przez parę dni i gaśnie.I tak w kółko.Byłem z tym problemem w diagnostyce i mechanik mi powiedział, że wyskakuje jakiś błąd.Sami nie wiedzą dlaczego.Powiedzieli że być może jest to wina paliwa a być może trzeba wymienić sonde lambda.Że jak na razie można jeździć i najwyżej będzie większe spalanie a tak to nic się nie powinno stać.
Czy spotkaliście się z takim problemem i co zrobić żeby ta kontrolka zgasła bo nie powiem ale denerwuje mnie ona troszke....
Tak również mam 99 z D14Z2 i tam się świecił check engine gdy padała sonda. To że się nic nie stanie to raczej nie do końca, samo zapalenie sie kontrolki oznacza niedobra sytuacje, a usuniecie usterki powinno nastapic jak najszybciej.
W wogole to nie ten dział.
Byłem z tym problemem w diagnostyce
Mało było na forum o samdiagnostyce? To chyba 90% tematów o Civikach w Google...
mechanik
Ja bym go tak dumnie nie nazywał. Raczej "szpenio".
że wyskakuje jakiś błąd.Sami nie wiedzą dlaczego.
Jakiś? Wow. Nie no od razu widać że mamy do czynienia z geniuszem :D No przecież przyjechałeś że Ci check engine wywala, a oni zdiagnozowali profesjonalnie, że to wywala Ci jakiś błąd :D Wow.
Powiedzieli że być może jest to wina paliwa a być może trzeba wymienić sonde lambda
I do tego wróżbita! Może powinien pracować w EZO TV?
Że jak na razie można jeździć i najwyżej będzie większe spalanie a tak to nic się nie powinno stać.
Na razie, to znaczy do kiedy? Nie powinno. Najwyżej nowy katalizator kupisz, wiadomo, tani jest.
ODPOWIEDŹ NA PYTANIE: SAMODIAGNOSTYKA.
Odświerze trochę bo mam podobny problem. Od jakiegoś czasu mam wolne obroty na poziomie 300-400, pali mi się kontrolka check engine i nie wiem z jakiego powodu. Robiłem samodiagnostyke i nie znalazło żadnych błędów. Może ktoś miał podobną sytuację?
piotrstrojek
19-08-09, 07:28
Odświerze trochę bo mam podobny problem. Od jakiegoś czasu mam wolne obroty na poziomie 300-400, pali mi się kontrolka check engine i nie wiem z jakiego powodu. Robiłem samodiagnostyke i nie znalazło żadnych błędów. Może ktoś miał podobną sytuację?
Uzupełnij profil - napisz jaki silnik, na logikę - skoro wyskakuje check to błąd musi być :rolleyes:
Musisz miec błąd. doczytaj dokładnie jak sie robi samodiagnostyke i spróbuj jeszcze raz
czaja18, nie wiem jaki to silnik więc strzelam że to wina IACV - bo tak silnik się zachowuje po jego odpięciu :) Zrób samodiagnostykę i wszystko będzie jasne.
Mam civica hb 97r. 1.4i bez zwężki pod przepustnicą.
Czytałem jak się robi samodiagnostyke i nie wykryło żadnych błędów.
Przeczyszcze jeszcze silniczek krokowy i wtedy zobaczymy. Posprawdzam jeszcze wszystkie złącza a jak to nic nie da to chyba się skocze do warsztatu.
Edit:
Zrobiłem samodiagnostyke jeszcze raz i wygląda to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=MaL0BT02hw8&feature=related
lukasz0115
05-09-09, 09:31
Odświerze temat też zapaliła mi sie kontrolka silnika sprawdziłem samodiagnostyką i mam Błąd 17 VSS (Vehicle Speed Sensor) defective circuit or unplugged / defective sensor , bład 54 CKF Sensor (Crankshaft Speed Fluctuation) defective circuit or unplugged / defective sensor . Jak to moge naprawić ? Podobno mogł sie przetrzeć kabelek od czujnika prędkości ? Ktoś tak miał ?
^^Ja tak miałem (wcześniej padła wskazówka prędkościomierza) - wyjąłem wtyczkę od czujnika prędkości, psiknąłem WD-40 i po kłopocie.
Odświerze Odświeże ;)