Zobacz pełną wersję : LSD z s9b do y21... mozlwie problemy?
morgen
planuje przelozyc LSD z s9b do y21 ...
jakies problemy idzie nopotkac przy takiej opreacji? bedzie plug and play czy nie? :)
pozdro
Robiłem niedawno taką operację. Z doświadczenia powiem Ci że najszybciej i najwygodniej jest wziąc skorupkę S9B i przełożyc do niej oba wałki z Y21. U mnie co prawda była przekładka z S4C ale to tak właściwie to samo.
Ps. Temam raczej powinien znaleź się w dziale "układ jezdny", zgłosiłem do moda żeby przenióśł.
oko
mowisz o 2 walkach z biegami? bo FD jest teoretycznie to samo? 4.2?
oko
mowisz o 2 walkach z biegami? bo FD jest teoretycznie to samo? 4.2?
Tam są 2 wałki jeden to FD a drugi to biegi, przekładasz oba i działa, masz krótką skrzynię i LSD.
yhm
na obydwoch walkach w skrzyni raczej sa biegi :)
jeden to walek glowny drugi sprzeglowy
na kazdym jest zebatka od konretnego biegu
3-ojka, 4-orka czy cokolwiek jest zarowno na glownym jak i na sprzeglowym :)
domyslam sie,ze zapewne to wiesz, lecz przez skrot myslowy tak dziwnie zabrzmialo :)
pozdrawiam
yhm
na obydwoch walkach w skrzyni raczej sa biegi :)
jeden to walek glowny drugi sprzeglowy
na kazdym jest zebatka od konretnego biegu
3-ojka, 4-orka czy cokolwiek jest zarowno na glownym jak i na sprzeglowym :)
domyslam sie,ze zapewne to wiesz, lecz przez skrot myslowy tak dziwnie zabrzmialo :)
pozdrawiam
Masz rację, był to skrót myślowy. Jednakowoż w praktyce wygląda to tak że po rozłupaniu skrzyni Y21 (lub S4C) i zdjęciu wybieraków łapiesz za oba wałki i na żywca przenosisz do obudowy S9B. Mówię co widziałem, dokładnie tak zrobił Rem jak mi robił skrzynię z LSD :)
mozliwe problemy to: czesem trzeba costam podszlifowac w obudowie, sa rozne typy lozyskowania, i jest inny rozstaw srub na lsd i otwartym dyfrze do mocowania kola od przelozenia glownego.
oko dzieki za info :) to chyba rzeczywisice rozlupie y21 i przeloze te walki i bedize z dyni :cool:
A skrzynia S9B jest w czyms lepsza od Y21 jesli chodzi o budowe?
lepsza jest tylko w tym ze ma LSD... ;)
zlozylem z powrotem s9b do kupy i mam takie pytanie bo wrzucam biegi krece walkiem i ok dyfer sie ladnie kreci tylko ze na luzie tez sie kreci? na luzie nei powinien chyba?
Myślę że to raczej normalne, olej kręci Ci wałkami, kiedyś jak było -30 st. C to na dopiero odpalonym silniku przy puszczeniu sprzęgła na luzie samochód robił mi ruch do przodu :D
Masz rację, był to skrót myślowy. Jednakowoż w praktyce wygląda to tak że po rozłupaniu skrzyni Y21 (lub S4C) i zdjęciu wybieraków łapiesz za oba wałki i na żywca przenosisz do obudowy S9B. Mówię co widziałem, dokładnie tak zrobił Rem jak mi robił skrzynię z LSD :)
sprawdzilem organoleptycznie i walek glowny w y21 jest o kilka milimetrow krotszy niz ten z s9b
w wyniku czego jak nakladam obudowe s9b to nie moge tej klamry z obudowy nanizac na rowek w lozyskach:/
ktos ma jakis pomysl jak to rozwiazac?
a wybieraki biegow zostawic z s9b?
sprawdzilem organoleptycznie i walek glowny w y21 jest o kilka milimetrow krotszy niz ten z s9b
w wyniku czego jak nakladam obudowe s9b to nie moge tej klamry z obudowy nanizac na rowek w lozyskach:/
ktos ma jakis pomysl jak to rozwiazac?
a wybieraki biegow zostawic z s9b?
Na Twoim miejscu przedzwoniłbym do Remka (Rem36), na pewno Ci coś podpowie. Jeśli chodzi o wybieraki to z tego co pamiętam u mnie przełożone zostały razem z wałkami z S4C.
mam pytanie w sumie do rema:) co tam trzeba podpilowac w tej obudowie? sprawa w miare pilna :o