PDA

Zobacz pełną wersję : Centralny zamek Aerodeck

riki79
28-07-09, 23:27
Witam,
Wiem, że o centralnych było już dużo, ale żaden nie dotyczył Aerodecka, ani przynajmniej 5D, a co więcej - nie traktowal o moim problemie....

Mam Aerodecka 99r z imo i centralnym otwieranym kluczykiem. Niestety, otwierają się tylko drzwi kierowcy, pozostałe + klapa pozostają zamknięte. Jeśli manualnie otworzę pozostałe drzwi, zamek zamyka je bez żadnego problemu. Ostatnio rozkręciłem drzwi kierowcy (tylko te drzwi otwierały wszystko jak jeszcze działało, zamek drzwi pasażera otwierał tylko drzwi pasażera), pogrzebałem, odkręciłem zamek i nim poruszałem i zaczęło działać - niestety bardzo krótko i znowu nie działa... Myślę nad wymianą siłownika, ale nie wiem dokładnie gdzie się znajduje (przy zamku?). Nigdzie nie znalazłem zdjęć, a manual konkretnie tego nie okresla - przynajmniej ja tego nie widzę.

Przy pięciu furtkach brak centrala jest niestety problemem :(, więc byłbym wdzięczny za pomoc i sugestie....

Pozdrawiam,
riki79

lunatyk
28-07-09, 23:48
kolego podłączę się pod Twój temat <piwo>

Jeżeli miałem centralny zamek sterowany z pilota... ale ale zgubiłem pilota i nie mam zapasu to muszę kupić cała centralkę z nowym pilotem czy wystarczy sam pilot + jakieś przeprogramowanie do starej centralki ?

co myślicie o tym ?

http://www.stig.pl/produkty.php?id_produktu=257&id=302

ps. sory za pewnie cholernie oczywiste pytanie ;-)

mickee
29-07-09, 07:03
Do riki79
Jeżeli masz centralny zamykany/otwierany kluczykiem to w drzwiach kierowcy nie masz siłownika tylko taki jakby przełącznik, który daje sygnał do zamknięcia lub otworzenia - poprostu zwiera odpowiednie styki. Obstawiam, że zasyfiły się. Nie pomogę Ci niestety w zlokalizowaniu tego bo nie miałem jeszcze powodu żeby się tym zajmować.
Myślę, że jak rozkręcisz drzwi to jakoś dojdziesz gdzie to jest, muszą wychodzić z tego przewody.

raq22100
29-07-09, 10:10
To jest w schowane w mechanizmie z tego co pamiętam, tak smao jak oryginalny siłownik schowany (wbudowany) w zamek "normalny".

@lunatyk CZ z pilotem miałeś seryjny czy doczepiany do CZ?

lunatyk
29-07-09, 11:27
kolego nie mam pojęcia jaki był orginalny... pilot był czarny, kanciasty z czerwonym dużym cięzko działającym kwadratowym/prostokątnym guziczkiem :)

raq22100
29-07-09, 20:34
hmm, to może być trochę ciężko, musiałbyś poszukać centralki.

riki79
29-07-09, 23:45
To jest w schowane w mechanizmie z tego co pamiętam, tak smao jak oryginalny siłownik schowany (wbudowany) w zamek "normalny".

@lunatyk CZ z pilotem miałeś seryjny czy doczepiany do CZ?

Czyli rozwiązanie mojego poblemu leży w okolicch zamka? Myślisz żeby go odkręcić, wyjąc i dokładnie zbadać?

raq22100
29-07-09, 23:51
Nie, nie, z tą centralką to odpowiedź dla lunatyka. A kolega riki niech jeszcze raz rozbierze drzwi kierowcy, odkręci zamek i tam masz taki "przełącznik", trudno to nazwać siłownikiem, choć w po części pełni jego funkcje. To jest jego wina ;) Ewentualnie wymień. Ja bym jednak poczyścił, lub rozkręcił i psyknął elektrosolem po stykach, złoty środek ;)

riki79
30-07-09, 08:46
Nie, nie, z tą centralką to odpowiedź dla lunatyka. A kolega riki niech jeszcze raz rozbierze drzwi kierowcy, odkręci zamek i tam masz taki "przełącznik", trudno to nazwać siłownikiem, choć w po części pełni jego funkcje. To jest jego wina ;) Ewentualnie wymień. Ja bym jednak poczyścił, lub rozkręcił i psyknął elektrosolem po stykach, złoty środek ;)

Gracias mi compadre :D
W sobotę się za nie biorę.

Pozdrawiam
R.

stuwamg
31-07-09, 11:26
Ja miałem podobny problem, z tym, że mi nie zamykał z kluczyka tylko otwierał. W końcu wziąłem się za ten problem i stwierdziłem, że urwały się kable w kostce, która jest pod gumową osłoną w miejscu gdzie kable przechodzą z drzwi do wnętrza. U mnie dodatkowym objawem było to, że przestał mi działać głośnik w drzwiach kierowcy.
Wcześniej też myślałem, że to wina switcha w drzwiach, ale po spięciu urwanych kabli wszystko działało. Przerobiłem teraz na sterowanie z pilota (centralka stiga).
Pozdrawiam

riki79
31-07-09, 22:07
Ja miałem podobny problem, z tym, że mi nie zamykał z kluczyka tylko otwierał. W końcu wziąłem się za ten problem i stwierdziłem, że urwały się kable w kostce, która jest pod gumową osłoną w miejscu gdzie kable przechodzą z drzwi do wnętrza. U mnie dodatkowym objawem było to, że przestał mi działać głośnik w drzwiach kierowcy.
Wcześniej też myślałem, że to wina switcha w drzwiach, ale po spięciu urwanych kabli wszystko działało. Przerobiłem teraz na sterowanie z pilota (centralka stiga).
Pozdrawiam

Przerobiłeś we własnym zakresie czy zleciłeś komuś czarną robotę?
Jeśli sam, może masz zdjęcia opisujące kolejność prac? Też myślę nad sterowaniem z pilota, ale nie jestem pewny sukcesu, więc jak na razie się za to nie zabieram.. :/

raq22100
31-07-09, 23:06
Polecam centralki stiga, proste w instalcji.

Może to ktoś przyklei?;//
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=43493

refi68
01-08-09, 17:08
Witam,
Aby nie tworzyć nowego wątku - mam pytanie - aerodeck civic 2000r - alarm oryginalny hondy i centralny zamek. Pilot działa tylko wewnątrz auta;). Natomiast z zewnątrz auta nie daje sie otworzyć z pilota ( dodam iz bateria jest ok).
Może ktoś zna rozwiąznie tego problemu?