Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Reset zegarka przy odpalaniu....co jest

xstanx
28-07-09, 07:37
Witam....mam pytanko moze ktos z was mial taki problem ..posiadam civica 98rok...motyw jest taki ze niedawno przy odpalaniu zaczal sie resetowac zegarek i tak jest za kazdym razem przy przekrecaniu stacyjki...hmmm..ciekawe:) .... bezpieczniki niby ok...moze gdzies jakas zwara :) hmmm...

ejzon
28-07-09, 07:54
a nie masz czasami słabego akumulatora ??? jeżeli tak to przy odpalaniu napięcie spada tobie tak że zegarek się resetuje ... u mnie np (a tez mam słabe aku) radio się wyłącza podczas kręcenia

xstanx
28-07-09, 08:00
...akumulator odpada..wlasnie sprawdzilem napiecie ..jak w ksiazce trzyma 12.59V...czyli chyba to nie to...

dre2008
28-07-09, 08:14
No to kolego prawdz tez bezpiecznik odpowiedzialny za podtrzymywanie danych w komputerze. Moze byc przepalony lub wogole go nie byc. U mnie w 5Genie HB znajduje sie w gniezdzie pt BACKUP i ma wartosc 7.5 A

xstanx
28-07-09, 08:43
BINGO...sprawdzilem jeszcze raz bezpieczniki..tym razem miernikiem....i rzeczywiscie okazalo sie ze bezpiecznik BACKUP padl...wielkie dzieki dre2008...niech ci Bog w dzieciach wynagrodzi.. hehe :) .. pozdro...wielkie dzieki

Hikiel
28-07-09, 10:51
A wystarczylo uzyc opcji szukaj bo temat walkowany miliard razy :rolleyes:

xstanx
28-07-09, 10:57
a szukal..ale nie znalazl:))

raq22100
28-07-09, 20:59
Jeszcze jedno, ejzon pisał że mu sie radio wyłącza przy zapłonie.... A to tak ma nie być? U mnie w 5D 99r tak jest od 99r, odrazu po wyprowadzeniu z salonu. To jakiś błąd seryjny?

nowmorde
28-07-09, 21:19
U mnie to samo z radiem się dzieje, mam słaby akumulator ale nie przyszło mi do głowy, że to może być powód, myślałem, ze tak ma być :) W poprzedniej H, Vgen też chyba tak miałem...

wojtu
28-07-09, 22:05
to z radiem to chyba norma jest po chwili powinno dalej grać, tak samo przygasają światła przy zapłonie.

karpik85
28-07-09, 22:57
Niektóre radia (np. Pioneery) wyłączają się przy niskim napięciu w instalacji elektrycznej aby nie rozładować akumulatora jeśli się je zostawi na dłużej włączone przy zgaszonym silniku. Przy odpalaniu jest duży spadek napięcia i dlatego radio na moment gaśnie - to normalne.

raq22100
29-07-09, 10:08
A to nie jest tak że honda po prostu odcina napięcia od wszystkich urządzeń dając tylko na niezbędne do odpalenia i rozrusznik? U mnie np. też nawiew przygasa, a zaznaczam że jest tak od samego początku.

rooter666
29-07-09, 10:23
z tym radiem i światłami to tak ma być że się wyłączaja żeby ułatwić rozruch silnika :)

taz666
29-07-09, 10:55
A to nie jest tak że honda po prostu odcina napięcia od wszystkich urządzeń dając tylko na niezbędne do odpalenia i rozrusznik? U mnie np. też nawiew przygasa, a zaznaczam że jest tak od samego początku.

z tym radiem i światłami to tak ma być że się wyłączaja żeby ułatwić rozruch silnika :)

Dokładnie tak jest. U mnie w 6gen kiedy jest rozruch prawie wszysko inne jest odcinane; światła, radio, wycieraczki, jeśli opuszczasz szybę (na elektryce) to też zatrzymuje się do momentu odpuszczenia kluczyka z pozycji rozruchu.

kwazer
11-10-09, 20:10
dokladnie zasilanie jest odcinane od prawie wszystkiego przy rozruchu
jedynym autkiem w ktorym nie odcinalo jak sie kiedys spotkalem bylo pierwsze
autko kumpla - malec:D
ale tam elektryka byla wogole home made...