PDA

Zobacz pełną wersję : centralny zamek w civic 5gen

fishki
28-07-09, 07:11
Wiam

Wczoraj przystapilem do instalacji centralnego zamka w mojej hondzie civic Vgen HB i udało mi sie zainstalować siłowniki w drzwiach (2 x slave)zrobiło sie dosc pozno i prace odlozylem. Teraz mam 2 problemy

- jak estetycznie przeprowadzic kabel z drzwi do srodka? Drzwi nie mam zamiaru sciągać a troche mam problem z wyjeciem kostki w drzwiach? - jakies rady?
- centralke sterujaca chce podlączyc pod kierunkowskazy. Myslalem, zeby isc kablem od przycisku światel awaryjnych. Czy to duzo pracy czy macie lepszy pomysl? Jak wyciagnąc przycisk? Wystarczy go podważyc?

Pozdrawiam serdecznie!

najemnik_
28-07-09, 07:37
Po co drzwi?? sciagnij przedni blotnik i masz piekny na przeciagniecie kabli do drzwi.

tak wysatrczy go podwarzyc

pozdro

raq22100
28-07-09, 20:57
ja tak pociagnalem w rurce termokurczliwej bez zdejmowania, rurka czarna osłania kable i nie jest wcale widoczna, podłącz centralke pod awaryjne, najlepsze rozwiązanie, nie zapomnij o zastosowaniu diód prostowniczych! A jak kolega wyżej pisał wystarczy go podważyć płaskim śrubokrętem

fishki
28-07-09, 21:03
Jeżeli sie podlancza pod awaryjne to z tego co wiem nie potrzeba diod. Mam juz zalozone silowniki, a kable mam w samochodzie - udało mi sie przejsc fabrycznymi plastikowymi rurkami. Wyprowadzilem + 12 i teraz zostalo tylko przymocować centrale + polutowac kable. No i te nieszczesne awaryjne :) ale to 1 kabel

raq22100
28-07-09, 21:12
U mnie w 5D 99r trzeba było. Tzn do końca nie wiem, ale do jednej storny podpiąłem się w jakiejś kostce pod kierownicą, ale 2 strony znaleść tam nie mogłem, dlatego poszlo na awaryjne. Jesli podepniesz się tym kablem do 1 w kostce w awaryjnych to nie trzeba a jesli rozgałęzienie na 2 to trzeba.

pzdr,

fishki
29-07-09, 07:33
Myśle tak: Diody sa potrzebne przy rozgalezieniu w celu uniknienica cofania sie pradu co powoduje, ze migaja 2 kierunkowskazy zamiast jednego który włączymy. Dzis wieczorem wyjdzie w praniu i mam nadzieje ze skoncze temat centralnego :)

raq22100
29-07-09, 10:07
Dokładnie jest jak myslisz, ostrzegam tylko żeby zdziwienia nie było, bo już kilka osób nie wiedziało dlaczego.

fishki
29-07-09, 21:45
No i sie przejechalem ;) wiedzialem do czego sa diody a jednak myslalem ze u mnie nie beda potrzebne. A byly. Centralka zalozona ale kierunki nie migaja :D Chcialem zalozyc diody swiecace - one tez dzialaja tylko w jednym kierunku ale nie spelnily zadania. Jutro ostatnie szlify. Musze jeszcze nakleic folie na drzwi i zalozyc tapicerke ;)

raq22100
29-07-09, 23:45
To masz jakis problem, czy nie?;) Bo juz nie wiem czy sobie sam poradzisz. Masz problem z kierunkami przy zamykaniu i otwieraniu czy jak?

fishki
30-07-09, 07:11
Nie mam :) Poradze sobie sam. Kierunki sa teraz odlaczone. 2 diodyi i koniec pracy. Dzieki wszystkim