Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wskaźnik temperatury silnika. -Ej6

misiek707
27-07-09, 18:08
Witam!

Moje auto to civic ej6 silnik D16Y7
Wskazówka temperatury w moim civicu nie podnosi się wyżej niż tutaj na fotce którą dziś zrobiłem:
http://img505.imageshack.us/img505/5479/dsc02240n.jpg

W moim poprzednim civicu (ej9 1.4) Wskazówka ta podnosiła się przy normalnej temp. silnika do połowy.

Dzisiaj chciałem zrobić reset ecu i czekałem parę minut, silnik był gorący i przewody doprowadzające ciecz do silnika też. Silnik pracował na biegu jałowym a temp na wskaźniku wogule nie rosła.

Pytanko czy to wina termostatu?

vrod
27-07-09, 20:44
termostat, albo czujnik, kable od czujnika i spróboj je zewrzec i sprawdź czy na zegarach kontrolka pójdzie na max, jezeli nie to spróboj do masy dotknąć i powinno pójsc jak żadne z tych prób nie pomaga to walniety czujnik, jezeli idzie na max to wina termostatu

sparco
27-07-09, 23:05
ja miałem tak samo u siebie kiedy walnięty był termostat, po wymianie jak ręką odjął i wskazówka wędruje lekko przed połowę :)

misiek707
27-07-09, 23:11
ja miałem tak samo u siebie kiedy walnięty był termostat, po wymianie jak ręką odjął i wskazówka wędruje lekko przed połowę :)

Właśnie w mojej poprzedniej hondzie tak było. Dzięki chłopaki jutro zwieram styki kabelku od czujnik i zdam relacje.

Dzisiaj zmieniłem termostat. Wskazówka po nagrzaniu silnika wznosi się raczej tak samo jak na starym termostacie. Wentylator po paru minutach się załączył i wyłączył więc wszystko hyba jest OKi. Może po prostu ta wskazówka ma być w takim położeniu? Bo skoro wszystko chodzi i wentylator się załączył...?

olszes
28-07-09, 19:56
u mnie tez była pod połowa ;) i wszystko dzialalo bez zarzutu, widocznie one tak juz maja :p