Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z odpalaniem honda Civic 1.3 16V

Dragon222
25-07-09, 22:41
A wiec mam problem z odpalaniem czasem zaskoczy szybko a czasem mogę go trzymać nawet 8 sekund i nie zaskoczy i obojetnie czy silnik jest rozgrzany czy nie, na niskich obrotach obroty falują (czasem zależy jak mu leży) a raz gdy jechałem na luzie zdarzyło sie nawet że zgasł. Przewody wysokiego napięcia są ok tak samo świece. Wiec w czym może być problem?? :( Teraz mam w planach zmianę właśnie wszystkich filtrów i olej.

Przy okazji info : Silnik na monowtrysku 16 zaworowy gaźnik sterowany elektronicznie Autko posiada samodiagnoze

Nie ma przekaznika pompy paliwa jak co wiec to nie to:P

Pomocy :P

molekss
25-07-09, 22:55
filtry wato wymienić, objawy wskazują na zawór EACV - wyczyszczenie powinno pomóc

czyszczenie zaworu obejściowego EACV:
http://www.civic5g.yoyo.pl/silnik.php?art=eacv

pozdrawiam

Skoti
27-07-09, 13:11
a może spróbuj na włączonym zapłonie nacisnąc1-2 razy pedał gazu przed zapaleniem. Z twojego postanie nie moge wywnioskować czy w ogole ci nie zapala czy poprostu musisz dłużej kręcić.
Wyczyść krokowca i powymieniaj filtry itd.

kristico86
27-07-09, 15:36
witam miałem ten sam problem(d13b2) tyle że do tego jeszcze moja hanka paliła wtedy 13 litrów na setkę:mad:.....najpierw wymyłem krokowy - nie pomogło więc go wymieniłem też nie pomogło, potem do wymiany poszedł map sensor, sonda lambda, i czujnik temp w patelni i nic:( ale wymieniłem gaźnik i to był strzał w dziesiątkę bo teraz auto idealnie odpala pali 6-7 litrów w cyklu mieszanym....ale jak radzą klubowicze krokowy to w tym momencie priorytet:)

uniu1
27-07-09, 22:39
w sprawie gaźnika d13b2 szczegolnie ustawiania podaje maila do speca starej daty od gaźników samochodowych głownie hondowskich: termal-pl@wp.pl

Dragon222
29-07-09, 00:18
Naciskanie pedału gazu nie robi mu żadnej rużnicy. To jest tak że raz czy dwa razy na tydzien musze czekac no gdzieś 8 sekund az odpali a tak to albo odpala odrazu po przekreceniu kluczyczyka albo trzeba poczekac 3-4 sekundy i tak jest najczesciej no ale mówie raz czy 2 razy w tygodniu zdarzy sie że jest problem z odpaleniem... Zajme sie tym krokowym napierw:P

A honda pali w okolicach 6-7 litrów :P jak trenuje eko drajwing oczywiscie :D

teg
29-07-09, 00:23
Jeśli nie IACV, to może gaźnik, a może naprawdę hardkorowe rozregulowane luzy zaworowe :/

Dragon222
29-07-09, 00:38
Ja go chyba pod kompa podłacze może wtedy cos pokarze :P

molekss
29-07-09, 12:28
pod kompa nie podłączysz ale samodiagnostykę możesz zrobić :)

Artek82
30-07-09, 09:15
zajrzyj w kopułkę rozdzielacza i zerknij na palucha, może nie pomoże ale nie zaszkodzi....