Zobacz pełną wersję : Klimatyzacja 5D a 3D
Witam
Mam takie pytanie czy klimatyzacja w Civicu 3d a 5d jest kompatybilna? Czy cały zestaw od 3D podejdzie do 5D? Silnik z serii D w obydwóch. Chodzi o auta z roczników 95-01. Na pewno panel do sterowania klimatyzacją jest inny. Bardzo będę wdzięczny za informacje..
a to ciekawe bo jak ostatnio dzwoniłem do kolesia z Poznania bo sprzedawał do 3D i sedana, zapytałem czy przypasuje do angielki to powiedział że niestety nie pasują :/
To samo mi teraz napisał jeden koleś mający obie na sprzedaż, że są kompletnie różne..
od angielskiego nie pasuje parownik i rurki, reszta tak.
Witam może ma ktoś schemat lub rysunek pokazujący cały układ klimatyzacji w Eg6 brakuje mi jednego przewodu do klimy chciałbym zobaczyć który to i zamówić bo klima jest teraz rozłożona z góry bardzo dziękuje
Sprawdź tutaj, kieruj się numerami seryjnymi części:
http://japancars.ru/cat/honda/
To ciekawe. Ja zakładałem do angielki z 97 po lifcie 5d z kanadyjskiej wersji 92rok 3d i pasowało wszystko prócz włącznika i mocowań chłodnicy.
od angielskiego nie pasuje parownik i rurki, reszta tak.
Nie udało mi się sprzedać tej klimy więc podjąłem się jej założenia, napiszę co pasuje a co nie może komuś się przyda.
Pierwsze co trzeba zrobić to kupić przycisk do włączania klimy. Bo panele są zupełnie inne w obu autach.
Parownik pasuje jak ulał, tylko trzeba kabel dochodzący do niego od konsoli przedłużyć o jakieś 10cm.
Rurki do parownika też ok z tym że trzeba ścianę działową parę razy solidnie młotkiem trzasnąć <twarda jak..> żeby zrobiło się miejsce na rurkę i lekko je podgiąć.
Mały problem jest z puszką od filtra powietrza bo w 3D jest on zupełnie w innym miejscu i węże uniemożliwiają jego normalne zamocowanie, trzeba trochę pokombinować.
Wiązka od klimy jest też inna więc trzeba zaopatrzyć się w taką w 5D.
Uchwyt od chłodnicy też jest inny więc jedną dziurę trzeba wywiercić w pasie przednim i siedzi ładnie. Reszta spasowała bez większych problemów.
Teraz tylko cieszyć się przyjemnym chłodkiem...
właśnie szukałem odpowiedzi na ten temat,
wychodzi na to że jednak lepiej poszukać zestawu do 5-D,
pozdr.
Witam Forumowiczow. Pisze w tym temacie bo nie bardzo wiedzialek gdzie indziej pisac. Posiadam Honde Civic 1996r coupe 1.6 KAT EJ6 i ogolnie rzecz biorac jestem w niej zakochany (mimo iz motoryzacja nie jest lekko mowiac moja mocna strona). Jezdze Nia juz 2 lata i mysle intensywnie o zmianie auta glownie z tego powodu ze nie ma klimy moj Civic. I tak sobie pomyslalem ze gdyby dalo sie zamontowac w Niej klimatyzacje w miare rozsadnych kosztach to zostal bym z Nia na kolejne pare lat...czy ktos z Was ma lub mial stycznosc z tematem? Jestem z Wroclawia i chetnie udal bym sie do kogos ogarnietego co by mi moja hanie schlodzil troche ;)