Zobacz pełną wersję : Zapowietrza mi się bak, czy to normalne??
Właśnie taki problem mam jak odkręcam korek od baku bardzo dużo wylatuje powietrza zgazowanego, co morze być tego przyczyną ?? piszcie może coś pomożecie :D
Jak dla mnie to absolutnie normalne, nie wiem jak z innymi autami ale miałem to w dwóch Hondach.
wylatuje? a nie jest zasysane? to chyba normalne, jak pompa zasysa paliwo to robi podcisnienie w baku. jak autko troche postoi to zazwyczaj nie syczy.
tak czy inaczej dla mnie jest to normalne, mam tak w civicu, jest tez tak w avensisie, felicji uniaku cienkim.... wiec chyba to norma...;)
najbardziej zazysa jak się już dojeżdża do stacji na oparach paliwa i trzeba zalac prawie full to wtedy robi "wwwwssssssyyyyyyyyyp":D
Normalka :) U każdego tak jest :)
Dzięki chłopaki za rozjaśnienie sprawy pozdro dla was można zamykać temat
Ale musisz byc bardzo ostrzony! W skrajnych przypadkach wsysssa ludzi!
:D:D:D
Ale musisz byc bardzo ostrzony! W skrajnych przypadkach wsysssa ludzi!
:D:D:D
dlatego na korku jest napisane remove slowly - żeby nie wessało
skolopendra
24-07-09, 15:54
podciśnienie w baku robi specjalny układ.i nie jest to wynikiem pracy pompy paliwa ;)
a jest tak po to, żeby na wypadek uszkodzenia pojazdu(baku) nie doszło do eksplozji w skutek zapalenia się oparów
Ostatnio spotkało mnie dziwne zjawisko, że po zatankowaniu do pełna (do odbicia pistoletu) samochód stał dobę nieruszany (w dzień na słońcu) a następnego dnia zobaczyłem paliwo cieknące przez odpowietrznik w korku, po odkręceniu korka nie zassało paliwa, benzyna była pod korek. Czyżby rozszerzalność temperaturowa cieczy?
Tak, powiedzmy. Zimą do baku zmieścisz więcej benzyny niz latem.
Czytałem gdzieś że ciśnienie powstaje z powodu ekologii hani. Chodzi mianowicie o to że jest filtr który filtruje opary benzyny i w baku powstaje ciśnienie które wypycha te opary do tego filtra dlatego na korku jest remove slowly żeby ciśnienie go nie wystrzeliło a nie odwrotnie że zasysa powietrze (nie było by potrzeby pisać ostrzeżenia żeby otwierać powoli jakby było podciśnienie, człowieka nie wessie :-) Poza tym gdyby tworzyło się podciśnienie to nie było by tego zaworku bezpieczeństwa w korku który otwiera się jak silnik ciągnie paliwo, a w każdym korku w każdym aucie jest żeby właśnie nie tworzyło się podciśnienie. Spróbuj sobie wyciągnąć ustami powietrze z pustej butelki jak nie będzie miało jak tam dojść powietrze to nie dasz rady, więc musi być przelot, tak samo działa ten zaworek w korku wlewu.