Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zapowietrza mi się bak, czy to normalne??

Djadi
23-07-09, 14:27
Właśnie taki problem mam jak odkręcam korek od baku bardzo dużo wylatuje powietrza zgazowanego, co morze być tego przyczyną ?? piszcie może coś pomożecie :D

straznik
23-07-09, 14:42
Jak dla mnie to absolutnie normalne, nie wiem jak z innymi autami ale miałem to w dwóch Hondach.

qba1983
23-07-09, 15:20
wylatuje? a nie jest zasysane? to chyba normalne, jak pompa zasysa paliwo to robi podcisnienie w baku. jak autko troche postoi to zazwyczaj nie syczy.
tak czy inaczej dla mnie jest to normalne, mam tak w civicu, jest tez tak w avensisie, felicji uniaku cienkim.... wiec chyba to norma...;)

MichałJ
23-07-09, 16:05
U mnie też zasysa:p

majin103
23-07-09, 16:21
najbardziej zazysa jak się już dojeżdża do stacji na oparach paliwa i trzeba zalac prawie full to wtedy robi "wwwwssssssyyyyyyyyyp":D

vtec
23-07-09, 17:04
Normalka :) U każdego tak jest :)

Djadi
23-07-09, 19:28
Dzięki chłopaki za rozjaśnienie sprawy pozdro dla was można zamykać temat

taif1991
23-07-09, 21:58
Ale musisz byc bardzo ostrzony! W skrajnych przypadkach wsysssa ludzi!

:D:D:D

Chemiczny
24-07-09, 14:34
Ale musisz byc bardzo ostrzony! W skrajnych przypadkach wsysssa ludzi!
:D:D:D

dlatego na korku jest napisane remove slowly - żeby nie wessało

skolopendra
24-07-09, 15:54
podciśnienie w baku robi specjalny układ.i nie jest to wynikiem pracy pompy paliwa ;)

a jest tak po to, żeby na wypadek uszkodzenia pojazdu(baku) nie doszło do eksplozji w skutek zapalenia się oparów

cichy10
24-07-09, 20:08
Ostatnio spotkało mnie dziwne zjawisko, że po zatankowaniu do pełna (do odbicia pistoletu) samochód stał dobę nieruszany (w dzień na słońcu) a następnego dnia zobaczyłem paliwo cieknące przez odpowietrznik w korku, po odkręceniu korka nie zassało paliwa, benzyna była pod korek. Czyżby rozszerzalność temperaturowa cieczy?

MichałJ
25-07-09, 11:29
Tak, powiedzmy. Zimą do baku zmieścisz więcej benzyny niz latem.

kwnc
27-07-09, 17:55
Czytałem gdzieś że ciśnienie powstaje z powodu ekologii hani. Chodzi mianowicie o to że jest filtr który filtruje opary benzyny i w baku powstaje ciśnienie które wypycha te opary do tego filtra dlatego na korku jest remove slowly żeby ciśnienie go nie wystrzeliło a nie odwrotnie że zasysa powietrze (nie było by potrzeby pisać ostrzeżenia żeby otwierać powoli jakby było podciśnienie, człowieka nie wessie :-) Poza tym gdyby tworzyło się podciśnienie to nie było by tego zaworku bezpieczeństwa w korku który otwiera się jak silnik ciągnie paliwo, a w każdym korku w każdym aucie jest żeby właśnie nie tworzyło się podciśnienie. Spróbuj sobie wyciągnąć ustami powietrze z pustej butelki jak nie będzie miało jak tam dojść powietrze to nie dasz rady, więc musi być przelot, tak samo działa ten zaworek w korku wlewu.