Zobacz pełną wersję : Świszczy wiatr z prawej strony
Gdzieś z prawej strony ciągle słyszę świszczenie, sprawdzałem listwę przy szybie, uszczelki w drzwiach i już mi pomysłów brakuje. Bagażnika brak, anteny CB nie ma. Im szybciej jade tym bardziej świszczy. Po lewej stronie cisza. Może to wlot powietrza do kabiny,co? A może coś przeoczyłem - nie wiem. Może ktoś już uporał się z świszczeniem i coś doradzi. Obserwację utrudnia mi żona która nie chce prowadzić auta jak gdzieś jedziemy żebym mógł nasłuchiwać :)
Spróbuj przejechać się ze złożonym lusterkiem z prawej strony.
Pozdrawiam,
MM
Świszczało mi kiedyś i przyczyną było mocowanie lusterka był taki luźny plastik ale było to we Fiacie Uno. Może tu coś podobnego?
O to nowy trop. Muszę sprawdzić.
Ja tak miałem z lewej strony. Powodem była uszczelka. Nieco się rozciągnęła i w tylnym, górnym rogu lewej przedniej, bocznej :))) szyby zrobił się mały wałek z gumy i miniaturowa dziurka. Czasami szumiało mi przy uchu.:mad:
Najpierw zakleiłem czarnym silikonem ale było brzydko. W końcu wymieniłem uszczelkę w ASO i przestało.
Ale jest jeszcze kilka niezbyt szczelnych miejsc. Na szczęście u kolegi w Fiacie Stilo jest gorzej :)
przez elektryczne otwieranie szyb ściąga uszczelke z góry do dołu przy lusterku, ona zawija sie i świszcze, musisz uszczelke od strony lusterka ciągnąc w góre i powinno zniknąśc świeszczenie, to jest mankamnet tych civci, spotkałem sie juz z tym kilka razy, proponuje po wyprostowaniu uszczelek przesmarować je sylikonem do uszczelek bądź wazeliną
Już znalazłem i rzeczywiście winna jest uszczelka szyby przy lusterku. Zauważyłem że chyba ktoś ją przeciął w tym miejscu bo od strony kierowcy jest cała w jednej części. Cóż - pewnie "byli tu nasi" :). Póki co podłozyłem kawałek dętki :) ale przydałaby się nowa. jackon ile płaciłes za uszczelkę szyby bo jak sprawdzałem w EPC13 to na moje kalkulacje będzie to około 200 zł.
Z uszczelkę dałem wtedy 160zł w ASO. Nie płaciłem za robociznę bo wtedy całe drzwi mi wymieniali :) bo trochę je przerysowałem...
Myślę, że te uszczelki były zrobione z niewłaściwej gumy
U mnie tez swiszczało, nawet czasami szyby nie mogłem zamknac przy wiekszej predkosci. Okazało sie ze taka cienka uszczelka przy szybie od strony srodkowego słupka sie zawijała , ale zdemontowałem ze słupka czarna listwę i przykleiłem uszczelkę i teraz jest good.