PDA

Zobacz pełną wersję : Kapie olej z silnika ??

czelen17
21-07-09, 21:48
Witam mam taki mały problem a mianowicie po wymianie oleju i filtrów w silniku (mobil 10w40) w warsztacie samochodowym, silniczek zaczął mi się pocić i pod autkiem zawsze zostaje mała plama oleju może to być spowodowane tą wymianą oleju ?? i skąd może kapać ?? Przed wymianą nic nie kapało ani nic się nie pociło (niewiem jaki był olej gdyż kupiłem dopiero autko ) Autko to Honda Civic V Coupe 1,5

BARTAS998
21-07-09, 22:42
Moze kapac z filtra oleju, sprawdz czy nie cieknie.

siemens_15
21-07-09, 23:44
Możliwe, że miałeś minerał jakiś wlany wcześniej. Chociaż nie chce mi się wierzyć, że po zmianie na 10w40 zaczęło kapać. Może przy wymianie jak wlewał olej to coś mu się rozlało i pociekło po silniku. Ubywa oleju na bagnecie? Pali olej? Kolega wyżej ma rację - może kapać z filtra.

czelen17
22-07-09, 14:48
palić oleju nie pali bo nie widac żeby kopcił, ubywać na bagnecie to niewiem bo wczoraj dopiero zauważyłem plame pod autem i jak otworzyłem maskę to widać że w jednym miejscu się poci (wygląda to tak chodźby z pod pokrywy zaworów) ale nie jestem pewny, a kapać napewno skądś kapie bo za każdym razem widać świeżą plamę oleju pod autem

skolopendra
22-07-09, 15:28
Moze kapac z filtra oleju, sprawdz czy nie cieknie.

polski zamiennik filtra często podcieka

marcocivic1
22-07-09, 18:47
Możliwe ze przy wymianie oleju dał starą uszczelke pod korek spustowy i kapie.

chedder
22-07-09, 23:44
filtr oleju, miedziana uszczelka pod korkiem spustowym, uszczelka pod miska olejowa, uszczelka pod pokrywa zaworow.
Te rzeczy sprawdz na poczatku.

czelen17
23-07-09, 16:27
wydaje mi sie ze to jest uszczelka pod pokrywa zaworow ale pewny nie jestem