Zobacz pełną wersję : Kapie olej z silnika ??
Witam mam taki mały problem a mianowicie po wymianie oleju i filtrów w silniku (mobil 10w40) w warsztacie samochodowym, silniczek zaczął mi się pocić i pod autkiem zawsze zostaje mała plama oleju może to być spowodowane tą wymianą oleju ?? i skąd może kapać ?? Przed wymianą nic nie kapało ani nic się nie pociło (niewiem jaki był olej gdyż kupiłem dopiero autko ) Autko to Honda Civic V Coupe 1,5
Moze kapac z filtra oleju, sprawdz czy nie cieknie.
siemens_15
21-07-09, 23:44
Możliwe, że miałeś minerał jakiś wlany wcześniej. Chociaż nie chce mi się wierzyć, że po zmianie na 10w40 zaczęło kapać. Może przy wymianie jak wlewał olej to coś mu się rozlało i pociekło po silniku. Ubywa oleju na bagnecie? Pali olej? Kolega wyżej ma rację - może kapać z filtra.
palić oleju nie pali bo nie widac żeby kopcił, ubywać na bagnecie to niewiem bo wczoraj dopiero zauważyłem plame pod autem i jak otworzyłem maskę to widać że w jednym miejscu się poci (wygląda to tak chodźby z pod pokrywy zaworów) ale nie jestem pewny, a kapać napewno skądś kapie bo za każdym razem widać świeżą plamę oleju pod autem
skolopendra
22-07-09, 15:28
Moze kapac z filtra oleju, sprawdz czy nie cieknie.
polski zamiennik filtra często podcieka
marcocivic1
22-07-09, 18:47
Możliwe ze przy wymianie oleju dał starą uszczelke pod korek spustowy i kapie.
filtr oleju, miedziana uszczelka pod korkiem spustowym, uszczelka pod miska olejowa, uszczelka pod pokrywa zaworow.
Te rzeczy sprawdz na poczatku.
wydaje mi sie ze to jest uszczelka pod pokrywa zaworow ale pewny nie jestem