PDA

Zobacz pełną wersję : Samodzielna wymiana rozrządu silnik D16V1

zbych123
21-07-09, 20:56
Witam czy ktoś wymieniał z forumowiczów samodzielnie rozrząd , chciałbym zrobić to samodzielnie ,dobrałem się do górnej pokrywy no i nie chce się zdjąć po odkręceniu wszystkich śrubek, chyba jeszcze świece trzeba wykręcić ? Tak się właśnie zastanawiam czy ktoś już to robił , bo trochę tam trudno zdjąć tą obudowę rozrządu, oczywiście koło pasowe też ,no i nie wiem czy się rozpędzać z rozkręcaniem .Wymiana jest prosta tylko trudny dostęp.

Lcfr
21-07-09, 21:38
moze jednak sie nie zabieraj do tego?

zbych123
22-07-09, 09:10
no nie widzę żeby było dużo forumowiczów którzy podjęli się tego zadania :)

genior
22-07-09, 12:57
bo jest ciezki dostep tak jak mowisz poł przodu trzeba zdjac :) ale na pewno nie swiece :cool:

agent
22-07-09, 13:55
Ja bym zaczął od zajrzenia do manuala. Będziesz tam miał co po czy m i z jaką siłą.

rafalpbz
22-07-09, 15:15
Kiedys znalazlem cus takiego :) http://www.youtube.com/watch?v=KIzcttirhts&feature=related

moze ci sie przyda...a tak wogule to ciekawe ludzie filmy krecą :D

zbych123
22-07-09, 22:08
dzięki za link do filmika :)

myślałem że trzeba więcej rozebrać aby się dostać do tego rozrządu ,chyba popróbuje w najbliższych wolnych chwilach zabrać się za ten rozrząd zobaczymy co mi z tego wyjdzie:)

rwpekin
23-07-09, 18:34
Robiłem z kumplem u siebie PRZE*****E sama wymiana jest standardowa tylko żeby sie dostać trzeba wywalić alternator podstawe alternatora kape zaworową i lewą łape silnika no i trzeba odkręcić koło pasowe (pneumatyk u wulkanizatora mile widziany i to taki solidniejszy) no i plastykowe osłony paska i pamiętaj pasek do d16v1 ma 104 ząbki ja dostałem w intercarsie 103 (taka ****a DROBNA pomyłka uuups) wymieniłem ale niesmak pozostał:mad:

cvc d15
24-07-09, 16:06
Daj sobie spokój, widziałem jak mój mechanik się przy tym narobił, przy *****istych kosztach części (napinacz) zapłacić za wymianę to będzie nie tak wiele.

zbych123
24-07-09, 19:44
noto teraz nastraszyliście mnie :confused:

genior
24-07-09, 21:04
cenami?? ;)
tu masz wątek który założyłem przy wymianie rozrządu i jak widzę nie poczytałeś :rolleyes:

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=46441

zbych123
25-07-09, 12:16
przeczytałem ten temat tylko że tam głównie jest opisane jakie części itp ja to wszystko już mam kupione chodziło mi o wymianę czyli rozkręcenie założenie i skręcenie ,dzięki za odpowiedzi .Co do części to nawet tanio kupiłem w sklepie nową pompę wody GMB D14036 za 145zł+11 przesyłka

tomek
25-07-09, 17:08
to, że dużo roboty to ja bym Cię nie zniechęcał - jak oczywiści lubisz przy aucie robić. Parę piwek i idzie jak po masełku :) Jedyny problem na jaki możesz natrafić, to odkręcenie śruby koła pasowego - czasami jest tak dowalona, że nawet pneumatyk nie ruszy, ale mam na to sposób :D tj. dobry klucz oczkowy, długa rurka i porządny młotek /klucz na śrubę - rurka na klucz tuż przy śrubie i młotkiem w rurkę - czasami trochę trzeba się młotkom namachać, ale jak popuści to radość bezcenna :) /

genior
25-07-09, 17:55
u mnie ta sruba puscila jak dostala z buta :)

cvc d15
25-07-09, 20:22
to, że dużo roboty to ja bym Cię nie zniechęcał - jak oczywiści lubisz przy aucie robić. Parę piwek i idzie jak po masełku Jedyny problem na jaki możesz natrafić, to odkręcenie śruby koła pasowego - czasami jest tak dowalona, że nawet pneumatyk nie ruszy, ale mam na to sposób tj. dobry klucz oczkowy, długa rurka i porządny młotek /klucz na śrubę - rurka na klucz tuż przy śrubie i młotkiem w rurkę - czasami trochę trzeba się młotkom namachać, ale jak popuści to radość bezcenna / i dokręcić radzę równie dobrze bo wysrany klin i frez w wale to nic miłego, a zdarza się w Hondach

zbych123
28-07-09, 19:23
odkręciłem śrubki na górnej pokrywie i na bocznej górnej osłonie rozrządu i wyjąłem wtyczkę z tej osłony , no i nie wiem dla czemu nie mogę podnieść tej pokrywy, chyba muszę ją podnieść bo jak wyciągnę ta osłonę czy mam jakoś to podważyć ponoć świec nie trzeba odkręcać :mad: boje sie podważać bo to aluminiowe.

http://img.odsiebie.com/thumb.php/124879658635.JPG (http://odsiebie.com/pokaz/4465933---b617.html)

cvc d15
28-07-09, 20:28
świec nie trzeba ale cewki wypadałoby zdjąć. Odkręcasz kapę i schodzi osłona rozrządu

zbych123
28-07-09, 20:51
ok już sobie poradziłem zdjąłem tą osłonę rozrządu to uszczelka tak przyssała ta pokrywę :D

agent
29-07-09, 09:51
Naprawdę bez urazy ale jak się wcześniej zastanawiałeś czy odkręcac świece teraz problemy ze zdjęciem pokrywki to chyba lepiej sobie to odpuść. Zwłaszcza że konsekwencje mogą być przykre. No i ile dni będziesz to rozkładał i składał pytająć na forum o każdy krok co dalej? Ja też lubię pogrzebać przy aucie i robię niektóre rzeczy pierwszy raz w życiu ale jak widzę że sprawa mnie przerasta lub grozi przykrymi konsekwencjami to szukam kogoś kto zrobi to dobrze.

zbych123
29-07-09, 15:06
panie agent tak sie zastanawiam noto poco to forum jest ? po to żeby pisać jaki olej wlałem do silnika :confused:

agent
30-07-09, 09:00
panie zbych123. Jestes dla mnie chlubnym wyjatkiem pozniewaz obecnie niewielu ludziom chce sie grzebac przy aucie i nawet najprostsze rzeczy daja do naprawy w warsztacie. Tylko pamietaj ze z rozrzadem to moze byc problem jak cos pojdzie nie tak. Pozdrawiam i zycze sukcesu.

ciecier13
30-07-09, 11:27
Ja słyszałem o kilku przypadkach źle zrobionego rozrządu przez mechanika sam nawet kiedyś na własnej skórze tego doświadczyłem jak w poprzednim aucie głąb mi źle to wszystko złożył, ale mniejsza o to samemu nigdy bym się tego nie podjął i tobie odradzam.

tomek
18-11-09, 20:49
Odświeżę troszku temat bo myslę, że warto.
Często czytam na forum, że lepiej auto dać do mechanika, lepiej nie bawić się w to bo się zepsuje auto etc...
- uważam, że jak ktoś ma trochę pojęcia o aucie i mechanice i ma zacięcie i chęci to nie warto się zniechęcać. Jak się czegoś nie wie to trzeba dwa razy się zastanowić zanim użyjemy siły i do dzieła.
A co do wymiany rozrządu - nie jest to czarna magia jak niektórzy piszą. Co prawda trochę to czasu i pracy zajmuje- ale satysfakcja gwarantowana. We wszystkich Hondach, w których wymieniałem rozrząd po zdemontowaniu paska nałożenie nowego odbyło się bez żadnych problemów tj. rozrząd ani drgnął. Cały widz tylko polega na dostaniu sie do niego, ale to jest cała zabawa w tym.
A co do mechaników ja osobiście mam bardzo ograniczone zaufanie do nich - dlatego nigdy jeszcze do nich auta nie dałem. Jak sam zrobię to przynajmniej mam pewność że jest zrobione dobrze.

adam_k
20-02-10, 00:43
Odświeżę troszku temat bo myslę, że warto.
Często czytam na forum, że lepiej auto dać do mechanika, lepiej nie bawić się w to bo się zepsuje auto etc...
- uważam, że jak ktoś ma trochę pojęcia o aucie i mechanice i ma zacięcie i chęci to nie warto się zniechęcać. Jak się czegoś nie wie to trzeba dwa razy się zastanowić zanim użyjemy siły i do dzieła.
A co do wymiany rozrządu - nie jest to czarna magia jak niektórzy piszą. Co prawda trochę to czasu i pracy zajmuje- ale satysfakcja gwarantowana. We wszystkich Hondach, w których wymieniałem rozrząd po zdemontowaniu paska nałożenie nowego odbyło się bez żadnych problemów tj. rozrząd ani drgnął. Cały widz tylko polega na dostaniu sie do niego, ale to jest cała zabawa w tym.
A co do mechaników ja osobiście mam bardzo ograniczone zaufanie do nich - dlatego nigdy jeszcze do nich auta nie dałem. Jak sam zrobię to przynajmniej mam pewność że jest zrobione dobrze.

100% popieram :) właśnie jestem po samodzielnej wymianie paska i rolki i tak jak piszesz najwiecej zabawy jest z dostępem. Całkowity koszt wymiany rozrządu wyniósł mnie 380zł:D pasek contitech a rolka nsk

tomek
20-02-10, 19:55
ja rolki nie wymieniałem /przebieg natenczas miałem 110 tys./ - nie miała żadnych luzów, co zważywszy na jej znaczna cenę zadecydowało, że jej nie wymieniałem. Zresztą nie ja jeden :) rolki w Hondach spokojnie do 200 dociągają a i nawet więcej - co oryginał to oryginał.

adam_k
21-02-10, 00:25
ja rolki nie wymieniałem /przebieg natenczas miałem 110 tys./ - nie miała żadnych luzów, co zważywszy na jej znaczna cenę zadecydowało, że jej nie wymieniałem. Zresztą nie ja jeden :) rolki w Hondach spokojnie do 200 dociągają a i nawet więcej - co oryginał to oryginał.

no u mnie lekko szumiała jak ja wykrecilem i pokrecilem reka. 305 zł VS ponad 500 w ASO za ta sama rolke to jest dopiero przebitka:)

zbych123
08-03-10, 18:44
witam troche dawno tu niezaglądałem, rozrząd wymieniłem tylko się nad tą śrubą umęczyłem ale puściła po długiej walce :D

tomek
09-03-10, 09:59
tylko się nad tą śrubą umęczyłem

jak wymieniałem rozrząd w mojej poprzedniej Hani /V gen. d13b2/ to też się umęczyłem zanim odkręciłem. Trzy razy się przymierzałem /trzy dni/, a ile kluczy poszło - albo pękały albo się wyginały, nawet klucz pneumatyczny nie dał rady. Dopiero ta śruba /na kole pasowym/ puściła jak użyłem młota - kiedyś już o tym pisałem dla potomności.
Kolejny raz sprawdziła się stara zasada, że BEZ MŁOTA TO NIE ROBOTA :D
Natomiast w obecnej Hani VII gen d16v1 nie miałem z tą śrubą żadnego problemu - tylko z tym dostepem, który znacznie wydłużył czas pracy.

lajsta
09-03-10, 14:42
Nie ma sie co straszyć Panowie, nie taki diabeł straszny. Wymieniałem dwukrotnie rozrząd w F20Z1 i właściwie robota jest ta sama - jedynie podstawy alternatora nie trzeba było zdejmować i demontować łapy silnika (wystarczyło odkręcić śrubę mocującą łapę do uchwytu w nadwoziu i przełożyć pasek). Śrubę na kole pasowym udawało mi się odkręcać/dokręcać po zablokowaniu duuużym śrubokrętem wieńca zębatego na kole zamachowym. Teraz "wyprodukowałem" sobie za kilka złotych (dosłownie) klucz do blokowania koła ( z nakretki M33) i na wiosnę robotę czas zacząć. Zawsze to kilka stówek w kieszeni.Oczywiście nie każdy lubi trzymać w rękach narzedzia ale jesli juz kto ma chęci to nie ma co zniechęcać - co najwyżej dobrze poinfomować ;)

adam_k
09-03-10, 18:18
Śrubę na kole pasowym udawało mi się odkręcać/dokręcać po zablokowaniu duuużym śrubokrętem wieńca zębatego na kole zamachowym

dokładnie tak samo robiłem :D i z odkręceniem żadnego problemu

piotrek15
09-03-10, 18:56
W taki sposób blokowania to przypadkiem się ząb może wykruszyć. Prostszym sposobem jest wpięcie 3 biegu i hamulec do podłogi, a druga osoba wtedy klucz w rękę i do roboty.

lajsta
10-03-10, 07:56
Każdy sposób jest dobry, ktory prowadzi do cel a tak szczerze mówiąc to nie wiem co musiałbym zrobić żeby ten ząb ukruszyć (mocny kawałek metalu) tym bardziej, że śrubokręt nie uderzał w ząb a jedynie go unieruchamiał. Śruba na kole też nie potrzebowała młotka a jedynie nasadki z długim ramieniem. Odkręcałem/zakręcałem tę śrubę ten sposób kilka razy i mogę polecić. Poza tym - jak sobie przypominam - w kilku manualach róznych marek wydawnictwa WŁiK spotkałem się z taką metodą.

tomek
10-03-10, 23:42
tak jak już wcześniej pisałem w poprzedniej hondzie odkręcenie tej śruby było niemal cudem - taki przypadek.
Wymieniałem rozrząd w wielu autach i tylko wtedy miałem taki problem.
W obecnej VII gen. - dorobiłem sobie fajny klucz, który blokuje mi koło pasowe.