Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwny problem z ukł. kierowniczym w d13b2 'eg33 '94r

Darks
15-04-06, 13:40
Witam. mam pytanko do osob znajacych sie na mechanice, wiem ze samo opisanie moze niewiele powiedziec ale moze jakies wskazowki... bede bardzo wdzieczny.

Problem jest tego typu ze ni stad ni zowad podczas jazdy nagle zaczela ciezej chodzic kierownica (tak jakby wspoma siadla-ale jakby bo jest dobra, wymienilem nawet plyt do wspomagania na nowy), zaczelo delikatnie sciagac na boki (prawo lewo) i zaczela drzec kierownica przy lekkich skretach kolami i na dziurach (nie jest to rowniez wina felgi-bo zmioenilem)...

Po odkreceniu prawego przedniego kola, zobaczylem ze pekla guma oslaniajaca poloske tuz przy tarczy hamulcowej, i cale nadkole bylo "obrzygane" smarem....

Pytanie brzmi czy cos sie stalo z poloska czy to zbieg okolicznoasci....

stawiamlem najpirw na felge skrzywiona, drazki lub amory ale nie wiem juz sam... nie bylem jeszcze u mechanika bo nie mialem czasu... w kazdym razie ciezko sie kreci kieratem oraz sciaga i drzy kierat...

pomozcie, podpowiedzcie chociaz cos....

dzieki z gory. pozdrawiam

Darks
16-04-06, 16:08
moze byc i to o czym piszesz... tylko nadal nie wiem czy rowniez poloska nie poszla .... czy to tylko guma i to w niczym sie przeszkadza...

kynek7777
16-04-06, 16:46
Jeżeli przegub nie stuka to jest ok. Zmień gume dołóż smaru grafitowego i sprawa załatwiona. Ja sobie odpuściłem zmiane gumy i przegub poszedł ...Życzę powodzenia w naprawie bo wiem jaki to ból gdy jazda męczy zamiast cieszyć

Muldex
16-04-06, 22:55
Tak na wstępie oleju wspomagania się nie wymienia tylko się dolewa wiec mogłeś cały układ zapowietrzyć, sprawdz dokładnie czy to był wyciek czy smar i skąd a gume lepiej zmień.

Darks
17-04-06, 19:34
to byl ewidentnie smar wlasnie spod tej gumy na polosce. teraz tylko sie modle abym nie musial calej polosi wymieniac bo widzialem na allegro ze 1 kosztuje 500zł!!!!!

bartol
18-04-06, 00:00
Po odkreceniu prawego przedniego kola, zobaczylem ze pekla guma oslaniajaca poloske tuz przy tarczy hamulcowej, i cale nadkole bylo "obrzygane" smarem....

Ja w sobote zauwazylem ze tez mi pekla oslona i jutro zasuwam do sklepu zamowic bo szkoda przegubu :roll: ciekawe ile kosztuje kawalek tej gumki... :wink:

Darks
18-04-06, 22:50
30-40zł :-(

BTW bartol: ale czukesz jakas roznice w prowadzeniu???

Mialem to samo w accordzie i wlasnie byl to sworzen.moze tez byc lozysko na macpersonie zatarte.Jezeli lozysko to przy skrecaniu odczuwal bys delikatne przeskakiwanie kierownicy.Nie szla by plynnie tylko tak jak by przeskakiwala.Tez moze skrzypiec.

ta wypowiedz dala mi troche do myslenia... byc moze lozysko dostalo w d.....

bartol
19-04-06, 09:15
BTW bartol: ale czukesz jakas roznice w prowadzeniu???

jak narazie zadnych roznic nie zauwazylem... :roll:

Darks
19-04-06, 22:54
dzis dowiedzialem sie ze mogl pojsc przegub lub nawet łozysko.... :-(

na razie nei mam sianka wiec tak jezdze... mam nadzieje ze nic z tego nie bedzie wiekszego... :-)

ps. dzieki za rady